Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η σημασία της συλλογικότητας στον Κύκλο Adagio του Μεγάρου

Η σημασία της συλλογικότητας στον Κύκλο Adagio του Μεγάρου

Το μεσημέρι της Τρίτης 19 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η συνέντευξη Τύπου και επίσημη παρουσίαση του καθιερωμένου πλέον θεσμού με συναυλίες για το Θείο Πάθος που πραγματοποιεί κάθε χρόνο το Μέγαρο, στο πλαίσιο του κύκλου Adagio-Μουσικές για τις Ημέρες του Πάσχα.

Τζωρτζίνα Ντούτση

Το μεσημέρι της Τρίτης 19 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η συνέντευξη Τύπου και επίσημη παρουσίαση του καθιερωμένου πλέον θεσμού με συναυλίες για το Θείο Πάθος που πραγματοποιεί κάθε χρόνο το Μέγαρο, στο πλαίσιο του κύκλου Adagio-Μουσικές για τις Ημέρες του Πάσχα.

Μεταξύ των καλλιτεχνών και συντελεστών των παραστάσεων που έδωσαν το «παρών» στην παρουσίαση ήταν ακόμα ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα κ. Πέτερ Σόοφ, ο γερμανός σκηνοθέτης της παράστασης ης παράστασης Human Requiem, Γιόχεν Ζάντιγκ και ο βραβευμένος με Πούλιτζερ πλέον, επικεφαλής της ομάδας των φωτογράφων του Reuters για Ελλάδα και Κύπρο, Γιάννης Μπεχράκης, ο οποίος μαζί με τους φωτογράφους Άλκη Κωνσταντινίδη και Αλέξανδρο Αβραμίδη, κατάφεραν να φέρουν στο Reuters το τρίτο Πούλιτζερ για την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης.

Στην εισαγωγή της παρουσίασης, ο αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου, Θανάσης Αποστολόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο κύκλος συναυλιών Adagio είναι επιπλέον μια ευκαιρία να σκεφτούμε αλλά και ένα μέσο ενδοσκόπησης και εσωτερικής αναζήτησης, ενώ αποτελεί και μια δήλωση για όσα συμβαίνουν σήμερα στην ανθρωπότητα. Αναφερόμενος στο προσφυγικό δράμα τόνισε πως αποτελεί μια ευθεία αναφορά στα Πάθη.

Παίρνοντας το λόγο ο Γερμανός Πρέσβης κ. Σόοφ ανέφερε: «Όλοι γνωρίζετε πως εμείς στη Γερμανική Πρεσβεία επιθυμούμε να προαγάγουμε τον πολιτισμό, ιδιαιτέρως σε στιγμές κρίσης για την Ελλάδα όπως είναι η σημερινή που βιώνουμε. Είμαστε τυχεροί γιατί είχαμε πόρους από τη Γερμανία να τους αξιοποιήσουμε προς την κατεύθυνση του πολιτισμού και το κάνουμε με ποικίλα πολιτιστικά δρώμενα εντός και εκτός Αθήνας. Όπως για παράδειγμα στα νησιά και συγκεκριμένα στο Μόλυβο, στη Μυτιλήνη που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι ένα Φεστιβάλ. Νομίζω ότι μέσω αυτού θα μπορέσουμε να αναδείξουμε την αλληλεγγύη προς όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται τώρα στη Μυτιλήνη.

»Επιθυμούμε να δείξουμε την υποστήριξή μας προς την ελληνική κοινωνία. Η Ελλάδα και η Γερμανία συμπράττουν σε αυτή την παράσταση (Human Requiem), αφήνουμε πίσω μας τα πολιτικά προβλήματα και συμπράττουμε για κάτι καλό». Τέλος, στο κλείσιμο της ομιλίας, του συνεχάρη τον Γιάννη Μπεχράκη για το βραβείο Πούλιτζερ που του απενεμήθη.

Ο σκηνοθέτης του Ανθρώπινου Ρέκβιεμ, Γιόχεν Ζάντιγκ, στην ομιλία του ανέφερε πως η παράσταση της Αθήνας αποτελεί την κορυφαία από όσες έχουν παρουσιαστεί και σε άλλες ευρωπαίκές πόλεις γιατί είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή και χρόνος για ανέβει εδώ η συγκεκριμένη παράσταση η οποία πρώτη φορά παρουσιάζεται σε έναν χώρο όπως είναι το Μέγαρο Μουσικής. Επίσης δήλωσε ότι: «Ζούμε σε πολύ σκοτεινούς καιρούς, γύρω μας υπάρχουν πόλεμοι, τρομοκρατία και βία. Πρέπει να επικεντρωθούμε στα σημεία εκείνα που μας ενώνουν και όχι σε αυτά που μας χωρίζουν». Στη συνέχεια τόνισε τη σημασία του «εμείς» και ότι το κάθε «εγώ» πρέπει συνθέτει το «εμείς», τη συλλογικότητα, τότε μόνο θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε μια αληθινή δημοκρατία και ένα καλύτερα μέλλον για όλους. Τέλος αποκάλυψε και για το πρότζεκτ που ετοιμάζει στην Ελευσίνα σε συνεργασία με την Καλλιόπη Παπαγγελή. Οι δυο τους θα μεταβούν εκεί μετά τις παραστάσεις του Μεγάρου ώστε ο Γιόχεν Ζάντιγκ να δει το χώρο και να εμπνευστεί βαδίζοντας στα αρχαία χνάρια της Ιεράς Οδού.

Ο Γιάννης Μπεχράκης με τη σειρά του εξήγησε τη συμμετοχή του στον κύκλο Adagio και στο Μέγαρο αφού δεν είναι καλλιτέχνης όπως τόνισε και δήλωσε πως απαραίτητη προϋπόθεση για την –αφιλοκερδή- συμμετοχή του ήταν να δοθούν τα χρήματα για κάποιο σκοπό, μια πρόταση που έγινε δεκτή, αφού τα χρήματα από τα έσοδα των εισιτηρίων θα διατεθούν για την ενίσχυση των δράσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, κάτι που το θεωρεί τιμή για τον ίδιο.

Ο Γιάννης Μπεχράκης μας έδωσε μια γεύση και για την παράσταση, «ένα πείραμα» όπως το χαρακτήρισε, κατά τη διάρκεια της οποίας θα προβάλλονται 120 φωτογραφίες του στο φουαγιέ από το πρόσφατο προσφυγικό δράμα αλλά και από διάφορες αποστολές σε διάφορα σημεία του κόσμου «που έχουν να κάνουν με πόλεμο και προσφυγιά, με ανθρωπιά ή απανθρωπιά ανθρώπων προς συνάνθρωπο ή αγάπη ανθρώπου προς συνάνθρωπο» κάτω από τους ήχους και το ρυθμό του φημισμένου έλληνα πιανίστα Νίκου Λαάρη.

entertainment.in.gr

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024