Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι εκρηκτικές «Μεταμορφώσεις» του Kyklos Ensemble

Οι εκρηκτικές «Μεταμορφώσεις» του Kyklos Ensemble

Το Kyklos Ensemble, μετά την επιτυχημένη του εμφάνιση τον περασμένο Μάρτιο στο Μέγαρο, επανέρχεται και επιλέγει για πρώτη φορά μια φασματική διαδρομή στη διαχρονικότητα της μουσικής δημιουργίας. Κορυφαία έργα των Γ. Σ. Μπαχ, Μπρίττεν, Μπεργκ, Στραβίνσκυ, Ξενάκη και Κουμεντάκη εμφανίζονται στο σήμερα άλλοτε μέσα από τη διαδικασία της μεταγραφής, της διασκευής ή της ανασύνθεσης· άλλοτε […]

Το Kyklos Ensemble, μετά την επιτυχημένη του εμφάνιση τον περασμένο Μάρτιο στο Μέγαρο, επανέρχεται και επιλέγει για πρώτη φορά μια φασματική διαδρομή στη διαχρονικότητα της μουσικής δημιουργίας. Κορυφαία έργα των Γ. Σ. Μπαχ, Μπρίττεν, Μπεργκ, Στραβίνσκυ, Ξενάκη και Κουμεντάκη εμφανίζονται στο σήμερα άλλοτε μέσα από τη διαδικασία της μεταγραφής, της διασκευής ή της ανασύνθεσης· άλλοτε μέσα από την αναδιατύπωση συγκεκριμένων παραδοσιακών μουσικών θεμάτων· και άλλοτε εμπνευσμένα από έννοιες προερχόμενες από την αρχαία φιλοσοφία και ποίηση.
Τα μέλη του Kyklos Ensemble, είτε σε σολιστικό ρόλο είτε πειθαρχώντας στον κοινό σκοπό, επικαιροποιούν τις βαθιές αξίες της μουσικής από το παρελθόν μέχρι σήμερα σε ένα υπέροχο ταξίδι στο ηχοχρωματικό φάσμα.

Σολίστ είναι ο ομποΐστας Μάριος Αργυρός και ο βιολονίστας Αντώνης Σουσάμογλου. Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Σειράς Σύγχρονη μουσική δημιουργία και αποτελεί συμπαραγωγή του Oργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το Kyklos Εnsemble.

«Η ιδέα των μεταμορφώσεων διατρέχει όλη την ιστορία της μουσικής ως ανάγκη για επαναπροσδιορισμό των ιδεών που διέπουν την εξέλιξη και τη συνεχή ανανέωση της μουσικής μέσα στους αιώνες», γράφει o συνθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Kyklos Εnsemble Γιώργος Κουμεντάκης στο σημείωμά του για το έντυπο πρόγραμμα της συναυλίας. «[…] Επιλέξαμε μεταμορφώσεις έργων διαφορετικών εποχών από το Μπαρόκ μέχρι τις μέρες μας που μεταλλάσσονται με τη διαδικασία της μεταγραφής, της διασκευής ή της ανασύνθεσης, αλλά και της επιρροής από συγκεκριμένα παραδοσιακά μουσικά θέματα και φυσικά της επίδρασης εννοιών που προέρχονται από την αρχαία φιλοσοφία και ποίηση. Όλα τα έργα της συναυλίας μεταμορφώνονται όπως το χειρόγραφο (παλίμψηστο), του οποίου η αρχική γραφή έχει αποξεστεί για να μπει στη θέση της μια δεύτερη, τρίτη ή τέταρτη μουσική αποτύπωση».

Το πρόγραμμα του Kyklos Ensemble, στη συναυλία του στο ΜΜΑ (23/5), αποτελείται από τρία μέρη. Στην πρώτη ενότητα περιλαμβάνονται το Πρελούδιο από την 3η Παρτίτα σε μι μείζονα, BWV 1006 σε διασκευή του Δημήτρη Μητρόπουλου για βιολί και πιάνο (1923) και το διμερές Κοντσέρτο για βιολί του Άλμπαν Μπεργκ/εκδοχή του Άρνολντ Σαίνμπεργκ σε διασκευή του Αντρέας Τάρκμαν (2007). Τα σολιστικά μέρη ερμηνεύει ο βιολονίστας Αντώνης Σουσάμογλου.

Στη δεύτερη ενότητα θα παρουσιαστούν η σύντομη σύνθεση Ragtime για 11 όργανα (1918) του Ίγκορ Στραβίνσκι, οι Έξι μεταμορφώσεις κατά Οβίδιον για σόλο όμποε (1951) του Μπέντζαμιν Μπρίττεν (όμποε: Μάριος Αργυρός) και το Παλίμψηστο για αγγλικό κόρνο, μπάσο κλαρινέτο, φαγκότο, κόρνο, κρουστά, πιάνο και κουιντέτο εγχόρδων του Ιάνη Ξενάκη (1979).

Στο τρίτο μέρος, θα ακουστούν τα έργα Point of No Return για κουαρτέτο εγχόρδων του Γιώργου Κουμεντάκη και η Fuga (Ricercata) σε έξι φωνές από τη «Μουσική προσφορά», BWV 1079, του Γ.-Σ. Μπαχ σε διασκευή του Άντον Βέμπερν (1934-35).

Συμπαραγωγή Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Κyklos Ensemble

Τιμές εισιτηρίων: 12 € (Ζώνη B΄) και 20 € (Zώνη Α΄).
Ειδικές τιμές: 5 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι και ΑΜΕΑ) και 8 € (65+ και πολύτεκνοι).
Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του Μεγάρου: www.megaron.gr

Επίσης:
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024