Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα μετά το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη - Προς τα πού θα πάνε οι «ορφανές» ψήφοι

Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα μετά το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη – Προς τα πού θα πάνε οι «ορφανές» ψήφοι

Το ερώτημα είναι δύσκολο να απαντηθεί και εξαρτάται από πολλές παραμέτρους.

Ο κύβος ερρίφθη: Το νεοναζιστικής απόχρωσης μόρφωμα του Ηλία Κασιδιάρη, δεν θα κατέβει στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Αποκλείστηκε πανηγυρικά από τον Άρειο Πάγο, με τους δικαστές να αποφαίνονται ότι οι «Έλληνες» αποτελούν συνέχεια της Χρυσής Αυγής.

Η ετυμηγορία του Αρείου Πάγου, ανοίγει τη συζήτηση σχετικά με το πού θα κατευθυνθούν οι δυνητικοί ψηφοφόροι του εν λόγω κόμματος, που στις δημοσκοπήσεις εμφανίζει ποσοστό περίπου στο 4%, και ήδη έχει ξεκινήσει αντιπαράθεση γύρω από το θέμα. Το ερώτημα πάντως είναι δύσκολο να απαντηθεί και εξαρτάται από πολλές παραμέτρους.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας δημοσκοπήσεων MRB, Δημήτρη Μαύρο, οι περισσότεροι εξ αυτών, δεν ξέρουν πού θα πάνε.

 Τι θα γίνει με τις ορφανές ψήφους

Όπως είπε στην ΕΡΤ, «τους ψηφοφόρους των «ΕΛΛΗΝΩΝ» είχαμε κάνει μια απόπειρα κάποια στιγμή να μετρήσουμε που θα πάνε σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμο το κόμμα. Εκεί φαινόταν λοιπόν ότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν ήξεραν που θα πάνε, το 60%.

Το 20% μας δήλωνε ότι θα πήγαινε σε άλλα πολύ μικρά κόμματα και υπήρχε μετά και μία διασπορά ποσοστών στα μεγαλύτερα κόμματα. Η διασπορά των ψήφων προς τη Νέα Δημοκρατία ήταν από τα μικρότερα ποσοστά, διότι μάλλον θεωρούσαν ότι είναι το κόμμα το οποίο τους τιμωρεί[…] Το μεγαλύτερο ποσοστό πήγαινε στον κ. Βελόπουλο και το αμέσως επόμενο ποσοστό πήγαινε στο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν ξέρουμε πώς θα διαμορφωθεί τώρα και ξέρετε ότι είναι λιγάκι δύσκολο στο να κάνω πολύ μεγάλες προβλέψεις. Πρέπει να δούμε πώς ακριβώς θα εξελιχθεί».

Ο ίδιος πρόσθεσε εξάλλου ότι «αντισυστημική ψήφος  έχει αρχίσει να διαφαίνεται ότι είναι και η επιλογή του κυρίου Βαρουφάκη. Ναι, διότι αυτά τα οποία λέει είναι ακραία πράγματα όπως καταλαβαίνετε για τη συνειδητοποίηση των Ελλήνων και για τις μνήμες που έχει από το 2015» πρόσθεσε ο κ. Μαύρος.

Η αντιπαράθεση

Οπως εκτιμάται, η εξέλιξη, αλλάζει τα δεδομένα και για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας. Με δεδομένο ότι οι επαναληπτικές εκλογές, εάν δεν προκύψει ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά τις κάλπες της 21ης Μαΐου, θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που ψηφίστηκε το 2020, η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος θα εξαρτηθεί από το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής. Όπως σημειώνουν αναλυτές σημειώνουν ότι εάν το ποσοστό των κομμάτων που δεν «σπάσουν» το φράγμα του 3% που απαιτείται για την είσοδό τους στη Βουλή είναι μεγαλύτερο, ο πήχης της αυτοδυναμίας χαμηλώνει.

Η αντιπαράθεση πάντως μεταξύ των κομμάτων γύρω από το πού θα πάει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό που εμφανίζει το κόμμα Κασιδιάρη, στις δημοσκοπήσεις, έχει ξεκινήσει.

Ο πρωθυπουργός πάντως, χθες το πρωί σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Open, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ 25 ότι ψαρεύουν στα θολά νερά της ακροδεξιάς γι’ αυτό και δεν κατέθεσαν υπόμνημα στον Άρειο Πάγο.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο για αναταραχή στην δεξιά πολυκατοικία, λέγοντας με νόημα ότι «ασκούνται περίεργες πιέσεις σε κόμματα» και υποστηρίζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ, βρίσκονται σε μεγάλη πίεση και θέλουν να εξαφανίσουν ό,τι υπάρχει στα δεξιά τους. Κατεβαίνουν στις εκλογές με ακροδεξιά ρητορική. Αισθάνονται μεγάλο ανταγωνισμό στα δεξιά τους. Η στρατηγική αυτή είναι λανθασμένη που δεν κάνει καλό στη δημοκρατία».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, σχολίασε πως ο λόγος που η ΝΔ αποφάσισε να κατεβάσει τον νόμο για την απαγόρευση των εγκληματικών οργανώσεων ήταν για να πέσει ο πήχης της αυτοδυναμίας -επί της ουσίας επέκρινε το Μέγαρο Μαξίμου για την καθυστερημένη ανάληψη πρωτοβουλίας, που επέτρεψε στον Κασιδιάρη τρία χρόνια να κάνει προεκλογική εκστρατεία από την φυλακή.

Περισσότερο επικριτικός ήταν με την αντιπολίτευση: «Ποια είναι και η Αριστερά του κ. Τσίπρα; Θέλω πραγματικά να αναρωτηθείτε αν υπάρχει άλλο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη με ανάλογη στάση απέναντι στους νεοναζιστές, όπως αυτή που κρατούν το ΜέΡα25 του κ. Βαρουφάκη και ο ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε.

Προετοιμασμένος δηλώνει ο Κασιδιάρης

Την ίδια ώρα ο φυλακισμένος χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, εν μέσω ισχυρισμών ότι το κόμμα του στοχοποιήθηκε επειδή είναι το «πιο έντιμο και καθαρό κόμμα της εγχώριας πολιτικής σκηνής», δήλωσε πώς «είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για την επόμενη μέρα» και πρόσθεσε ότι σήμερα Τετάρτη «το απόγευμα θα λάβουν χώρα οι επίσημες ανακοινώσεις μου».

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι το εμπόδιο Αρείου Πάγου ξεπέρασε το κόμμα ΕΑΝ υπό τον πρώην αντεισαγγελέα του ανώτατου Δικαστηρίου, Αναστάσιο Κανελλόπουλο. Το ΕΑΝ, μετά το διαζύγιο του κ. Κανελλόπουλου (πραγματικό ή προσχηματικό, μένει να αποδειχθεί) με τον Ηλία Κασιδιάρη συμμετέχει κανονικά στις εκλογές.

Ποια κόμματα αποκλείστηκαν – Ποια θα συμμετέχουν

Εκτός εκλογών μένουν συνολικά τα εξής κόμματα και συνδυασμοί:
ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ «ΕΛ.ΛΑ.Σ» -ΕΛΛ. ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ, ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ, ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, ΛΑΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΌΜΜΑ (Λ.ΕΥ.ΚΟ), ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΥΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ (Ε.Λ.Κ.Σ.Ι.), Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ- ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΦΙΛΟΝΟΜΗ ΔΗΜΕΓΕΡΣΙΑ, Πατριωτική Ένωση Πρόδρομος – Εμφιετζόγλου, Πατρίδα – Αφροδίτη Λατινοπουλου, Πράσινο και Μωβ, Μαζί.

Τα κόμματα που θα συμμετέχουν

Στις εκλογές θα συμμετέχουν:

1) ΣΥΡΙΖΑ

2) ΚΚΕ (μ-λ)

3) ΟΚΔΕ

4) ΑΝΤΑΡΣΥΑ

5) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

6) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

7) ΚΙΝΗΜΑ 21

8) ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ

9) ΝΙΚΗ

10) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ

11) ΜΕΡΑ 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ

12) ΒΟΡΕΙΑ ΛΕΓΚΑ-ΚΡΑΜΑ

13) ΟΑΚΚΕ

14) Μ-Λ ΚΚΕ

15) ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

16) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

17) ΤΟΛΜΑ

18) ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

19) ΝΕΑ ΔΟΜΗ

20) ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ

21) ΚΟΤΕΣ

22) ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

23) SOCIAL

24) ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

25) ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

26) ΕΑΝ

27) ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Συνασπισμοί κομμάτων
1) ΕΝΩΝΩ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

2) ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

3) ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ- ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

4) ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

5) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

6) ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

7) ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

8) ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ.Α

Μεμονωμένοι υποψήφιοι
1) ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΡΟΪΤΣΗΣ

Sports in

Ο Μπέος δίνει 15.000 εισιτήρια στο Πανθεσσαλικό – Θέλει περισσότερα ο Αλαφούζος

Ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε κατά την αποχώρησή του από την συνάντηση για τον τελικό του Κυπέλλου, ότι είναι θετικός -υπό προϋποθέσεις- για την παρουσία 15.000 φιλάθλων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024