Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Βάζοντας... «κόφτη» στον μαζικό τουρισμό

Γαλλία: Βάζοντας… «κόφτη» στον μαζικό τουρισμό

Σε φυσικά τοπία και μνημεία της Γαλλίας λαμβάνονται πλέον μέτρα για την προστασία τους από τις ορδές ξένων και εγχώριων τουριστών

Σκουπίδια μέσα και έξω από τους κάδους. Γόπες τσιγάρων διάσπαρτες παντού. Μονοπάτια πεζοπορίας και τα τριγύρω φυτά κατεστραμμένα. Έως και 400 κιλά βότσαλα εξαφανίζονται καθημερινά από τις παραλίες της περιοχής, καθώς τα παίρνουν ως… σουβενίρ οι επισκέπτες.

Τα σημάδια του υπερβολικού τουρισμού είναι παντού στη μικρή κοινότητα Ετρετά, κατά μήκος της Κοτ ντ’ Αλμπάτρ, της Αλαβάστρινης Ακτής στη βόρεια Γαλλία.

«Μετά από κάθε Σαββατοκύριακο, μόλις φύγουν όλοι οι τουρίστες, η περιοχή είναι πολύ βρώμικη» διαμαρτύρεται η Σαϊ-Ανά, που μεγάλωσε σε αυτό το χωριό των 1.400 κατοίκων της Νορμανδίας.

«Βλέπεις παντού χαρτιά, μάσκες και αποτσίγαρα», παρατηρεί η νεαρή δικηγόρος και μέλος του τοπικού συλλόγου Étretat Demain, που πασχίζει να διατηρήσει καθαρή την ακτή της περιοχής με τα χαρακτηριστικά απόκρημνα βράχια.

«Η κατάσταση χειροτερεύει όλο και πιο γρήγορα», λέει με απογοήτευση στο δίκτυο France24. «Είμαι μόλις 28 ετών και βλέπω ήδη πόσο έχει υποβαθμιστεί ο χώρος».

Καθώς αρχίζει η υψηλή περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών, ο προβληματισμός των αρχών περισσεύει. Η τοπική μονάδα επεξεργασίας λυμάτων πιέζεται υπερβολικά, τονίζει ο Ζαν-Μπατίστ Ρενιέ, δημοτικός σύμβουλος στην Ετρετά.

«Δεν φτιάχτηκε για να εξυπηρετεί τους 5.000 έως 6.000 τουρίστες που έχουμε κάθε ημέρα», επισημαίνει. Πέρυσι ήταν τόσο μεγάλη η πίεση, που το σύστημα έπρεπε να κλείσει για συντήρηση λόγω υπερβολικής χρήσης.

«Χρειαζόμαστε τον τουρισμό, όμως πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία», υπογραμμίζει ο τοπικός αξιωματούχος. «Και οι ίδιοι οι τουρίστες θα ωφεληθούν περισσότερο. Πολλοί φεύγουν θυμωμένοι, επειδή δεν υπάρχουν επαρκείς υποδομές. Αυτός ο μαζικός τουρισμός δεν ικανοποιεί κανέναν»…

Λαμβάνοντας μέτρα

Η Ετρετά δεν είναι φυσικά η μοναδική περιοχή που αντιμετωπίζει αυτού του είδους τα προβλήματα, ούτε η Γαλλία η μοναδική χώρα.

Αυτό όμως που έχουν αρχίσει να κάνουν πολλές κοινότητες από τον γαλλικό βορρά έως το νότο δίνει ίσως ένα στίγμα για το πώς θα μπορούσε να μετριαστούν οι καταστροφικές επιπτώσεις για τις τοπικές κοινότητες, τα εύθραυστα οικοσυστήματα και τα μοναδικής ομορφιάς φυσικά τοπία.

Στο Εθνικό Πάρκο Καλάνκ στη νότια Γαλλία με την εκπληκτική τιρκουάζ ακτογραμμή, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τη Μασσαλία, δύο από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του απέκτησαν από φέτος… «πόρτα».

Εφεξής στους κολπίσκους Σουζιτόν και Πιέρ Τομπέ θα επιτρέπεται περιορισμένους αριθμός επισκεπτών: μέχρι 400 την ημέρα.

View this post on Instagram

A post shared by @parkchoeunnn

Το ιδανικό για το περιβάλλον θα ήταν ένα όριο 200, λένε οι υπεύθυνοι του πάρκου. Όμως ακόμη και αυτό που έχει τεθεί είναι έξι φορές λιγότερο από το συνηθισμένο κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Από τις δέκα του μήνα και μέχρι το τέλος Αυγούστου λοιπόν οι αφίξεις σε αυτές τις δύο περιοχές -από τις πιο επιβαρυμένες στο πάρκο- θα γίνονται μόνο κατόπιν προκράτησης θέσης, μέσω της ιστοσελίδας του πάρκου.

Η είσοδος θα γίνεται με την επίδειξη κωδικού QR, που αποστέλλεται ηλεκτρονικά στους αιτούντες.

Για λόγους… δικαιοσύνης, οι επισκέψεις για τη σεζόν περιορίζονται σε οκτώ κατ’ άτομο.

Ζητούμενο είναι οι άνθρωποι να μπορούν να απολαμβάνουν τη φύση και αυτή με τη σειρά της να έχει το χρόνο και τη δυνατότητα να αναζωογονηθεί.

Προσέχουν για να έχουν

Σε τρία από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα της Κορσικής -στις νήσους Λαβέτσι, στην κορυφογραμμή του όρους Μπαβέλα και στην κοιλάδα Ρεστόνικα- έχει επίσης μπει από αυτόν τον μήνα ημερήσιος «κόφτης» στους επισκέπτες.

Στη διοικητική περιφέρεια Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή στη νοτιοανατολική Γαλλία οι αρχές πλέον συνεργάζονται με μια δωρεάν εφαρμογή πλοήγησης, προτρέποντας τους χρήστες της να επισκεφθούν αργότερα περιοχές όπου επικρατεί συνωστισμός.

Το ίδιο κάνουν και οι τοπικές αρχές στο Μον-Σαιν-Μισέλ: μια μικρή καστροπολιτεία στις ακτές της Νορμανδίας, που συνδέεται με τη στεριά με δρόμο.

Στην κορυφή βρίσκεται το φημισμένο αββαείο με το επίχρυσο άγαλμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.

Τώρα με την εφαρμογή πλοήγησης επιχειρείται ένας έλεγχος των αφίξεων σε ώρες αιχμής, με ειδοποίηση των χρηστών της όταν το νησί είναι γεμάτο και με την παροχή εναλλακτικές προτάσεις για αναμονή στη γύρω περιοχή.

Αυξανόμενες πιέσεις

«Τόσο οι τοπικές αρχές όσο και οι τουριστικοί φορείς σε όλα τα επίπεδα έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε οι καταστάσεις να χειροτερέψουν κι άλλο», παρατηρεί ο Ζουλιέν Μπιό, διευθυντής της γαλλικής ένωσης τουριστικών πρακτόρων Agir Pour un Tourisme Responsible (Ενεργώντας για έναν Υπεύθυνο Τουρισμό).

«Η κεντρική σκέψη», τονίζει, «είναι να χειριστούμε την κατάσταση νωρίς, χωρίς να χρειαστεί κάποια στιγμή να πρέπει να κλείσουν ολόκληρες τοποθεσίες εντελώς για το κοινό».

Οι πιέσεις ήδη αυξάνονται. Πέρα από τους ήδη πολλούς ξένους τουρίστες, τώρα σε δημοφιλείς προορισμούς της Γαλλίας έχουν αρχίσει να συρρέουν ολοένα και περισσότεροι Γάλλοι, οι οποίοι προτιμούν πια τις διακοπές εντός, παρά εκτός συνόρων.

Τάση που αναπτύχθηκε εν μέσω της πανδημίας της COVID-19 και ενισχύεται εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024