Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τώρα που κυκλοφορείς πάλι το αυτοκίνητο, μην ξεχάσεις την ασφάλειά του

Τώρα που κυκλοφορείς πάλι το αυτοκίνητο, μην ξεχάσεις την ασφάλειά του

Πώς να διαλέξεις τα πιο οικονομικά ασφάλιστρα – Ποιες οι κυρώσεις για τα ανασφάλιστα ΙΧ και δίκυκλα

Τα ευχάριστα νέα της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα και την αύξηση των διαδρομών μας μετά και το πολύμηνο lockdown συνοδεύονται και από τον σχολαστικό έλεγχο των οχημάτων μας και την ασφάλισή τους.

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας ήταν πολλά τα ΙΧ και οι μηχανές στη χώρα μας που παρέμειναν ακίνητα, ενώ παρουσιάστηκε μεγάλη αύξηση στα ανασφάλιστα οχήματα. Ήρθε η ώρα λοιπόν να κάνεις τις απαραίτητες ενέργειες για να μπορέσεις να κινήσεις πάλι το όχημά σου και να το κάνεις με ασφάλεια.

Προ ολίγων ημερών άνοιξε η πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ όπου οι πολίτες μπορούν να κάνουν άρση της ακινησίας των οχημάτων τους, πληρώνοντας τα τέλη κυκλοφορίας, ανάλογα με τους μήνες που θέλουν να τα κυκλοφορήσουν. Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην άρση και να παραλάβουν τις πινακίδες των οχημάτων τους μόνο αν έχουν ενεργό ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Διαφορετικά, αν στον έλεγχο που θα διενεργείται από την ΑΑΔΕ μέσω web service εντοπίζονται ανασφάλιστα οχήματα, θα μπλοκάρεται η άρση ακινησίας.

Πέρα, λοιπόν, από το ότι είναι απαραίτητο για τη δική σου ασφάλεια να έχεις ενεργό ασφαλιστήριο συμβόλαιο στο αμάξι σου, αν θες να το κινήσεις, είναι επίσης υποχρεωτικό, ώστε να παραλάβεις τις πινακίδες σου.

Πώς να διαλέξεις την ασφάλεια που σου ταιριάζει

Πριν να αρχίσεις την αναζήτηση θα πρέπει πέρα από την εύρεση της οικονομικότερης λύσης, να έχεις αποφασίσει και ποιες είναι οι παροχές από τις οποίες θέλεις να επωφελείσαι από την ασφάλεια του αμαξιού σου.

Δηλαδή, αν καλύπτεσαι με τη βασική ασφάλεια ή αν θέλεις επίσης να έχεις οδική βοήθεια, ασφάλεια σε τυχόν θραύση κρυστάλλων, αν θες να καλύπτεσαι σε περίπτωση κλοπής ή αν τείνεις πιο πολύ στην επιλογή της μικτής ασφάλειας.

Έπειτα από αυτό, έρχεται η ώρα για να αρχίσεις τη διαδικασία αναζήτησης του ασφαλιστηρίου που σου ταιριάζει. Πλέον, με την εξέλιξη της τεχνολογίας η διαδικασία αυτή έχει αλλάξει και προτείνεται η online ασφάλιση, όπου μπορείς με μεγάλη άνεση και ευκολία να κάνεις σύγκριση τιμών.

Συγκεκριμένα, μπαίνεις σε μια πλατφόρμα αναζήτησης ασφαλειών όπως είναι το Asfaleies24.gr, γράφεις τον αριθμό κυκλοφορίας και τα στοιχεία του οδηγού και βλέπεις τις προσφορές από όλες τις ασφαλιστικές όλες μαζί στην οθόνη σου! Εκεί, μπορείς να επιλέξεις εύκολα και γρήγορα το πιο οικονομικό πακέτο ασφάλισης και με βάση τις καλύψεις που έχεις ανάγκη. Μην ξεχάσεις, βέβαια, τις μειώσεις στο κόστος που υπάρχουν σε πακέτα, όπως με την επιλογή ετήσιου συμβολαίου ή τις εκπτώσεις που έχουν οι ένστολοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Με μερικά κλικ, λοιπόν, κάνεις την αγορά του προγράμματος ασφάλισης που σε συμφέρει περισσότερο, από την εταιρεία της επιλογής σου! Έτσι, έχεις κλείσει την ασφάλεια αυτοκινήτου online, η οποία και αποστέλλεται στο email σου από όπου μπορείς να το κατεβάσεις και να το εκτυπώσεις για να υπάρχει μόνιμα στο αυτοκίνητο ή τη μηχανή σου.

Μέσω της τεχνολογίας, λοιπόν, μπορείς εύκολα και γρήγορα να ελέγξεις και να κλείσεις την πιο φθηνή ασφάλεια αυτοκινήτου, την ώρα που οι αποκλίσεις στις τιμές μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών αγγίζουν πολλές φορές και το 40%!

Τι άλλο πρέπει να προσέξεις

Τώρα που θα χρησιμοποιήσεις το αμάξι σου ξανά, πρέπει να προσέξεις, πέρα από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο και τον μηχανολογικό έλεγχό του. Η ακινησία δεν βοηθάει στην καλή λειτουργία ενός οχήματος, για αυτό είναι απαραίτητο να προχωρήσεις και στον έλεγχο των λαδιών, της μπαταρίας και των φρένων, ώστε να σιγουρευτείς πως θα μπορείς να μετακινείσαι στην πόλη με ασφάλεια.

Οι ποινές για το ανασφάλιστο όχημα

Σύμφωνα με τον νόμο που ισχύει από το 2014 για τα ανασφάλιστα οχήματα, επιβάλλονται προστίματα σε όλα τα αυτοκίνητα και τις μηχανές που μένουν ανασφάλιστα και δεν είναι κατατεθειμένες οι πινακίδες τους, αν γίνει έλεγχος από την Τροχαία.

Αν έρθει ειδοποιητήριο σε κάποιον ιδιοκτήτη ΙΧ εκείνος πρέπει μέσα σε 8 ημέρες είτε να φέρει αποδεικτικά πως το όχημά του έχει ενεργό ασφαλιστήριο συμβόλαιο, είτε να προχωρήσει στην ασφάλισή του, πληρώνοντας το παράβολο, το ύψος του οποίου καθορίζεται από τον Νόμο.

Αν ωστόσο, ο κάτοχος του ΙΧ δεν συμμορφωθεί, τότε του επιβάλλεται νέο πρόστιμο 500 ευρώ σε συνδυασμό και με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Συγκεκριμένα, οι κυρώσεις:

  • Αφαίρεση των πινακίδων, του διπλώματος οδήγησης και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.
  • Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος. Σε περίπτωση υποτροπής η αφαίρεση ισχύει για τρία χρόνια.
  • Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής για τα επιβατικά αυτοκίνητα 500 ευρώ και για τα δίκυκλα 250 ευρώ.
  • Φυλάκιση από δύο μήνες έως και έναν χρόνο και χρηματική ποινή έως και 3000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

Οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορία μπορούν να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη και πριν από το πέρας των άνω χρονικών διαστημάτων, αν και εφόσον πληρωθεί το πρόστιμο και προσκομιστούν η απόδειξη πληρωμής και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024