Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ζορμπάς»: Θρίλερ με τους αγνοούμενους - Πού θα χτυπήσει τη Δευτέρα

«Ζορμπάς»: Θρίλερ με τους αγνοούμενους – Πού θα χτυπήσει τη Δευτέρα

Στα «νύχια» του κυκλώνα Ζορμπά εξακολουθεί να βρίσκεται η Εύβοια, από τις πολύ σοβαρές ζημιές που έχει προκαλέσει ο κυκλώνας «Ζορμπάς» που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη χώρα μας, τη στιγμή που αγνοούνται τέσσερις άνθρωποι, οι τρεις στο Μαντούδι και ένας ακόμη στον Αλμυρό Βόλου

Στα «νύχια» του κυκλώνα Ζορμπά εξακολουθεί να βρίσκεται η Εύβοια, από τις πολύ σοβαρές ζημιές που έχει προκαλέσει ο κυκλώνας «Ζορμπάς» που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη χώρα μας, τη στιγμή που αγνοούνται τέσσερις άνθρωποι, οι τρεις στο Μαντούδι και ένας ακόμη στον Αλμυρό Βόλου.

Ισχυρές δυνάμεις της 7ης ΕΜΑΚ, καθώς και 3 δύτες που έχουν φτάσει στην περιοχή από την Αθήνα προσπαθούν να εντοπίσουν τα σημεία στα οποία πιθανά να βρίσκονται οι τρεις αγνοούμενοι που αναζητούνται στην Εύβοια.

Την ίδια στιγμή η ισχυρή βροχόπτωση συνεχίζεται, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Σε συναγερμό βρίσκονται και οι Αρχές στη Βοιωτία, οι οποίες παρατηρούν συνεχώς τους χείμαρρους να φουσκώνουν ενώ τα μηχανήματα βρίσκονται σε ετοιμότητα για να παρέμβουν όπου χρειαστεί.

Συναγερμός έχει σημάνει από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στον Αλμυρό Μαγνησίας για τον εντοπισμό 73χρονου κτηνοτρόφου, που αγνοείται από το βράδυ του Σαββάτου, όταν και σύμφωνα με τις πληροφορίες, εκείνος και ο βοηθός του έσπευσαν να προστατεύσουν από τις καιρικές συνθήκες τα ζωντανά του και κατόπιν στην πορεία χάθηκαν.

Ο βοηθός επέστρεψε και ειδοποίησε τις αρχές, οι οποίες ξεκίνησαν άμεσα έρευνες, ζητώντας τη συνδρομή των Πυροσβεστικών Δυνάμεων.

Με το πρώτο φως της ημέρας δυνάμεις της πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ, της ΕΛ.ΑΣ. και εθελοντών, ξεκίνησαν τις έρευνες εντοπισμού, οι οποίες επικεντρώνονται μεταξύ Βρύναινας και Μαυρομάτικου καθώς και πάνω από αυτό.

Που θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες

Όσον αφορά στην επόμενη μέρα του κυκλώνα, ακόμα πολύ δύσκολη νύχτα περιμένει τους κατοίκους της Εύβοιας, σύμφωνα με όσα δείχνουν οι μετεωρολογικές προβλέψεις της Γαλλικής υπηρεσίας.

Όπως φαίνεται από τους σχετικούς πίνακες με την εξέλιξη του καιρικού φαινομένου στην Ελλάδα, οι έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσε ο «Ζορμπάς» και έχουν δημιουργήσει ήδη τεράστια προβλήματα θα συνεχιστούν με ένταση και κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, στο μάτι του κυκλώνα θα συνεχίσουν να βρίσκονται τις επόμενες ώρες η Εύβοια και οι Σποράδες ενώ θα επηρεαστούν από τις ισχυρές καταιγίδες η Ανατολική Θεσσαλία, η Φθιώτιδα και η Βοιωτία και βαθμιαία τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου.

Ο κυκλώνας αναμένεται να «γδέρνει» τη χώρα μας και τη Δευτέρα, όπου θα προκαλεί ισχυρές βροχές και καταιγίδες, συνοδευόμενες από πολύ ισχυρούς ανέμους.

Προς το τέλος του εικοσιτετραώρου, οι νεφώσεις και τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο Ανατολικό Αιγαίο και τη Θράκη.

Νεκρός οδηγός που εγκλωβίστηκε από τα νερά και υπέστη καρδιακή προσβολή

Ο πρώτος νεκρός της κακοκαιρίας καταγράφηκε στο Βραχατι Κορινθίας, χθες, Σάββατο.

Πρόκειται για συνταξιούχο αστυνομικό που εγκλωβίστηκε στο ΙΧ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το ΕΚΑΒ δεν μπόρεσε να προσεγγίσει λόγω μεγάλου όγκου υδάτων στο σημείο και τελικά παρελήφθη από αγροτικό ΙΧ (4χ4) και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Κορίνθου αλλά είχε εκπνεύσει.

«Την ώρα εκείνη ο δρόμος έφερνε πολύ νερό και μάλλον φοβήθηκε και τον πρόδωσε η καρδιά του», αναφέρει κάτοικος της περιοχής στο korinthostv.gr.

«Δεν μπορούσε να περάσει ασθενοφόρο για να τον πάρει. Ήρθε κάποιος γνωστός του, τον έβγαλε από το αυτοκίνητο και τον έβαλε σε αγροτικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πολλά προβλήματα προκάλεσε ο «Ζορμπάς»

Στο «μάτι» του κυκλώνα βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου η Εύβοια, η οποία αντιμετώπισε πολύ σοβαρά προβλήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία από την κεντρική προς την Βόρεια Εύβοια ενώ τα έντονα καιρικά φαινόμενα καλύπτουν μέχρι αργά το βράδυ όλη τη Βόρεια Εύβοια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως επίσης οι δημόσιοι και ιδιωτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστοί για αύριο, Δευτέρα, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικρατούν στην περιοχή.

Με την ίδια ένταση πέφτει η βροχή και στην περιοχή του Θεολόγου και της Μαλεσίνας, ωστόσο ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής που συγκεντρώθηκαν εκεί μπόρεσαν να αξιοποιήσουν την ύφεση των καιρικών συνθηκών για να αντλήσουν νερά από διάφορα επικίνδυνα σημεία και από σπίτια και καταστήματα.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις όμως έχουν καλύψει ένα μεγάλο μέρος του νόμου της Φθιώτιδας με συνέπεια δεκάδες στρέμματα ακόμη και στο κέντρο του νομού να φουσκώνουν συνεχώς και σε ορισμένες περιπτώσεις να έχουν φτάσει σε οριακό σημείο ακόμα και στην περιοχή της Λαμίας.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Θύμιο Καραΐσκο «αν οι βροχοπτώσεις συνεχίσουν με την ίδια ένταση όλη τη νύχτα και μέχρι αύριο το πρωί, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα καθώς τα μηνύματα που υπάρχουν από όλο το νομό είναι ότι τα ρέματα βρίσκονται σε οριακό επίπεδο. Όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται στο πόδι και ελέγχουν την κατάσταση για να παρέμβουμε όπου είναι δυνατόν».

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλες οι πληγείσες περιοχές

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα κηρυχθούν άμεσα όλες οι πληγείσες από τον μεσογειακό κυκλώνα περιοχές, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Ταφύλλη.

Σε έκτακτη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Ταφύλλης σημείωσε ότι η Πυροσβεστική δέχτηκε περίπου 1.800 κλήσεις εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, ενώ έκανε εκ νέου έκκληση στους πολίτες να παίρνουν τα στοιχειώδη μέτρα αυτοπροστασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Σύμφωνα με αυτό, τα πιο έντονα φαινόμενα εστιάζονται στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τη Θεσσαλία, τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, και προς το βράδυ στην Κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική), την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Διέλυσε Κιάτο – Βέλο ο «Ζορμπάς»

Μεγάλες είναι οι ζημιές έχουν προκληθεί και σε περιοχές της Κορίνθου, λόγω της κακοκαιρίας. Καταστροφές έχουν προκληθεί στους δήμους Κιάτου, όπου έχει διακοπεί η υδροδότηση, και Βέλου – Βόχας.

Περίπου 15.000 κάτοικοι του Κιάτου έχουν μείνει χωρίς νερό ενώ έχουν γκρεμιστεί γέφυρες. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Κιάτου, Σπύρος Σταματόπουλος, «έχει κοπεί στα δύο, διότι έχουν γκρεμιστεί γέφυρες».

Επίσης, όπως ανέφεραν οι δήμαρχοι και των δύο δήμων, αύριο και μεθαύριο θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία.

«Έχουμε εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο υποδομών και συγκεκριμένα το εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης του Κιάτου έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η υδροδότηση στην πόλη και στα γύρω χωριά και ως εκ τούτου περίπου 15.000 κάτοικοι να έχουν μείνει χωρίς νερό» αναφέρει ο κ. Σταματόπουλος.

Όσον αφορά στην δημοτική και αγροτική οδοποιία, είπε ότι «έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόσβαση σε καλλιέργειες».

Ο κ. Σταματόπουλος ανέφερε ότι «αυτό που καταγράφουμε σήμερα είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί τα σπίτια και οι επιχειρήσεις» προσθέτοντας πως «σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, αυτές οι ζημιές είναι πολλές».

Όπως πρόσθεσε σε αυτό το σημείο, «έχουμε ζητήσει από το υπουργείο Υποδομών να έλθουν αύριο κλιμάκια μηχανικών για να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές, ώστε να υπάρξει γρήγορη αποκατάσταση, σε σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές.»

Σχετικά με τη ηλεκτροδότηση, ο Σπύρος Σταματόπουλος είπε ότι «έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο μέρος του δήμου, ενώ μέσα στην ημέρα αναμένεται να αποκατασταθεί και η βλάβη στο ανατολικό Κιάτο».

Τέλος, ο δήμαρχος είπε στο ότι «δεν έχει κατατεθεί αίτημα από κατοίκους για διαμονή σε ξενοδοχεία».

«Έχουν δημιουργηθεί μεγάλες ανάγκες»

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βέλου – Βόχας είπε ότι «σήμερα μετράμε ζημιές και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε, σε πρώτη φάση, στις πολύ μεγάλες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί».

Όσον αφορά στην καταγραφή των ζημιών, ο Αννίβας Παπακυριάκος είπε ότι «οι τεχνικές υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει την πρώτη αποτύπωση των τεχνικών προβλημάτων σε όλα τα τοπικά και δημοτικά διαμερίσματα και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, αυτά είναι μεγάλα».

Όπως πρόσθεσε, «αύριο ξεκινάμε την πιο λεπτομερή αποτίμηση των ζημιών στα σπίτια και μάλιστα έχουμε ήδη ενημερώσει σχετικά για υποβολή αιτήσεων από τους πληγέντες».

Επίσης, ο δήμαρχος είπε ότι «έχουμε υποβάλλει αιτήματα στην γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και στον στρατό, για διάθεση μέσων, ενώ αύριο αναμένεται να έλθουν κλιμάκια μηχανικών από την γενική γραμματεία Υποδομών για να δουν τις ζημιές και εκτιμώ ότι θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα.» Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «με την βοήθεια της γενικής γραμματείας Υποδομών και της Περιφέρειας, εκτιμώ ότι οι διαδικασίες για την αποκατάσταση θα προχωρήσουν γρήγορα».

Σχετικά με την ηλεκτροδότηση, ο Αννίβας Παπακυριάκος είπε ότι «δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα», προσθέτοντας ότι «δεν έχουν υποβληθεί αιτήματα από κατοίκους για διαμονή σε ξενοδοχεία».

Κλείνοντας, ο δήμαρχος τόνισε ότι «ο κόσμος πρέπει να δείξει υπομονή και ψυχραιμία», ενώ χαρακτήρισε πρωτοφανές το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε το δήμο.

Ξυλόκαστρο: Ξεκίνησε η αποκατάσταση των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο

Έχουν ξεκινήσει στο δήμο Ξυλοκάστρου οι εργασίες για την αποκατάσταση των προβλημάτων που προκάλεσε στο οδικό δίκτυο το κύμα κακοκαιρίας, δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό ο δήμαρχος Ηλίας Ανδρικόπουλος, ενώ όπως πρόσθεσε, από αύριο θα ξεκινήσουν οι καταγραφές των ζημιών σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, οι καταγραφές θα γίνουν από κλιμάκια μηχανικών, ενώ παράλληλα θα κληθούν οι πληγέντες να υποβάλλουν αιτήσεις.

Επίσης, ο Ηλίας Ανδρικόπουλος ανέφερε ότι «με βάση τις καταγραφές που έχουν γίνει μέχρι τώρα στα δίκτυα υποδομών, έχουν υποστεί ζημιές τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης στην περιοχή της Συκιάς.

Όσον αφορά στην λειτουργία των σχολείων, ο δήμαρχος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι αύριο θα παραμείνουν κλειστά και ανάλογα με το μέγεθος των ζημιών που θα εντοπισθούν, θα αποφασιστεί για το αν θα παραταθεί ή όχι η αναστολή της λειτουργίας τους.

Σχετικά με την ηλεκτροδότηση, ο Ηλίας Ανδρικόπουλος ανέφερε ότι έχουν αποκατασταθεί τα προβλήματα που υπήρχαν με την βοήθεια ενισχυμένων συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ.

Τέλος, ο δήμαρχος ανέφερε ότι «δεν έχει υπάρξει αίτημα από κάτοικο του δήμου μας, για φιλοξενία, λόγω των προβλημάτων από την κακοκαιρία.»

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024