Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλκοολισμός: Γονίδιο εξηγεί γιατί είναι δύσκολη η θεραπεία

Αλκοολισμός: Γονίδιο εξηγεί γιατί είναι δύσκολη η θεραπεία

Μεταλλάξεις στο γονίδιο SORCS2 σχετίζονται με τη σοβαρότητα των στερητικών συμπτωμάτων σε άτομα που είναι εξαρτημένα από το αλκοόλ

Το γενετικό υπόβαθρο μπορεί να αιτιολογήσει γιατί ορισμένοι πάσχοντες από αλκοολισμό δυσκολεύονται περισσότερο από άλλους να απεξαρτηθούν, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Γέιλ ελπίζουν ότι η νέα αυτή διαπίστωση μακροπρόθεσμα θα συντελέσει σε ανακούφιση των συμπτωμάτων που βιώνουν οι ασθενείς κατά το στάδιο της αποτοξίνωσης/απεξάρτησης.

Ως γνωστόν οι πάσχοντες από αλκοολισμό στη φάση της απεξάρτησης βιώνουν ναυτία, κεφαλαλγία, άγχος, ευερεθιστότητα, αλλαγές στην αρτηριακή πίεση και ρίγη. Σε ακραίες περιπτώσεις εκδηλώσουν και σοβαρές κρίσεις.

Οι Αμερικανοί ειδικοί συνεργάστηκαν με ομάδα επιστημόνων από τη Δανία και εντόπισαν μεταλλάξεις στο γονίδιο SORCS2 που σχετίζονται με τη σοβαρότητα των στερητικών συμπτωμάτων σε άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής που πάσχουν από αλκοολισμό.

Σχεδόν ένας στους δέκα εκτιμάται ότι είναι φορέας αυτών των μεταλλάξεων, οι οποίες επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να προσαρμοστεί στην αποχή από το αλκοόλ.

«Η καλύτερη κατανόηση των πολλών γονιδίων που εμπλέκονται στα στερητικά συμπτώματα του αλκοολισμού μπορεί τελικά να μας οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την αντιμετώπιση της στέρησης αλλά και της ίδια της εξάρτησης από το ποτό», σημειώνει ο συγγραφέας της μελέτης Τζοελ Γκελερντερ.

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024