Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
111 ημέρες... ισπανικής υποχώρησης

111 ημέρες… ισπανικής υποχώρησης

Ολοι ήδη αναρωτιούνται σε ποιά κατάσταση θα είναι το υπουργικό συμβούλιο του Σάντσεθ στις επόμενες 100 ημέρες.

Οταν ανέλαβε την πρωθυπουργία της Ισπανίας – πριν 111 ημέρες – δήλωνε αποφασισμένος και με φόρα. ‘Ομως η φόρα του ισπανού σοσιαλιστή ηγέτη Πέδρο Σάντσεθ φαίνεται να κόπηκε λίγο καθώς δέχεται κατηγορίες για λογοκλοπή στην πτυχιακή του, καθώς βλέπει υπουργούς του να παραιτούνται και κάνει αρκετά βήματα πίσω σε κάποια από τα θέματα που χειρίζεται.

Τέτοιου είδους προβλήματα είναι δύσκολα για κάθε πρωθυπουργό, πόσω μάλλον για εκείνον που ηγείται της κυβέρνησης με την μικρότερη πλειοψηφία στην σύγχρονη ιστορία της Ισπανίας, ιδιαίτερα όταν προσπαθεί να περνά νομοθεσίες από την βουλή.
Η περίοδος του μήνα του μέλιτος για τον Σάντσεθ διήρκεσε περίπου τρεις μήνες αφότου εξαπέλυσε μια επιτυχημένη επιχείρηση ανατροπής της εύθραυστης κυβέρνησης μειοψηφίας του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι. «Το πρόβλημα είναι ότι εκείνοι που κυβερνούσαν πριν 100 μέρες δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα ότι δεν κυβερνούν πια», έγραψε ο Σάντσεθ στο Facebook κατηγορώντας το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι και τους κεντροδεξιΙΠΑούς Ciudadanos ότι διεξάγουν «εκστρατεία σπίλωσης» του ονόματός του.

Το σκάνδαλο με την πτυχιακή του διατριβή και την κατηγορία για λογοκλοπή δεν θα έπαιρνε τόσες διαστάσεις εάν δεν γινόταν αμέσως μετά την παραίτηση της υπουργού Υγεία Κάρμεν Μοντόν, που κι εκείνη κατηγορήθηκε για λογοκλοπή.

Λίγο πριν είχε παραιτηθεί και ο υπουργός Πολιτισμού Μαξιμ Χουέρτα. Είναι όμως και οι υπαναχωρήσεις στην πολιτική της κυβέρνησης που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις. Κατ’ αρχήν η κυβέρνηση αθέτησε την υπόσχεσή της να ακυρώσει την πώληση 400 πυραύλων στη Σαουδική Αραβία, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι θα χρησιμοποιηθούν στην διένεξη στην Υεμένη, με θύματα αθώους πολίτες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιοζεπ Μπορέλ είπε πως τελικά η πώληση θα πραγματοποιηθεί από φόβο μήπως το Ριάντ εκδικηθεί διακόπτοντας συμβόλαιο με τα κρατικά ναυπηγεία Navantia για την κατασκευή πέντε πολεμικών σκαφών, αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ – από τα οποία εξαρτώνται χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Δεν ήταν η μόνη αλλαγή στάσης. Ο Σάντσεθ είχε πει ότι θέλει πρόωρες εκλογές αλλά κατόπιν μετέφερε την ημερομηνία για το 2000. Υποσχέθηκε να επιβάλλει φόρο στις τράπεζες αλλά μετά άλλαξε γνώμη.

Ανακοίνωσε φόρο στο ντίζελ και μόλις μια ώρα μετά ο αρμόδιος υπουργός το αμφισβήτησε. Η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως να δημιουργία συνδικαλιστικό σωματεία για τις πόρνες και αργότερα αμφισβήτησε την νομιμότητά του.
Όλα αυτά φαίνεται να δημιουργούν αρκετά προβλήματα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Και όλοι ήδη αναρωτιούνται σε ποιά κατάσταση θα είναι το υπουργικό συμβούλιο του Σάντσεθ στις επόμενες 100 ημέρες.

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024