Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απούσα από την επίσημη δεξίωση προς τιμήν του Ερντογάν η Μέρκελ

Απούσα από την επίσημη δεξίωση προς τιμήν του Ερντογάν η Μέρκελ

Η δεξίωση αλλά και οι στρατιωτικές τιμές με τις οποίες θα υποδεχθεί τον προσκεκλημένο του ο γερμανός πρόεδρος προκαλούν σοβαρές αντιδράσεις στη χώρα

Δεν θα δώσει τελικά το «παρών» η Άνγκελα Μέρκελ στην επίσημη δεξίωση που θα παραθέσει την Παρασκευή ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, προς τιμήν του Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται το περιοδικό «Der Spiegel»

Η κ. Μέρκελ είναι πάντα προσκεκλημένη του Ομοσπονδιακού Προέδρου σε δεξιώσεις ή επίσημα δείπνα που παρατίθενται προς τιμήν υψηλών προσκεκλημένων. Η ίδια, ωστόσο, συνηθίζει να παρευρίσκεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Η τελευταία φορά που παρέστη σε κάτι ανάλογο ήταν το επίσημο δείπνο που είχε παρατεθεί το 2015 προς τιμήν της Βασίλισσας Ελισάβετ, ενώ την προηγούμενη χρονιά είχε παρευρεθεί στο δείπνο με τον Εμίρη του Κατάρ. Αντιθέτως, δεν είχε παρευρεθεί στην δεξίωση προς τιμή του κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, το 2017.

Η καγκελάριος όμως δεν θα είναι η μόνη που θα απορρίψει την πρόσκληση του κ. Σταϊνμάιερ. Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων (FDP), Κρίστιαν Λίντντερ, ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να παραστεί, καθώς δεν επιθυμεί «να συμμετάσχει στην προπαγάνδα του Ερντογάν».

Την ίδια στάση θα τηρήσει και η εκπρόσωπος του κόμματος για την εξωτερική πολιτική, Μπιτζάν Ντζιρ-Σαράι, ενώ σύσσωμη η ηγετική ομάδα των Πρασίνων, οι συμπρόεδροι Αναλένα Μπέρμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ και οι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ, και Άντον Χοφράιτερ, δήλωσαν ότι θα απέχουν από την δεξίωση.

Το ίδιο ισχύει και για τους επικεφαλής της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), Άλεξάντερ Γκάουλαντ και Αλίς Βαϊντέλ και για την επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς, Σεβίμ Νταγκντελέν.

Αντιθέτως, την πρόθεσή του να παραστεί στην δεξίωση στο Προεδρικό Ανάκτορο Bellevue εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος των Πρασίνων, Τζεμ Έζντεμιρ, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι ο τούρκος πρόεδρος «δεν είναι κανονικός πρόεδρος και δεν αξίζει» να παρατεθεί δεξίωση προς τιμήν του.

Με την παρουσία του, δήλωσε ο κ. Έζντεμιρ στην «Tagesspiegel», ελπίζει να στείλει ένα μήνυμα τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την τουρκογερμανική κοινότητα: «Η αντιπολίτευση στην Γερμανία είναι μέρος της πολιτικής αυτής της χώρας, είμαστε ένα σταθερό και απαραίτητο συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας μας. Ο κ. Ερντογάν θα πρέπει να με ανεχθεί».

Έντονες αντιδράσεις και μήνυμα Ερντογάν

Την ίδια στιγμή, η δεξίωση αλλά και οι στρατιωτικές τιμές με τις οποίες θα υποδεχθεί τον προσκεκλημένο του ο γερμανός πρόεδρος προκαλούν σοβαρές αντιδράσεις στη χώρα.

Μαζικές κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη Παρασκευή και Σάββατο στο Βερολίνο και στην Κολωνία, με τους διαδηλωτές να αναμένουν τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους σε κάθε μία από τις διαδηλώσεις.

Οι σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας επιδεινώθηκαν έπειτα από τις επιχειρήσεις καταστολής μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, στο πλαίσιο των οποίων έχουν συλληφθεί χιλιάδες άνθρωποι μετά το 2016, ανάμεσά τους και κάποιοι γερμανοί πολίτες.

Από την πλευρά του, ο τούρκος πρόεδρος έστειλε μήνυμα στην καγκελάριο Μέρκελ, λέγοντας πως «προτεραιότητά μας στην ατζέντα της επίσκεψής μου στη Γερμανία θα είναι να αφήσουμε πίσω την περίοδο που βιώσαμε στις σχέσεις μας στον τομέα της πολιτικής τα τελευταία χρόνια».

«Θα είναι επίσης και τα βήματα που μπορούν να γίνουν για να ενισχυθούν περαιτέρω οι οικονομικοί μας δεσμοί σε μια αμοιβαία ευεργετική βάση» πρόσθεσε.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024