Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το ανάστημα παράγοντας κινδύνου για κιρσούς

Το ανάστημα παράγοντας κινδύνου για κιρσούς

Οι ψηλοί άνθρωποι φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο της εν λόγω πάθησης που δεν είναι απλώς ένα αισθητικό πρόβλημα αλλά συνεπάγεται σημαντικές αλλαγές στην κυκλοφορία του αίματος

Όσο ψηλότερος είναι κανείς τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να εμφανίσει κιρσούς, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

Οι κιρσοί είναι παθολογικά διατεταμένες φλέβες των οποίων οι βαλβίδες έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη.Έτσι μία σημαντική ποσότητα αίματος παλινδρομεί προς τα πόδια αντί να κινείται προς την καρδιά και δημιουργούνται αντιαισθητικοί κιρσοί συνήθως κάτω από το γόνατο, αλλά μερικές φορές και στο μηρό.

Πέρα από το αισθητικό πρόβλημα, συνδέονται με σημαντικές αλλαγές στην κυκλοφορία του αίματος καθώς το αίμα στο εσωτερικό των κιρσών κινείται με πολύ μικρότερη ταχύτητα από την φυσιολογική και η φλεβική πίεση είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Στις περισσότερες περιπτώσεις συνδέονται με μία από τις κεντρικές επιφανειακές φλέβες του ποδιού, οι οποίες επίσης ανεπαρκούν.

Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στανφορντ, με επικεφαλής τον Νίκολας Λιπερ, επίκουρο καθηγητή Χειρουργικής και Καρδιαγγειακής Ιατρικής, εξέτασε το γονιδίωμα 413.519 ατόμων που ήταν εγγεγραμμένα στη βάση δεδομένων UK Biobank, αναζητώντας στοιχεία για την εμφάνιση των κιρσών στα κάτω άκρα.

Οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν 30 γονίδια που σχετίζονται με τους κιρσούς και μια ισχυρή γενετική συσχέτιση με την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

Επίσης έλεγξαν τους γενετικούς δείκτες 337.536 συμμετεχόντων, εκ των οποίων οι 9.577 είχαν κιρσούς.

Έτσι επιβεβαίωσαν τους ήδη γνωστούς παράγοντες κινδύνους που σχετίζονταν με την πάθηση: η ηλικία, το θηλυκό γένος, τα περιττά κιλά, η κύηση και το ιστορικό εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης.

Αλλά επιπλέον διαπίστωσαν ότι το ιστορικό επέμβασης στα κάτω άκρα, το οικογενειακό ιστορικό, η έλλειψη κινητικότητας, το κάπνισμα και η ορμονική θεραπεία επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κιρσών.

Αυτό όμως που ήταν τελείως αναπάντεχο εύρημα, ήταν η συσχέτιση του αναστήματος με την πάθηση.

«Με έκπληξη ανακαλύψαμε ότι όσο υψηλότερο ανάστημα είχε κάποιος τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για την εμφάνιση κιρσών», σημειώνουν οι ερευνητές.

Ο συσχετισμός εντοπίστηκε χάρη σ’ έναν αλγόριθμο που συσχέτισε τις μεταλλάξεις του DNA με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μιας συγκεκριμένης πάθησης.

Έτσι εντοπίστηκαν 30 συγκεκριμένες γενετικές περιοχές που σχετίζονται με τους κιρσούς. Συνδυάζοντας και μια επιπλέον μέθοδο μηχανικής μάθησης, οι επιστήμονες συνέδεσαν το ανάστημα με τους κιρσούς.

Περαιτέρω, προέκυψε και ένας προγνωστικός δείκτης για τη διάγνωση των κιρσών: η βιο-αντίσταση του σώματος, δηλαδή πόσο καλά το σώμα εμποδίζει τη ροή ηλεκτρικού ρεύματος.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024