Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα Τσίπρα και η οργή των αριστερών

Η «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα Τσίπρα και η οργή των αριστερών

Η πλήρης ταύτισή του με τις πολιτικές της Μέρκελ τον έχουν απομακρύνει από τις τάξεις των ευρωπαίων αριστερών και πλέον η μόνη πολιτική επιλογή του είναι η Σοσιαλδημοκρατία

Κόμμα… Αλέξη Τσίπρα «χτίζει» σταδιακά ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να αλλάξει το ύφος και τη στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος επιχειρεί να προσαρμοστεί σε πιο… σοσιαλδημοκρατικά πρότυπα.

Η μετατόπιση του κόμματος από την Αριστερά πιο κοντά στο πολιτικό κέντρο είχε αρχίσει να γίνεται από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας προσεταιρίστηκε το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών όπου και συμμετέχει ως απλός παρατηρητής.

Όμως, από υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2013, και με ποσοστό μάλιστα έγκρισης άνω του 84%, σήμερα έχει αλλάξει ρότα. Με τους παλιούς ευρωπαίους συντρόφους του έχει πλέον κόψει τις γέφυρες ή αυτοί είναι που έπαψαν να τον βλέπουν ως αριστερό και τον απομάκρυναν από τους κόλπους τους.

Πάνε οι παλιές εποχές που ο Αλέξης Τσίπρας έδινε… κοινούς αγώνες με τον Πάμπλο Γκαρσία των Ποντέμος, την μαρξίστρια ακτιβίστρια Σάρα Βάκενχαντ του Die Linke ή όταν αποτελούσε το «πουλέν» του Πιέρ Λοράν και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Η πλήρης ταύτισή του με τις πολιτικές της Μέρκελ τον έχουν απομακρύνει από τις τάξεις των ευρωπαίων αριστερών και πλέον η μόνη πολιτική επιλογή του είναι η Σοσιαλδημοκρατία.

Πιο… ΠΑΣΟΚ

Ετσι, οι ανατροπές στο κόμμα είναι απαραίτητες προκειμένου να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ πιο… ΠΑΣΟΚ, έστω κι αν δε θέλει να το πει. Και οι αλλαγές που ετοιμάζονται ασφαλώς δεν βρίσκουν τους πάντες σύμφωνους. Μπορεί πολλοί παλαιοί σύντροφοι να έχουν φύγει (Λαφαζάνης, Λαπαβίτσας, Ζωή Κωνσταντοπούλου κ.λπ.) όσοι όμως έμειναν και εκπροσωπούν το παλαιό… 3% του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται ήδη στα κάγκελα. Είτε λόγω του σφιχτού εναγκαλισμού με τον Πάνο Καμμένο είτε λόγω της στροφής στο Κέντρο που θεωρούν ότι αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του κόμματος.

Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ των «Νέων» το οποίο αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας προωθεί ένα κόμμα που θα έχει τη δική του σφραγίδα.

Η εποχή απαιτεί ριζικές αλλαγές και στη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, έχει εκμυστηρευθεί ο ίδιος, και προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται συγκεκριμένες κινήσεις. Παράλληλα με τη συζήτηση και τις ζυμώσεις που είναι σε εξέλιξη για τη μετάβαση του ΣΥΡΙΖΑ σε μια πιο σοσιαλδημοκρατική εκδοχή.

Στο Μαξίμου έχουν καταλήξει ότι, με δεδομένο πως το εκλογικό σώμα που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερό και σοσιαλδημοκρατικό, απαιτούνται και παρεμβάσεις στο κόμμα που θα διαμορφώσουν μιαν άλλη εικόνα και στην Κουμουνδούρου, σημαντικά διαφορετική από τη σημερινή. Ηδη, οι συχνές παρουσίες του Τσίπρα στις συνόδους των ευρωπαίων σοσιαλιστών αποτελούν ένα χαρακτηριστικό σημάδι της προσπάθειας για μετατόπιση του κόμματος σε άλλα μονοπάτια, μια εξέλιξη που ενοχλεί τις διάφορες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που σηκώνουν μπαϊράκι.

Μια πρόγευση του σχεδίου Τσίπρα ουσιαστικά δόθηκε και με τον πρόσφατο ανασχηματισμό, όπου αποφάσισε να εμπιστευτεί αρκετά εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα (συνολικά 22), αρκετά της γενιάς του και νεότερα. Αν και καθ’ υπερβολήν, δύναται να πει κανείς ότι η «συνιστώσα Τσίπρα» νίκησε τόσο το κόμμα όσο και την ΚΟ, ενώ ο Πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι μετεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα εμφανιστεί με τελείως διαφορετικό πρόσωπο.

Εκτακτο συνέδριο

Ο Τσίπρας θα επιχειρήσει μάλιστα, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα ή τις αρχές του νέου χρόνου, σε ένα έκτακτο προγραμματικό συνέδριο να επικυρωθεί η πολιτική του απόφαση να μετακινηθεί στον ιδεολογικό χάρτη ο ΣΥΡΙΖΑ και να μετατραπεί σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, δίχως βέβαια να αλλοιώνεται ο αριστερός του χαρακτήρας.

Στην προεδρική ομάδα δεν διστάζουν να μιλήσουν ανοικτά για την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να καλύψει πλήρως τον προοδευτικό χώρο και να αποτελέσει την κεντρική πολιτική δύναμη της λεγόμενης δημοκρατικής παράταξης. Μάλιστα, δεν δείχνουν να φοβούνται ιδιαίτερες αντιδράσεις από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρούν ότι δεν έχει ιδιαίτερη απήχηση στο εκλογικό σώμα και εάν επιχειρούσε την έξοδο, όπως έγινε το καλοκαίρι του 2015 με άλλα στελέχη που συνασπίστηκαν στη Λαϊκή Ενότητα, δεν θα κέρδιζαν το εισιτήριο για τη Βουλή.

«Πιλότος» του Τσίπρα είναι η προ καιρού φράση του θεωρητικού του ΣΥΡΙΖΑ, του πρώην υπουργού Αριστείδη Μπαλτά, τις απόψεις του οποίου ασπάζεται ο Πρωθυπουργός. «Η εμπειρία στην Αγγλία είναι εξαιρετικά ζωογόνα. Η ιστορική σοσιαλδημοκρατία πέρασε στον νεοφιλελευθερισμό και έκοψε τις γέφυρες με την Αριστερά, αλλά τον τελευταίο καιρό σε κάποιες χώρες ίσως και ευρύτερα υπάρχει μια αρχική στροφή στην Ευρώπη της σοσιαλδημοκρατίας στις παλιές παραδοσιακές της θέσεις. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό» ανέφερε.

Στο πλαίσιο αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των βουλευτικών εκλογών δίνουν μεγάλη σημασία και στο σύνθημα των Εργατικών το 2017, «για τους πολλούς, όχι για τους λίγους» και θέλουν να υιοθετήσουν το μοντέλο Κόρμπιν και στη λειτουργία του κόμματος, αλλά και στην πολιτική των συμμαχιών και του προγραμματικού λόγου. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», υπάρχει ανοικτή γραμμή και τακτική επικοινωνία Τσίπρα και Κόρμπιν, ενώ υπάρχει ώσμωση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των Εργατικών για το πώς θα γίνει να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το μοντέλο λειτουργίας του βρετανικού κόμματος.

Στη δάση αυτή κεντρικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να συγκροτηθεί στις τοπικές κοινωνίες ένα μέτωπο των λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων έναντι του συντηρητικού μετώπου, όπως λένε, που έχει ως βασική έκφρασή του τη ΝΔ. «Αυτή η προσπάθεια δεν είναι ευκαιριακή λόγω των εκλογών» μεταδίδουν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, αναγνωρίζοντας ότι στο επίκεντρο αυτών των διεργασιών είναι αναπόφευκτα ο χώρος του ΠΑΣΟΚ, οι δυνάμεις, τα πρόσωπα, οι συλλογικότητες και οι φορείς που ταυτίστηκαν και πορεύτηκαν μαζί του. Αυτή η προσπάθεια όμως ήδη συναντά την εσωτερική αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζονται οι φόβοι για το ενδεχόμενο «πασοκοποίησης» του κόμματος.

Συγκρούσεις

Η προσπάθεια για αλλαγή του κόμματος προχωρεί με τις κινήσεις του νέου γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη και πρώτο βήμα είναι η εκλογή της νέας Πολιτικής Γραμματείας, το διήμερο 5-6 Οκτωβρίου, με την επιστροφή του Πρωθυπουργού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Στο παρασκήνιο καταγράφονται ήδη εσωτερικές συγκρούσεις. Ο λόγος είναι η επιρροή και η εκπροσώπηση των τάσεων στη νέα Πολιτική Γραμματεία που θα έχει λιγότερα μέλη (από 27 σε 19) και αυτό ήδη προκαλεί εντάσεις, καθώς καταργείται και το Πολιτικό και Εκτελεστικό Συμβούλιο.

Αυτές οι αλλαγές εκ των πραγμάτων ανατρέπουν δεδομένα ετών στον ΣΥΡΙΖΑ και διαμορφώνουν μια εντελώς άλλη κατάσταση που επηρεάζει σημαντικά τις ισορροπίες. Μπορεί ο Τσίπρας να θέλει τη μετάλλαξη του κόμματος, αλλά δεν επιθυμεί να έχει και μεγάλες εσωτερικές αναταράξεις. Αρα, το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κινήσεις για να αποφορτιστεί η ένταση και θα γίνει προσπάθεια να εκπροσωπηθούν όλες οι τάσεις με κεντρικό ρόλο του Σκουρλέτη.

Η ομάδα των «53» που στήριξε την εκλογή Σκουρλέτη δεν επιθυμεί να αποδυναμωθεί, καθώς θέλει επιπλέον θέσεις στο νέο όργανο και αναμένεται να εκλέξει 6-7 μέλη της. Πιθανότατα αυτά θα είναι ο κεντρικός παράγοντας της ομάδας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, η Ράνια Σβίγκου, και τρία πρόσωπα που συνυπέγραψαν κείμενο-μήνυμα κατά της «πασοκοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον τίτλο «Γιατί δεν γιορτάσαμε την 3η του Σεπτέμβρη» (Πάνος Λάμπρου,  Κατερίνα Κνήτου και Μιχάλης Υδραίος).

Στο νέο όργανο θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο Νίκος Φίλης που διατηρούν άριστη σχέση με τον Σκουρλέτη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Παράλληλα και η προεδρική πτέρυγα που θα ελέγχει περίπου 10-11 μέλη θα έχει υποψηφίους, όπως π.χ. τους Δημήτρη Τζανακόπουλο, Νίκο Παππά, Ρένα Δούρου, Αντώνη Κοτσακά κ.ά.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024