Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ρόμι Σνάιντερ: Η πριγκίπισσα Σίσσυ και οι υπόλοιπες τραγικές ηρωίδες

Ρόμι Σνάιντερ: Η πριγκίπισσα Σίσσυ και οι υπόλοιπες τραγικές ηρωίδες

Σαν σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου γεννήθηκε

Αν ήταν ακόμη στη ζωή, σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου, η μεγάλη Αυστριακή ηθοποιός Ρόμι Σνάιντερ θα συμπλήρωνε 80 χρόνια, και λαμβάνοντας την επέτειο ως αφορμή, παρουσιάζεται μία σειρά αφιερωμάτων, αναδρομή στο τεράστιο έργο — τις 60 ταινίες στις οποίες η ίδια πρωταγωνιστούσε, πολλές από τις οποίες υπήρξαν κορυφαίες — που αυτή άφησε στη σύντομη ζωή της, των μόλις 43 χρόνων, ενώ κυκλοφορούν αυτές τις ημέρες νέα βιβλία με τη βιογραφία της

Η Ροζμαρί Αλμπαχ-Ρέτι, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στη Βιέννη στις 23 Σεπτεμβρίου του 1938 και μεγάλωσε μέσα σε καλλιτεχνική οικογένεια, με μητέρα τη Μάγδα Σνάιντερ – τη γνωστή συμπρωταγωνίστριά της σε οκτώ από τις ταινίες της – και πατέρα τον επίσης ηθοποιό Βολφ Αλμπαχ-Ρέτι.

Η πρώτη ευκαιρία ως ηθοποιός της δίνεται ήδη στα 15 χρόνια της στην ταινία του Χανς Ντέμπε «Οταν ανθίζουν και πάλι οι άσπρες πασχαλιές», και ένα χρόνο αργότερα πρωταγωνιστεί ως πανέμορφη και ρομαντική πριγκίπισσα Βικτωρία στα «Παιδικά χρόνια μιας βασίλισσας» του Ερνστ Μαρίσκα.

Ακολουθούν από το 1955 μέχρι το 1957 τα γυρίσματα της τριλογίας «Σίσσυ» στην οποία ενσάρκωνε την πονεμένη αυτοκράτειρα της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, Ελισάβετ, και η οποία σημάδεψε τη σταδιοδρομία της και την έκανε «όνειρο όλων των κοριτσιών της Ευρώπης», ένα ρόλο που η ίδια έκανε ό,τι μπορούσε να αποποιηθεί.

Και αυτό, γιατί η Ρόμι Σνάιντερ στη συνέχεια της καριέρας της καθιερώθηκε με τους ρόλους τραγικών και ευάλωτων ηρωίδων που ερμήνευε στις ταινίες τις οποίες γύρισαν μαζί της οι μεγαλύτεροι σκηνοθέτες, έχοντας η ίδια ως συμπρωταγωνιστές της τους σημαντικότερους ηθοποιούς της εποχής της.

Η καλλιτεχνική και προσωπική της ζωή κινήθηκε ανάμεσα σε Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία και Αμερική, όμως τη μεγάλη της καριέρα την έκανε στη Γαλλία όπου γύριζε τη μία μετά την άλλη τις ταινίες της στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, τις οποίες «υπέγραφαν», μεταξύ άλλων, οι Λουκίνο Βισκόντι, Ζιλ Ντασέν, Κλοντ Σαμπρόλ, Ορσον Γουέλς, Κώστας Γαβράς, Κλοντ Σοτέ, Μπερτράν Τραβερνιέ, Οτο Πρέμινγκερ.

Και πλάι της βρέθηκαν κορυφαίοι πρωταγωνιστές, πέρα από την αξέχαστη μεγάλη Ελληνίδα Μελίνα Μερκούρη, οι Αλέν Ντελόν, Ιβ Μοντάν, Γιούλ Μπρίνερ, Μάρλον Μπράντο, Ούγκο Τονιάτσι, Ροντ Στάιγκερ, Μισέλ Πικολί, Ζαν Μορό, Καρλ Χάιντς Μπεμ, Αντονι Πέρκινς, Κουρτ Γιούργκενς, Πίτερ Σέλερς, Γούντι Αλεν, και τόσοι άλλοι.

Δεκάδες ήταν οι ταινίες της που ξεχώρισαν, από την «Η δίκη», «Τα γεγονότα της ζωής», «Οι άδικοι με τα βρόμικα χέρια», «Προμελετημένη δολοφονία», «Μια απλή ιστορία», «Η γυναίκα του τραπεζίτη» μέχρι την «10.30, καλοκαίρι βράδυ» (του Ζιλ Ντασέν με τη Μελίνα Μερκούρη).

Η θριαμβευτική όμως πορεία της Ρόμι Σνάιντερ στην Έβδομη Τέχνη επισκιαζόταν από την τραγικότητα της προσωπικής της ζωής και ειδικότερα των τελευταίων χρόνων, με την αυτοκτονία του πρώτου συζύγου της Χάρι Μάγιεν το 1979, την νεφρεκτομή στην οποία υποβλήθηκε τον Μάιο 1981, και το πιο τραγικό, δύο μήνες αργότερα, το δυστύχημα του 14 χρονου γιού της Ντάβιντ.

Κάτι, που ο «μύθος» Ρόμι Σνάιντερ δεν μπόρεσε ποτέ να το ξεπεράσει και δέκα μήνες αργότερα, στις 29 Μαίου 1982, άφηνε στο Παρίσι την τελευταία της πνοή από καρδιακή ανεπάρκεια.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024