Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ελπίδες ταυτόχρονης θεραπείας αλκοολισμού και κατάθλιψης

Ελπίδες ταυτόχρονης θεραπείας αλκοολισμού και κατάθλιψης

Νέο φάρμακο μειώνει τη χρήση αλκοόλ και έχει φαρμακολογικές ιδιότητες που μπορούν να συμβάλλουν και στην άμβλυνση της κατάθλιψης χωρίς να προκαλεί κρίσεις

Ο αλκοολισμός και η κατάθλιψη συχνά συνυπάρχουν.

Και σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Psychiatry, ερευνητές του Πανεπιστημίου Purdue σχεδίασαν μια νέα μέθοδο που επιτρέπει την αντιμετώπιση του αλκοολισμού δια της μείωσης της κατανάλωσης αλκοόλ, ενώ έχει επίσης τη δυνατότητα αντιμετώπισης και της κατάθλιψης.

Σύμφωνα με διεθνή στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το αλκοόλ ευθύνεται για το 5% των θανάτων παγκοσμίως, δηλαδή τρία εκατομμύρια θανάτους, ετησίως.

Περίπου 2,3 εκατ. θάνατοι το 2016 αφορούσαν άνδρες και σχεδόν το 29% όλων των θανάτων από αλκοόλ αποδίδονται σε τραυματισμούς, περιλαμβανομένων των τροχαίων δυστυχημάτων και των αυτοκτονιών.

Ακόμα, το 13,5% των θανάτων νέων ατόμων, κάτω των 30 ετών, σχετίζονται με το αλκοόλ, με το ποτό να ευθύνεται για το 7,2% των πρόωρων θανάτων συνολικά.

Παράλληλα, στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η κατάθλιψη αφορά 140 εκατομμύρια άτομα, παγκοσμίως που «παλεύουν» με τις διαταραχές χρήσης του αλκοόλ.

Ελάχιστα νέα φάρμακα έχουν εγκριθεί τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση του αλκοολισμού. Στόχος των νέων θεραπειών είναι η μείωση της ακατάσχετης επιθυμίας για ποτό, χωρίς όμως να αντιμετωπίζουν τις ψυχιατρικές διαταραχές.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Purdue επικεντρώθηκαν, λοιπόν, στον υποδοχέα δέλτα οπιοειδούς, έναν νέο φαρμακευτικό στόχο που είναι διαφορετικός από τον υποδοχέα του σώματος που προσδένονται τα συνταγογραφούμενα οπιοειδή.

Το νέο φάρμακο προσδένεται στον υποδοχέα του δέλτα οπιοειδούς και επιλεκτικά ενεργοποιεί μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη-σηματοδοτική αλληλουχία αυτού του υποδοχέα.

«Τα μέχρι σήμερα υπάρχοντα φάρμακα που στοχεύουν τον υποδοχέα του δέλτα οπιοειδούς ενεργοποιούν πολλαπλές σηματοδοτικές αλληλουχίες, περιλαμβανομένων αυτών που αυξάνουν τον κίνδυνο παρενεργειών, όπως οι κρίσεις», σημειώνει ο Ριτσαρντ βαν Ριτζν, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Χημείας και Μοριακής Φαρμακολογίας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο και επικεφαλής της μελέτης.

Τα προκλινικά στοιχεία δείχνουν ότι το νέο φάρμακο μειώνει τη χρήση αλκοόλ και έχει φαρμακολογικές ιδιότητες που μπορούν να συμβάλλουν και στην άμβλυνση της κατάθλιψης χωρίς να προκαλεί κρίσεις.

Η εργαστηριακή έρευνα συνεχίζεται ώστε να μπορέσει σύντομα να προσφέρει στους ασθενείς μια πραγματική λύση στην περίπτωση που νευρολογικές διαταραχές και εξαρτήσεις συνυπάρχουν.

Sports in

«Μπάχαλο» στη Γαλλία για τον… πετεινό στην φανέλα (pic)

Τσακώνονται σαν τα… κοκόρια οι Γάλλοι οπαδοί για τον τεράστιο πετεινό στη νέα φανέλα της Εθνικής Γαλλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024