Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυτοδυναμία ή όχι;

Αυτοδυναμία ή όχι;

Για να υπάρξει αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, μεγάλο ρόλο δεν διαδραματίζει το ποσοστό της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ή η μεταξύ τους διαφορά, αλλά εξαρτάται από τα ποσοστά των κομμάτων που δεν θα περάσουν τον πήχη του 3% και θα μείνουν εκτός Βουλής

Θα υπάρξει ή όχι αυτοδυναμία στις προσεχείς εκλογές, όποτε αυτές και εάν γίνουν; Είναι ένα βασικό ερώτημα που κυριαρχεί παράλληλα με τα σενάρια για το χρόνο των εκλογών, εάν δηλαδή θα είναι αρχές του έτους ή τον Μάιο (δηλ. 19 Μαιου με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και 26 Μαιου ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών με τις ευρωεκλογές).

Ουδείς μπορεί να γνωρίζει τις συνθήκες και το πολιτικό περιβάλλον που αυτές οι εκλογές θα διεξαχθούν, αλλά εντούτοις διαφέρουν οι εκτιμήσεις πολλών για το εάν θα επιτευχθεί ή όχι αυτοδυναμία.

Για να υπάρξει αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, μεγάλο ρόλο δεν διαδραματίζει το ποσοστό της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ή η μεταξύ τους διαφορά, αλλά εξαρτάται από τα ποσοστά των κομμάτων που δεν θα περάσουν τον πήχη του 3% και θα μείνουν εκτός Βουλής.

Με βάση τον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου που θα ισχύσει για τελευταία φορά στις επόμενες εκλογές, για να έχει ένα κόμμα αυτοδυναμία πρέπει να έχει κατ’ ελάχιστο 40,4%, αν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής συγκεντρώσουν 0%. Αυτό δεν μπορεί να γίνει, καθώς θεωρείται απίθανο.

Για τον στρατηγικό τους σχεδιασμό τα δυο μεγαλύτερα κόμματα, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνουν υπόψη τους ότι για κάθε 1% που συγκεντρώνουν τα εκτός Βουλής κόμματα, αυτόματα μειώνεται κατά 0,4% το ποσοστό που χρειάζεται για την αυτοδυναμία.

Π.χ. εάν το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων είναι στο 4% το ποσοστό αυτοδυναμίας πέφτει στο 36,4% (δηλ. από το 40,4 – 4%, αφού 10% επί 0,4%)

Το κρίσιμο όμως είναι για τις προσεχείς εκλογές θα είναι σίγουρα το ποσοστό των μικρών κομμάτων και κυρίως όσων βρεθούν εκτός Βουλής.

Επίσης, θα φανεί κατά πόσο θα επηρεάσει τους συσχετισμούς η αποχή, οι αναποφάσιστοι και η αντισυστημική ψήφος.

Εκεί θα κριθεί η μάχη των επόμενων εκλογών και το κρίσιμο είναι πόσα κόμματα θα έχει η Βουλή και σε αυτή τη βάση γίνεται η συζήτηση στα επιτελεία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024