Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ντέιβις: Κατά του σχεδίου Brexit της Μέι 30 - 40 βουλευτές της

Ντέιβις: Κατά του σχεδίου Brexit της Μέι 30 – 40 βουλευτές της

Θα δυσκολευτεί πολύ να επιτύχει έγκριση από το κοινοβούλιο.

Ο πρώην υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις δήλωσε ότι υπάρχουν τριάντα ως σαράντα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων που ανήκουν στο κόμμα της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι και μπορεί να καταψηφίσουν το σχέδιό της για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που σημαίνει ότι η Μέι θα δυσκολευτεί πολύ να επιτύχει την έγκρισή του από το κοινοβούλιο.

Ο Ντέιβις δήλωσε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Huffington Post ότι υπάρχει πυρήνας στελεχών των Τόρις — τον χαρακτήρισε «σκληρό σαν βράχο» — που ανήκει στο European Research Group (ERG), ομάδα που επιδιώκει πιο σκληρό Μπρέξιτ κι είναι έτοιμη να καταψηφίσει το σχέδιο της Μέι.

Δεν υπάρχει ολοκληρωμένη συμφωνία

Το ΗΒ πρόκειται να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019, αλλά μέχρι τώρα ελάχιστα είναι σαφή σχετικά με τον τρόπο της αποχώρησης. Δεν υπάρχει ακόμη ολοκληρωμένη συμφωνία ανάμεσα στα μέρη για την έξοδο και αντάρτες στο Συντηρητικό Κόμμα της Μέι απειλούν να καταψηφίσουν όποια συμφωνία φέρει η κυβέρνηση, αν καταφέρει να κλείσει κάποια.

Τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι Εργατικοί, το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν εξαγγείλει δημόσια ότι θα εναντιωθούν στα σχέδια της πρωθυπουργού για το Μπρέξιτ.

Εάν καταψηφίσουν τη συμφωνία 40 μέλη των Τόρις και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η Μέι δεν θα διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να περάσει το νομοσχέδιο. Αυτό θα καταστήσει πολύ πιο ισχυρό το ενδεχόμενο η Βρετανία να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία ή να προκηρυχθούν νέες πρόωρες εκλογές ή ακόμη και να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα.

«Μικρός αριθμός βουλευτών θα κρίνει το αποτέλεσμα»

«Κάθε ομάδα σε οποιοδήποτε κόμμα έχει διαφορές, εγώ, και ούτω καθεξής», τόνισε ο Ντέιβις. Ομως, με δεδομένο ότι οι Εργατικοί «θα καταψηφίσουν» την πρόταση της Μέι, ο αριθμός των ψήφων που θα κρίνουν το αποτέλεσμα «είναι μάλλον μικρός, είναι βασικά περίπου μια δωδεκάδα άνθρωποι».
Ο «πυρήνας» του ERG είναι «πολλαπλάσιος από αυτόν. Δεν είμαι καν μέλος του ERG. Είναι πιθανόν 30 ως 40» μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων, συμπλήρωσε.

Ορισμένοι οπαδοί του σκληρού Μπρέξιτ θεωρούν ότι οι προτάσεις της Μέι επιτρέπουν στην ΕΕ να διατηρήσει τον έλεγχο σε μεγάλο μέρος της οικονομίας της Βρετανίας, κατά συνέπεια αντίκειται στον διακηρυγμένο της στόχο να αποχωρήσει το ΗΒ από την Τελωνειακή Ενωση και την Ενιαία Αγορά.

Ερωτηθείς ποιος θα ωφεληθεί πολιτικά εάν οι ψηφοφόροι που τάχθηκαν υπέρ του Μπρέξιτ αισθανθούν προδομένοι, ο Ντέιβις απάντησε: «Οποιοσδήποτε θελήσει να παίξει το λαϊκιστικό χαρτί ότι οι ελίτ σας εγκατέλειψαν. Κάποιος λαϊκιστής, στην άκρα δεξιά η στην άκρα αριστερά».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024