Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Πάνος Καμμένος αντιμέτωπος με την ημερομηνία λήξης

Ο Πάνος Καμμένος αντιμέτωπος με την ημερομηνία λήξης

Ο Πάνος Καμμένος μία ευκαιρία είχε να σώσει την πολιτική καριέρα του. Και φροντίζει να τη χάνει

Με τα δημοσκοπικά ποσοστά των ΑΝΕΛ να καταβαραθρώνονται σε επίπεδα μικρών εξωκοινοβουλευτικών ακροαριστερών οργανώσεων, ο Πάνος Καμμένος μόνο μέσα από μια «ηρωική έξοδο» γύρω από το Μακεδονικό θα μπορούσε να διασώσει την πολιτική του καριέρα.

Και όμως, όλα δείχνουν ότι ακόμη και αυτή την ευκαιρία την προσπερνά.

Το τελευταίο διάστημα τα ποσοστά των ΑΝΕΛ στις δημοσκοπήσεις είναι σταθερά σε χαμηλά επίπεδα και μοιάζει εξαιρετικά απίθανο να ξαναμπούν στη Βουλή.

Αυτό θα σημαίνει και την αναγκαστική απόσυρση του Πάνου Καμμένου από την ενεργό πολιτική, κάτι που είναι για αυτόν σχεδόν τραγικό.

Άλλωστε, ήδη οι οπαδοί των ΑΝΕΛ έχουν εκφράσει με πολύ έντονο τρόπο την οργή και τη δυσαρέσκεια για την πολιτική της ηγεσίας.

Όταν το καλοκαίρι ο Πάνος Καμμένος δοκίμασε να ξαναγράψει στον λογαριασμό του στο Facebook, μέσα από τον οποίο είχε διατυπώσει το αρχικό κάλεσμα για τη συγκρότηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και στον οποίο δεν είχε γράψει από το 2015, μέσα σε λίγες ώρες είχαν διατυπωθεί εκατοντάδες οργισμένα σχόλια από οργισμένους οπαδούς και στελέχη του κινήματος των ΑΝΕΛ, τα οποία κατηγορούσαν τον Καμμένο για τη συνεχιζόμενη συνεργασία του με τον Τσίπρα, αλλά και για τη συμφωνία για το Μακεδονικό.

Επιπλέον, στα δημοσιογραφικά γραφεία φτάνουν πλήθος πληροφορίες για βουλευτές των ΑΝΕΛ που σκέφτονται να «μετακομίσουν» στον ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσουν να έχουν πολιτικό μέλλον.

Ήδη ο βουλευτής της Β’ Αθήνας, Θ. Παπαχριστόπουλος, έχει ανοιχτά διαφοροποιηθεί από την κεντρική γραμμή.

Σε ένα τέτοιο τοπίο στον Πάνο Καμμένο δεν μένει τίποτα άλλο παρά η επιλογή της ηρωικής εξόδου με επίκληση της διαφωνία του για τη συμφωνία για το Μακεδονικό.

Είναι ένα θέμα στο οποίο έχει πραγματική πολιτική διαφοροποίηση και πραγματική απόσταση από τον Τσίπρα και για το οποίο είχε έγκαιρα πει ότι διαφωνούσε κάθετα.

Κανένας δεν θα του έλεγε ότι φέρεται καιροσκοπικά εάν έκανε κάτι τέτοιο, ενώ είναι πιθανό να κέρδιζε και συμπάθειες ακόμη και εάν έριχνε την κυβέρνηση γύρω από αυτό το θέμα.

Σε τελικά ανάλυση, Τσίπρας και Κοτζιάς πήραν την πρωτοβουλία, επειδή το απαίτησαν οι Αμερικάνοι για «λύση» του προβλήματος, χωρίς αυτό να προβλέπεται στην αρχική συμφωνία της κυβέρνησης ή στα μέτρα που είχαν συναποφασίσει να περάσουν.

Ωστόσο, ο Καμμένος είναι τόσο κολλημένος με την καρέκλα της εξουσίας και τα όποια προνόμια μπορεί να προσφέρει, που είναι διατεθειμένος να διακινδυνεύσει να γίνει απόλυτη βεβαιότητα το τέλος της πολιτικής του καριέρας, απλώς και μόνο για να συνεχίσει να στηρίζει μια κυβέρνηση με την οποία διαφωνεί.

Έτσι, ενώ πριν από μερικές μέρες είχαμε την πιο ξεκάθαρη δήλωση ότι θα αποσύρει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση πριν η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει στη Βουλή για κύρωση, κίνηση που με βάση τη συνταγματική τάξη θα σήμαινε υποχρεωτική παραίτηση της κυβέρνησης και διερευνητικές εντολές για νέα πλειοψηφία, σήμερα αποφάσισε να κάνει άλλη μια πολιτική κωλοτούμπα.

Έτσι συναντήθηκε με τον Τσίπρα και συμφώνησαν ότι θέμα Μακεδονικού δεν τίθεται μέχρι τον Μάρτιο, επειδή «οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως αυτή τη στιγμή αυτό που είναι πιο αναγκαίο από ποτέ για τη χώρα είναι η ενότητα και η πολιτική σταθερότητα, καθώς βρισκόμαστε στην πρώτη φάση από την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια».

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, οι κυβερνητικές πηγές «σημειώνουν ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος συμφώνησαν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουν να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στο κυβερνητικό έργο και θα επανέλθουν σε αυτό τον ερχόμενο Μάρτιο».

Δηλαδή, ο Καμμένος δεσμεύτηκε ότι μέχρι τον Μάρτιο δεν θα ρίξει την κυβέρνηση και δεν θα θέσει θέμα «Μακεδονικού».

Και όλα αυτά την ώρα που ο Κοτζιάς έχει κάνει σαφές ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στην ελληνική Βουλή για κύρωση μετά το τέλος Ιανουαρίου και θα ψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές.

Δηλαδή, όχι μόνο δεν θα ρίξει την κυβέρνηση πριν από την κατάθεση προς κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών ο Καμμένος, αλλά θα αφήσει να κυλίσει κανονικά η διαδικασία κύρωσης, με τους ΑΝΕΛ απλώς να καταψηφίζουν και εν συνεχεία τον Μάρτιο θα συζητήσει με τον Τσίπρα την προοπτική της κυβέρνησης.

Εκτός και εάν απλώς η συνεννόηση του Τσίπρα με τους αμερικανούς είναι να έρθει λίγο πιο αργά η συμφωνία στη Βουλή, ώστε να την περάσει και μετά να πάει σε εκλογές, πιθανώς τον Μάιο σε τριπλές εκλογές.

Με αυτό τον τρόπο και ο σχεδιασμός του Τσίπρα δεν θα  ανατραπεί και ο Καμμένος θα λέει ότι δεν στήριξε τη συμφωνία (που φυσικά θα περάσει…) και ότι έριξε την κυβέρνηση.

Όμως, δεν θα τον πιστεύει πια κανείς.

Και ακόμη λιγότεροι θα έχουν όρεξη να τον ψηφίσουν.

Η ημερομηνία λήξης θα έχει φτάσει.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024