Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Brexit : Η Μέι θα φέρει νέα πρόταση για τη Βόρεια Ιρλανδία

Brexit : Η Μέι θα φέρει νέα πρόταση για τη Βόρεια Ιρλανδία

Καμία πρόοδος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Η πρόταση της Τερέζα Μέι για νέα οικονομική εταιρική σχέση με την ΕΕ «δεν θα λειτουργήσει», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η πρόταση Μέι βάζουν σε κίνδυνο την ενιαία αγορά της ΕΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκαν και άλλοι ηγέτες των χωρών – μελών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τόνισε ότι οι προτάσεις του Λονδίνου για το Brexit «δεν είναι αποδεκτές στην παρούσα κατάσταση» σε ό,τι αφορά το οικονομικό σχέδιο, καθώς δεν «σέβονται τη συνοχή της ενιαίας αγοράς».

«Η ώρα της αλήθειας έχει έρθει» για το Brexit και «πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις επόμενες εβδομάδες για να προχωρήσουμε» επισήμανε ο γάλλος πρόεδρος ενώπιον των δημοσιογράφων, λέγοντας επίσης ότι αναμένει «νέες προτάσεις από τη Βρετανία τον Οκτώβριο».

Από την πλευρά της, η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι οι προτάσεις της ήταν ο «μόνο σοβαρός αξιόπιστος» τρόπος για την αποφυγή ενός σκληρού συνόρου στη Βόρεια Ιρλανδία.

«Αν δεν υπάρξει συμφωνία που θα είναι αποδεκτή από το Ηνωμένο Βασίλειο, τότε προετοιμαζόμαστε για καμία συμφωνία», είπε σε μια συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

«Νομίζω ότι μπορούμε να πετύχουμε μια καλή συμφωνία. Πιστεύω ότι υπάρχει μια αυξανόμενη επιθυμία να κάτσουμε κάτω και να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει κάποια αντιπρόταση στο τραπέζι αυτή την στιγμή που πραγματικά αντιμετωπίζει ή διατυπώνει αυτό που χρειαζόμαστε να κάνουμε και κάνει σεβαστή την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου και σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», σημείωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η πρόταση της (σ.σ. Chequers) είναι η μοναδική που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Μέι επιβεβαίωσε πως θα παρουσιάσει στην Ένωση μια νέα πρόταση στην προσπάθεια να εξευρεθεί συμφωνία που θα διασφαλίζει ανοικτά σύνορα ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία.

Απαντώντας στις παρατηρήσεις του Τουσκ επισήμανε : «Ναι, έχουν εγερθεί ανησυχίες και θέλω να μάθω τι είναι αυτές οι ανησυχίες».

Υπήρξε «πολύ σκληρή δουλειά», είπε, αλλά πρόσθεσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζεται να φύγει ακόμη και χωρίς συμφωνία.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν θα αποδεχθεί το σχέδιο της ΕΕ για την αποφυγή σκληρών συνόρων στη Βόρεια Ιρλανδία και δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο σύντομα θα υποβάλει τις δικές του προτάσεις.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024