Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κραυγή αγωνίας των ΓΧΣ: Μια τουαλέτα ανά 70 άτομα στη Μόρια

Κραυγή αγωνίας των ΓΧΣ: Μια τουαλέτα ανά 70 άτομα στη Μόρια

Δεκάδες οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στον καταυλισμό προσφύγων κρούουν κάθε μέρα τον κώδωνα του κινδύνου για τις τραγικές συνθήκες επιβίωσης των περισσοτέρων από 9.000 ανθρώπων που φιλοξενούνται εκεί

Στο απροχώρητο φτάσει πλέον η κατάσταση στον καταυλισμό-ντροπή της Μόριας στη Λέσβο.

Δεκάδες οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στον καταυλισμό προσφύγων κρούουν κάθε μέρα τον κώδωνα του κινδύνου για τις τραγικές συνθήκες επιβίωσης των περισσοτέρων από 9.000 ανθρώπων που φιλοξενούνται εκεί.

Σε αυτές τις συνθήκες αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο γενικός διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ηλίας Παυλόπουλος, ο οποίος είπε πως η αντιστοιχία είναι μια τουαλέτα ανά 70 άτομα και ένα ντους ανά 90.

Σημείωσε, δε, ότι το 50% του πληθυσμού στον καταυλισμό είναι γυναικόπαιδα που πρέπει να μεταφερθούν επειγόντως, ενώ επισήμανε ότι υπάρχει έξαρση βίας σε σχέση με ένα χρόνο πριν, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής.

Τόνισε επίσης πως πρόκειται για παιδιά που προέρχονται από πόλεμο και αντί να λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα, εμείς τους φερόμαστε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, υπάρχουν παιδιά κάτω των 12 ετών που έχουν αυτοτραυματιστεί, έχουν σκέψεις αυτοκτονίας ή έχουν φτάσει ακόμα και στην απόπειρα να θέσουν τέλος στη ζωή τους. Μάλιστα, η δήλωση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση του άρθρου της γερμανικής ΤΑΖ, η οποία κάνει λόγο για σκέψεις αυτοκτονίας ακόμα και από παιδιά έξι ετών.

Αυτή τη στιγμή στη μονάδα φιλοξενούνται περίπου 9.000 άτομα, τη στιγμή που η χωρητικότητά της ανέρχεται σε 3.100 και παρά το γεγονός ότι ο καταυλισμού θεωρείται ως προσωρινό καταφύγιο κι όχι ως μόνιμη στέγη.

Τέλος σε μια κραυγή αγωνίας, ο κ. Παυλόπουλος των ΓΧΣ σημειώνει ότι ο πληθυσμός στον καταυλισμό πρέπει επειγόντως να μειωθεί στο μισό τουλάχιστον, καθώς και να αυξηθεί η φύλαξη, ιδιαίτερα των παιδιών.

Διαβάστε επίσης:

Sports in

Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024