Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποιοι βουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας για το «Μακεδονικό»

Ποιοι βουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας για το «Μακεδονικό»

Χοντρό παρασκηνιακό παιχνίδι για να ξεπεράσει η κυβέρνηση τους 151 βουλευτές κατά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών

Χοντρό παιχνίδι γύρω από την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, όταν αυτή έρθει στη Βουλή (Ιανουάριο ή Φεβρουάριο κι αφού περάσει από τα Σκόπια) παίζεται τις τελευταίες ημέρες. Οι αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις στους ΑΝΕΛ, η σιγουριά του Μαξίμου και η σιωπή της ΝΔ σε ό,τι αφορά την κύρωση, δείχνει ότι έχουν δημιουργηθεί κάποιες προϋποθέσεις για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών.

Την άποψή του ότι ο Πάνος Καμμένος δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση για Σκοπιανό, εξέφρασε ο Νίκος Φίλης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο θέμα της ΕΡΤ σημειώνοντας με έμφαση ότι το στοίχημα αυτό «χάνεται κάθε μέρα».

«Θέλω να δω τον κ. Καμμένο να ρίχνει την κυβέρνηση», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν τον πιστεύω, όχι. Είναι λόγια. Λόγια που δεσμεύουν κάποιες φορές γι αυτό πρέπει να προσέχουν όλοι τι λένε» για να σημειώσει στη συνέχεια ότι «Δεν πιστεύω ότι ενώ έχει ξεκινήσει μια ελπιδοφόρα πορεία για τη χώρα θα την ανακόψει».

Αυτά ανέφερε το πρωί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ο οποίος ουσιαστικά είπε αυτά που λένε όλοι στη Βουλή και στα δημοσιογραφικά γραφεία. Ο,τι δηλαδή ο Πάνος Καμμένος με το να απειλεί ότι θα ρίξει την κυβέρνηση με αφορμή το «Μακεδονικό» απλά διαπράττει… τζάμπα μαγκιά.

Κι αυτό συνάγεται από το συμπέρασμα που βγαίνει τόσο από τη σιγουριά που δείχνουν τα στελέχη της κυβέρνησης σχετικά με την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών όσο και από το γεγονός ότι στο παρασκήνιο γίνονται πολύ γερά «παζάρια» προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να στηριχθεί και από άλλους βουλευτές και να βρει τις ψήφους που θα χρειαστεί για την κύρωση και για να μην πέσει η κυβέρνηση.

Ενα από τα σατανικά σχέδια που ακούγεται στο προσκήνιο (κι ενισχύεται και από την παρέμβαση του κ. Φίλη), είναι να μην ψηφίσει όντως ο Πάνος Καμμένος τη συμφωνία, αλλά να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση. Είτε η ψηφοφορία για το Μακεδονικό να μετατραπεί και σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είτε ακόμη και αν κατατεθεί πρόταση μομφής, να βρεθούν οι βουλευτές που θα βγάλουν τον κ. Τσίπρα από το αδιέξοδο.

Σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 145 βουλευτές οι οποίοι θα ψηφίσουν «μπετόν», ακόμη και οι βορειοελλαδίτες.

Σ’ αυτούς θα πρέπει να προστεθεί η Κατερίνα Παπακώστα η οποία αφήνει ορθάνοιχτο παράθυρο για να ψηφίσει: ««Εμείς δεν θα κάνουμε το λάθος να σηκώσουμε σημαία υπέρ ή κατά της Συμφωνίας. Είναι ένα ευαίσθητο θέμα. Θα δείτε την ώρα που πρέπει τι θα κάνω με τη Συμφωνία των Πρεσπών. θα ζυγίσουμε τη Συμφωνία με γνώμονα το εθνικό συμφέρον» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μετράνε ψήφους

Στο Μαξίμου μετράνε επίσης υπέρ της συμφωνίας τον κ. Παπαχριστόπουλο ο οποίος τάχτηκε κατά της απόφασης Καμμένου να φύγει από την κυβέρνηση. Οι… εκπλήξεις θα είναι δύο ή και τρεις από το Ποτάμι που μπορεί να ψηφίσουν «ναι» για τις Πρέσπες, οπότε ο αριθμός 150 συγκεντρώνεται και από εκεί και μετά «παίζουν» αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές να ψηφίσουν, εις εκ των οποίων θεωρείται σίγουρος από την κυβέρνηση. Αλλά και ο Κ. Ζουράρις δεν αποκλείεται να εγκαταλείψει τη γραμμή Καμμένου ενώ άγνωστο είναι τι θα κάνει η Ελενα Κουντουρά.

Β. Κόκκαλης, Μ. Τσαρουχά – Κόλλια και Κ. Κατσίκης είναι δηλωμένοι υπέρ του «όχι» στη συμφωνία, και φυσικά ο Πάνος Καμμένος.

Η συμφωνία θα κυρωθεί, η κυβέρνηση θα πετύχει μεγάλη νίκη ενώ θα μείνουν οι λεονταρισμοί των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που θα έχουν να λένε ότι αντιστάθηκαν στο Μακεδονικό.

Είναι ένα σενάριο που ακούγεται όλο και πιο δυνατά έτσι ώστε και η συμφωνία να περάσει και η κυβέρνηση να παρατείνει το χρόνο της ζωής της, μέχρι το Μάιο ή και αργότερα.

Αλλωστε, το γεγονός ότι ο Καμμένος δεν «τιμώρησε» όσους βουλευτές του εμφανίστηκαν κόντρα στη γραμμή που επέβαλε, ενδεχομένως να σημαίνει κάτι. Ισως ότι όλα γίνονται κατόπιν συμφωνίας…

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024