Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Παραλία Ναυάγιο: Ζώνες προστασίας στην παραλία για να μειωθεί η επικινδυνότητα

Παραλία Ναυάγιο: Ζώνες προστασίας στην παραλία για να μειωθεί η επικινδυνότητα

Πρόταση του καθηγητή Λέκκα

Την μέθοδο της ζωνοποίησης και όχι δίκτυα συγκράτησης, αγκυρώσεις και υποστηρίξεις με μπετόν πρότεινε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας για την παραλία Ναυάγιο στη Ζάκυνθο. Το περιβαλλοντικό κάλος της παραλίας δεν αφήνει περιθώρια για παρεμβάσεις που θα αλλοιώσουν τον χαρακτήρα της περιοχής.

Ο κ. Λέκκας βρέθηκε στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στη Ζάκυνθο για να εκθέσει την γνώμη του ότι πρέπει να εφαρμοστούν ήπια μέτρα διαχείρισης για να ελαχιστοποιηθεί η επικινδυνότητα για τους επισκέπτες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία του Λιμεναρχείου τα οποία κάνουν λόγο για 350 άτομα την ώρα της κατολίσθησης, ενώ τον Αύγουστο οι επισκέπτες φτάνουν πολλές φορές τις 3.000. Ο Λιμενάρχης Κοκκάλας διευκρίνισε πως η ακτή δεν αποτελεί αρμοδιότητα της Υπηρεσίας, η οποία είναι υπεύθυνη μόνο για τα σκάφη και την λήψη θαλάσσιου λουτρού και πρόσθεσε «θα ήταν ουτοπικό εάν δεν έκλεινε η παραλία μετά από ένα τέτοιο γεγονός. Από εκεί και πέρα μέγιστης σημασίας είναι το θέμα της ατομικής υπευθυνότητας. Έχουμε εκδώσει Κανονιστική, εάν αυτή δεν τηρείται τότε την ευθύνη δεν φέρει πάντα μια υπηρεσία. Σημαντικός είναι και ο ρόλος των επαγγελματιών που ενημερώνουν τους ταξιδιώτες και στο σύνολο των περιπτώσεων είναι οι πρώτοι που παρεμβαίνουν».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του imerazante.gr o κ. Λέκκας σημείωσε: «Μια κατολίσθηση που μας έβαλε σε έναν προβληματισμό για το κατά πόσο είναι ασφαλής η επίσκεψη και η παραμονή των χιλιάδων επισκεπτών της περιοχής του Ναυαγίου. Άρα λοιπόν έχουμε να κάνουμε με γεωδυναμικά φαινόμενα που δημιούργησαν τις παραλίες αλλά με την επίσκεψη των ανθρώπων και των τουριστών δημιουργούν κάποιους κινδύνους. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο ώστε αυτές οι παραλίες να παραμένουν επισκέψιμες δεδομένου ότι είναι αυτό που έχουμε να επιδείξουμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Το θέμα είναι πως θα διατηρήσουμε αυτές τις παραλίες επισκέψιμες και πως θα προφυλάξουμε τον κόσμο έτσι ώστε να μην έχουμε απώλειες. Γιατί ενδεχόμενη απώλεια στην περιοχή αυτή θα είχε μεγάλο αντίκτυπο στον τουρισμό στην χώρα μας. Η πρόκληση σε μας είναι να επισκέψιμες και ασφαλείς οι παραλίες μαζί με τα φαινόμενα που εκδηλώνονται».

Ζώνες επικινδυνότητας στην παραλία

Σε ότι αφορά στην μεθοδολογία που θα εφαρμοστεί στην παραλία, στην προκειμένη δεν ισχύουν όλα αυτά που εφαρμόστηκαν σε άλλες περιοχές όπως δίκτυα συγκράτησης, αγκυρώσεις, ινώσεις, υποστηρίξεις με μπετόν, δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με θέσεις ιδιαίτερου περιβαλλοντικού κάλους, όπου αυτές οι παρεμβάσεις θα αλλοιώσουν την περιοχή. Για αυτό όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας θα εφαρμοστεί μια μεθοδολογία που θα μπορέσει να μειώσει την διακινδύνευση που υπάρχει με κάποιες έξυπνες λύσεις όπως στο Πόρτο Κατσίκι που κάναμε την λεγόμενη ζωνοποίηση. Και πρόσθεσε «Πάνω στην παραλία χαράξαμε ζώνες και τις σηματοδοτήσαμε, οι οποίες είναι διαφορετικού κινδύνου. Είναι η ζώνη που δεν θα επιτρέπει να πάνε οι επισκέπτες και μια ενδιάμεση ζώνη που θα υπάρχει πολύ μικρή διακινδύνευση. Αυτές οι ζώνες θα σηματοδοτούνται με απλή σήμανση, με κάποιες πινακίδες, κολωνάκια και καλαίσθητα σχοινιά που θα επισημαίνουν τον κίνδυνο και θα τηρούνται οπωσδήποτε οι οδηγίες. Η ζωνοποίηση αυτή δεν είναι απλό πράγμα γιατί πρέπει να γίνει ανάλυση στο πρανές, των βράχων, ανάλυση με στατικές συνθήκες φόρτισης προκειμένου να δούμε σε τι θέση θα καταλήξουν πιθανές κατολισθήσεις. Ανάλογα με την θέση και πολλούς συντελεστές που θα έχουμε υπόψη μας θα κάνουμε την ζωνοποίηση που είναι μια απλή παρέμβαση και έχει μηδενικό κόστος και μειώνει κατακόρυφα την διακινδύνευση στην παραλία».

Αυτοψία από ξηράς

Ο κ. Λέκκας χθες το μεσημέρι επισκέφθηκε την περιοχή πάνω από το Ναυάγιο όπου πραγματοποίησε -όπως θα κάνει και σήμερα- εξειδικευμένες έρευνες με χρήση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) και οργάνων αποτύπωσης αναγλύφου υψηλής ευκρίνειας (LIDAR), με στόχο την ακριβή εκτίμηση της ευστάθειας των βραχωδών όγκων στα πρανή της περιοχής του Ναυαγίου. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα βοηθήσουν για να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τη δυνατότητα που θα έχουν οι τουρίστες να προσεγγίζουν το σημείο δια θαλάσσης ή δια ξηράς.

Έκανε αυτοψία στο σημείο που κατ΄ επανάληψη έχουμε θρηνήσει θύματα. “Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ευστάθεια στο χείλος του πρανούς αλλά στην συνέχεια θα κάνουμε τις αναλύσεις και κατά πόσο είναι τα τεμάχια προς κατάπτωση. Ανάλογα με την πορεία των ερευνών θα προτείνουμε λύσεις που έχουν στόχο να σηματοδοτήσουν την περιοχή υψηλής διακινδύνευσης ώστε να μειωθούν οι απώλειες. Μην ξεχνάμε πως έχει κατολισθήσει το 1/5 που συνολικού πετρώματος που βρίσκεται στο συγκεκριμένο σημείο. Υπό τον κίνδυνο της απόσπασης μελλοντικά βράχου προς την παραλία με κίνδυνο να πέσουν πάνω σε επισκέπτες θα μπορούσε να τοποθετηθεί αρκετά μέτρα πιο πίσω από το πρανές και χωρίς να παρεμποδίζει τη φωτογράφηση ενός είδους περίφραξη. Από εκεί και πέρα μην ξεχνάμε τον ατομικό κίνδυνο και την υπευθυνότητα καθενός να μην διακινδυνεύσει τη ζωή του. Ευτυχώς είμαστε σε περίοδο που τελειώνει η τουριστική σεζόν γιατί αν ήμασταν στην αρχή οι επιπτώσεις οι οικονομικές θα ήταν μεγάλες στους επαγγελματίες και στην εικόνα του τουρισμού και ευτυχώς δεν είχαμε θύματα όταν έγινε η εκδήλωση των φαινομένων. Έχουμε όλο τον χρόνο μπροστά μας. Μπορούμε να δώσουμε οδηγίες και έχουμε όλη την άνεση να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε όσα ανέφερα”, δήλωσε ο κ. Λέκκας.
Ωστόσο, εκτίμησε πως στην παρούσα φάση και υπο τις προϋποθέσεις που ανέφερε θα μπορούσε να αρθεί η από ξηράς πρόσβασης στο συγκεκριμένο σημείο.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024