Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκτός ελέγχου η κατάσταση με το προσφυγικό

Εκτός ελέγχου η κατάσταση με το προσφυγικό

Δραματική κατάσταση σε Μόρια και Βαθύ

Το προσφυγικό παραμένει το πιο κρίσιμο θέμα στην ατζέντα των επόμενων ημερών τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Αυστρία της Πέμπτης.

Το κολαστήριο της Μόρια αλλά και οι δραματικές συνθήκες που επικρατούν στα Κέντρα Υποδοχής των υπόλοιπων νησιών, όπως αυτό στο Βαθύ της Σάμου το οποίο έχει δημιουργηθεί για 650 άτομα και φιλοξενεί 4.000 αιτούντες άσυλο, έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από φορείς και ΜΚΟ που δρουν στην Ελλάδα, διεθνείς οργανισμούς και ξένα μέσα.

Η κυβέρνηση μπορεί να χαρακτηρίζει απλώς «δύσκολη» την κατάσταση αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ μακριά από αυτό. Πάνω από 9.000 άνθρωποι ζουν στοιβαγμένοι στην Μόρια, ενώ ξεπερνούν τους 11.000 οι αιτούντες άσυλο στο νησί. Σε έναν χώρο που έχει φτιαχτεί για 3.000 πρόσφυγες αναγκάζονται να ζουν τριπλάσιοι, σε άθλιες συνθήκες, με βρώμικο νερό και τουαλέτες που μοιράζονται 80 άτομα.

Ενίσχυση της Frontex ζητά η ΕΕ

Το προσφυγικό θα βρεθεί στο επίκεντρο και της αυριανής άτυπης Συνόδου Κορυφής στο Ζάλτσμπουργκ. Οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν τις τρεις προτάσεις Γιούνκερ με πιο σημαντικό αυτή για την αναβάθμιση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ευρέως γνωστή ως Frontex.

Το επιτελείου του αρμόδιου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλο προτείνει την δημιουργία ενός σταθερού σώματος 10.000 στελεχών που θα είναι πλήρως επιχειρησιακό το 2020. Κομβικό είναι το ζήτημα του μόνιμου προσωπικού το οποίο σύμφωνα με την πρόταση θα μπορεί να ηγείται των ομάδων επιτήρησης και να ασκεί εκτελεστικές εξουσίες με τη σύμφωνη γνώμη των αρχών του κράτους-μέλους στο οποίο δρα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να ελέγχει ταυτότητες, να σφραγίζει ταξιδιωτικά έγγραφα, να αρνείται σε τρίτα πρόσωπα την είσοδο στα εξωτερικά σύνορα, ακόμα και να προβαίνει σε συλλήψεις, ενώ θα φέρει οπλισμό.  Ενέργειες που μέχρι σήμερα μπορούσε να κάνει μόνο το αποσπασμένο προσωπικό από τα κράτη-μέλη.

Το προσφυγικό θα αποτελέσει και ένα από τα ζητήματα που θα συζητήσει ο κ. Αβραμόπουλος με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση που έχουν στις 11.30 στην Αθήνα.

Μαζεύουν υπογραφές οι κάτοικοι στην Σάμο

Στις ίδιες συνθήκες ζουν και οι πρόσφυγες στο Κέντρο Υποδοχής στην Σάμο. Οι κάτοικοι του νησιού κάνουν λόγο για χώρους που έχουν φτιαχτεί για πολύ λιγότερους ανθρώπους και από χθες Τρίτη μαζεύουν υπογραφές για να κλείσει το Κέντρο στο Βαθύ.

Στο κείμενο που υπογράφει ο δήμαρχος του νησιού Μιχάλης Αγγελόπουλος αναφέρει ότι τρία χρόνια μετά, η αποσυμφόρηση του ΚΥΤ εξακολουθεί και είναι εξαγγελία χωρίς αντίκρισμα. Η τελευταία από αυτές, από τον κ. Βίτσα, πριν από ελάχιστους μήνες, αναφερόταν σε λύση σε αυτό το διαρκές αιτούμενο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Όμως, ο Σεπτέμβριος έφτασε και οι “φιλοξενούμενοι”ο ΚΥΤ πόλεως Σάμου έχουν, εν τω μεταξύ αυξηθεί αντί να μειωθούν! Τρία χρόνια μετά, ενώ οι Δήμοι είναι οι μοναδικοί φορείς που δεν έχουν την παραμικρή ουσιαστική αρμοδιότητα στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού και υπό τη βαριά σκιά της πρόσφατης αποκάλυψης για τον περίεργο ρόλο που παίζουν κάποιες ανεξέλεγκτες ΜΚΟ στο όλο θέμα, η κατάσταση έχει γίνει ασφυκτική και το ποτήρι έχει ξεχειλίσει».

Να φύγουν τα παιδιά από τη Μόρια

Δραματική έκκληση για επείγουσα μεταφορά όλων των ευάλωτων ατόμων και ιδιαίτερα των παιδιών, που βρίσκονται στον καταυλισμό της Μόριας, σε ασφαλή στέγη απευθύνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Σε ανακοίνωσή τους οι ΓΧΣ τονίζουν ότι ο καταυλισμός βρίσκεται σε κατάσταση «πρωτοφανούς έκτακτης ανάγκης» όσον αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία των προσφύγων.

Οι ΓΤΧ κάνουν λόγο για περιστατικά εφήβων στη Μόρια, που έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί, τονίζοντας πως υπάρχουν σημαντικά κενά στην πρόσβαση ιατρικής φροντίδας.

Από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο, στο πλαίσιο δραστηριότητας ψυχικής υγείας για παιδιά (6-18 ετών), οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 1/4 των παιδιών (18 από τα 74) είχαν αυτοτραυματιστεί ή είχαν κάνει απόπειρα ή είχαν σκέψεις αυτοκτονίας. Άλλοι ανήλικοι ασθενείς παρουσιάζουν επιλεκτική βωβότητα, κρίσεις πανικού, άγχος, εκρήξεις επιθετικότητας και συνεχείς εφιάλτες.

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024