Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νοσταλγούν το παρελθόν οι Έλληνες, βλέπουν «μαύρο» το μέλλον των παιδιών

Νοσταλγούν το παρελθόν οι Έλληνες, βλέπουν «μαύρο» το μέλλον των παιδιών

Συγκεκριμένα, μόλις το 4% των Ελλήνων θεωρούν καλή την τρέχουσα οικονομική κατάσταση

Σχεδόν μια δεκαετία μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, σε ορισμένες χώρες έχει αρχίσει να φυσά ελαφρό αεράκι αισιοδοξίας.

Ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει υψηλό το ποσοστό των απαισιόδοξων για το μέλλον, αφού και όσοι μιλούν για βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και επιστροφή της ανάπτυξης, εκφράζουν τον φόβο ότι αυτό δεν θα κρατήσει για πολύ, ανησυχία που σημειωτέον συμμερίζονται και οικονομικοί αναλυτές διεθνώς.

Ισχυρή δε παραμένει και η πεποίθηση ότι οι οικονομικές συνθήκες και το βιωτικό επίπεδο ήταν καλύτερα πριν την κρίση.

Όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε το κέντρο ερευνών Pew σε 27 χώρες, φαίνεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων νοσταλγούν την προ κρίσης εποχή, ενώ εκφράζουν την έντονη απαισιοδοξία τους για τις οικονομικές συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν οι επόμενες γενιές.

Συγκεκριμένα, μόλις το 4% των Ελλήνων θεωρούν καλή την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, ενώ το 18% θεωρούν ότι τα μέλλον των παιδιών τους θα διαγράφεται πιο θετικό.

Στο σύνολο, το 48% των συμμετεχόντων από τις 18 ανεπτυγμένες οικονομίες χαρακτηρίζει καλές τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, αλλά μόνο το 34% πιστεύει ότι τα παιδιά του θα ζήσουν καλύτερες οικονομικά ημέρες. Στο σύνολο του δείγματος των 30.133 ερωτηθέντων, τα 2/3 αποτιμούν θετικά τη σημερινή εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας και μόνο το 33% βλέπει καλύτερες ημέρες για την επόμενη γενιά.

Μαζί με την αποτυχία να εξαλείψουμε τις αμφιβολίες για το μέλλον, η οικονομική σταθερότητα σήμερα υποσιτίζεται από τη λαϊκή πεποίθηση ότι οι καιροί ήταν καλύτεροι πριν από τη μεγάλη ύφεση. Συγκεκριμένα, 15 από τα 27 κράτη πιστεύουν ότι, σε σύγκριση με πριν από 20 χρόνια, η οικονομική κατάσταση των ανθρώπων της μεσαίας τάξης στη χώρα τους είναι χειρότερη σήμερα. Αυτή η άποψη είναι ιδιαίτερα έντονη στην Ελλάδα (87%), την Τυνησία (75%), την Ιταλία (72%), την Ισπανία (62%), τη Γαλλία (56%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (53%).

Σημειώνεται ότι η απαισιοδοξία για το μέλλον είναι χαρακτηριστικό πρωτίστως των αναδυόμενων οικονομιών. Σχεδόν τα 2/3 των Τυνήσιων (64%) και πάνω από τους μισούς Βραζιλιάνους (53%) δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον των παιδιών τους, εκτιμώντας μάλιστα ότι θα είναι σε χειρότερη θέση από τους ίδιους.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024