Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δήμας: Η κυβέρνηση σε 3,5 χρόνια έχει επιβάλει μέτρα 14,5 δισ. ευρώ

Δήμας: Η κυβέρνηση σε 3,5 χρόνια έχει επιβάλει μέτρα 14,5 δισ. ευρώ

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ψηφίσανε δύο φορές για τις επικείμενες μειώσεις των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου του 2019 ανέφερε ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ

«Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου, τα τριάμισι χρόνια που κυβερνάει έχει επιβάλει μέτρα 14,5 δισ. στους Έλληνες πολίτες, κυρίως αυξήσεις φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών», δήλωσε ο βουλευτής Κορινθίας και αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Χρίστος Δήμας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Ερωτηθείς σχετικά με κοινά σημεία στα προγράμματα που παρουσίασαν από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Δήμας εξήγησε:

«Με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες έχουμε δύο ουσιαστικές διαφορές. Η πρώτη έχει να κάνει με το ότι εμείς παράλληλα με τις μειώσεις της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών έχουμε προτείνει εδώ και δύο χρόνια συγκεκριμένες μειώσεις κρατικών δαπανών -χωρίς να υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες- που αγγίζουν περίπου τα 2 δισ. ευρώ. Η δεύτερη διαφορά έχει να κάνει με τα πεπραγμένα. Εμείς το 2014 ως κυβέρνηση μειώσαμε και τον φόρο στην εστίαση από το 23% στο 13% -η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα το πήγε στο 24%- εμείς μειώσαμε και τις ασφαλιστικές και εργοδοτικές εισφορές κατά 5% και τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% και τον φόρο αλληλεγγύης κατά 30%».

«Αν κάποιος δει και τα πεπραγμένα των δύο κυβερνήσεων και τις προτάσεις», συνέχισε ο αν. τομεάρχης της ΝΔ, «από τη μία πλευρά θα δει ότι ο κ.Τσίπρας και ο κ.Καμμένος μόνο αυξήσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών έχουν πραγματοποιήσει, αντιθέτως εμείς ως κυβέρνηση το 2014 μειώσαμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και δεύτερον αυτοί μιλάνε αποσπασματικά, ενώ εμείς προτείνουμε μέτρα, τα οποία είναι δημοσιονομικά ουδέτερα και συνοδεύονται από μειώσεις κρατικών δαπανών, με αποτέλεσμα να μην ξεφεύγουμε από τα συμφωνηθέντα για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση περί της δυνατότητας να μη γίνουν οι ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις ο κ. Δήμας σημείωσε: «Αρχικά όλοι ελπίζουμε ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, η πραγματικότητα όμως είναι πολύ συγκεκριμένη. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ψηφίσανε όχι μία, ψηφίσανε δύο φορές για τις επικείμενες μειώσεις των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου του 2019 και έχουν ψηφίσει επίσης και τη μείωση του αφορολόγητου. Αμέσως γεννώνται ερωτήματα, γιατί ψηφίσανε δύο φορές αυτά τα πράγματα, εφόσον δεν θέλουν να τα εφαρμόσουν. Η πραγματικότητα είναι ότι μιλάμε για μία παντελώς αναξιόπιστη κυβέρνηση, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να μπορεί ο οποιοσδήποτε να εμπιστευτεί την κυβέρνηση για τις προθέσεις της».

Ερωτηθείς εάν η ΝΔ αναγνωρίζει πως υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, ώστε να μην προχωρήσει το μέτρο απάντησε: «Ναι, βεβαίως υπάρχει, αν η κυβέρνηση είχε μειώσει το υπερπλεόνασμα, το οποίο είναι αντιπαραγωγικό, κατά τη δική μας άποψη, θα είχε τη δυνατότητα να είχε εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο περισσότερο, με αποτέλεσμα να είχε χρησιμοποιήσει αλλιώς αυτά τα χρήματα».

Κληθείς να σχολιάσει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των συντάξεων ότι «η Νέα Δημοκρατία κοροϊδεύει απροκάλυπτα τους πολίτες», ο κ. Δήμας είπε: «Εάν υπάρχει κάποιος ο οποίος είναι υποκριτής είναι αυτός που έχει ψηφίσει δύο φορές στο ελληνικό κοινοβούλιο τις μειώσεις των συντάξεων και τώρα δήθεν κόπτεται ότι παλεύει για να μην επέλθουν αυτές οι περικοπές των συντάξεων. Μονομερείς ενέργειες για μειώσεις της φορολογίας είχε κάνει και η κυβέρνηση της ΝΔ. Τότε όμως ήταν κοστολογημένες, είχαμε καταφέρει και είχαμε πείσει τις αγορές για τις προθέσεις μας. Αντίθετα τώρα αν δείτε τις αποδόσεις δεκαετούς ομολόγου, που βρίσκονται κολλημένες στο 4,5%, δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές, έχει λήξει το πρόγραμμα , άρα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική και είμαστε σε πιο δεινή θέση. Θα έπρεπε πράγματι η κυβέρνηση να είναι πολύ προσεκτική και στο τι ψηφίζει το κοινοβούλιο και στο τι κάνει, ώστε να μη θέσει σε κίνδυνο τη χώρα για μία ακόμη φορά».

Με αφορμή την απόφαση της ΝΔ αποσύρει τους βουλευτές και τα στελέχη της από όλες τις συχνότητες της ΕΡΤ, μετά από σχόλιο δημοσιογράφου της για τον πρόεδρο της ΝΔ ο κ. Δήμας είπε: «Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν ακραίες φωνές στη Νέα Δημοκρατία, αντιθέτως θεωρώ ότι υπάρχουν ακραίες συμπεριφορές και πολιτικές από την πλευρά της κυβέρνησης. Όταν απελευθερώνεις με δικό σου νόμο ληστές, εκβιαστές, δολοφόνους ακόμη και εγκληματίες που έχουν καταδικαστεί πολλάκις ισόβια, τότε, ναι, αυτό για μένα είναι ακραία συμπεριφορά. Όταν ψηφίζεις μαζί με τους νεοναζί, τόσο τον εκλογικό νόμο, όσο το να πέσει η προηγούμενη κυβέρνηση ή ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής λέει ότι δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι εντός της Βουλής, τότε, ναι, αυτό είναι ακραία συμπεριφορά. Θα έπρεπε να ήταν πολύ πιο προσεκτικοί στον ΣΥΡΙΖΑ και στη δημόσια τηλεόραση όταν αναφέρονται σε ακραίες συμπεριφορές. Θα έπρεπε πρώτα να κάνουν την αυτοκριτική τους και μετά να μιλάνε για τους άλλους».

Με αφορμή, άλλωστε, την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας για το μεταναστευτικό παρατήρησε: «Πρέπει να είναι πολύ πιο αποτελεσματική η φύλαξη τόσο των χερσαίων όσο και των θαλασσίων συνόρων της χώρας μας και της ΕΕ. Δεύτερον πρέπει να πιέσουμε να αλλάξουμε τη διαδικασία χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα, ώστε να γίνεται πολύ πιο γρήγορα κι εκεί χρειαζόμαστε και τη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων, ώστε να αποσυμφορηθούν οι ελληνικές Αρχές από τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, για να προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα τα αιτήματα […] Έχουμε οδηγηθεί σήμερα στην κατάσταση του να έχουμε το κέντρο κράτησης στη Μόρια, το οποίο είναι πραγματικά ντροπή τόσο για τη χώρα, όσο για τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024