Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναζητούνται «πρόθυμοι» για το Μακεδονικό - Εντονο παρασκήνιο για τον μαγικό αριθμό των 151

Αναζητούνται «πρόθυμοι» για το Μακεδονικό – Εντονο παρασκήνιο για τον μαγικό αριθμό των 151

Η διαφοροποίηση Παπαχριστόπουλου δημιουργεί νέα δεδομένα με το Μαξίμου να μετρά τα κουκιά που θα μπορούσαν να κυρώσουν τη συμφωνία των Πρεσπών

Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό μπορεί να προκαλεί η ηχηρή διαφοροποίηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Θανάση Παπαχριστόπουλου για την υπόθεση του Μακεδονικού. Σε παρασκηνιακό επίπεδο όλοι γνωρίζουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου «μετράει τα κουκιά» προκειμένου να βρει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών που θα κυρώσουν τη συμφωνία των Πρεσπών.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι υπάρχει «άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών» και πως «αν δείτε τους πολιτικούς συσχετισμούς, η κυβέρνηση δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο».

Με την πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να είναι σήμερα 152 + 1, δηλαδή η Κατερίνα Παπακώστα που ως υφυπουργός στηρίζει την κυβέρνηση, τα πάντα είναι οριακά.

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες διαθέτουν 7 βουλευτές αυτή την ώρα, από τους αρχικούς 10. Η πρώτη αποχώρηση βουλευτή ήταν αυτή του Παναγιώτη Σγουρίδη και ακολούθησαν οι κ. Γ. Λαζαρίδης και Δημ. Καμμένος.

Από τους 7 βουλευτές των ΑΝΕΛ, αν ο κ. Παπαχριστόπουλος διαφοροποιηθεί στη Βουλή και ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, μένουν οι υπόλοιποι έξι που θεωρητικά θα άρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Πάνος Καμμένος, οι βουλευτές του δεν θα στηρίξουν τη συμφωνία, θα επιβληθεί κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.

Αν αποχωρήσουν οι έξι βουλευτές, τότε η κυβερνητική πλειοψηφία θα πέσει στους 147, με δεδομένο ότι ο Παπαχριστόπουλος ενταχθεί στην ομάδα των βουλευτών που θέλουν να περάσει το «Μακεδονικό» από την ελληνική βουλή.

Χρειάζεται τέσσερις

Ο Αλέξης Τσίπρας θα χρειάζεται, λοιπόν άλλους τέσσερις βουλευτές για να προχωρήσει στην κύρωση. Εχει 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (που θεωρητικά θα ψηφίσουν… μπετόν), την κ. Παπακώστα, η οποία δεν κρύβει ότι στηρίζει τη συμφωνία και φυσικά τον κ. Παπαχριστόπουλο, αν κάνει πράξη την απειλή του και βγει εκτός κομματικής γραμμής των ΑΝΕΛ.

Είναι, όμως, τόσο συμπαγής η ομάδα των «6» που θα έχουν απομείνει στον Πάνο Καμμένο;

Για παράδειγμα η υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, είχε ακουστεί στο παρελθόν ότι διαφώνησε έντονα με τον πρόεδρο του κόμματος διότι εξέφρασε την άποψη ότι η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ είναι καλή. Θα αποχωρήσει η ίδια από την κυβέρνηση ή θα συμπαραταχθεί με την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ; Ειδικά από τη στιγμή που και για την ίδια μπορεί να αποτελέσει το «όχημα» για την πολιτική της επιβίωση τώρα που οι Ανεξάρτητοι Ελληνες εξαφανίζονται από τον πολιτικό χάρτη;

Κάποιοι λένε ότι υπάρχουν κι άλλοι «ύποπτοι» στην Κ.Ο. των ΑΝΕΛ για να στηρίξουν την κυβέρνηση και να μην οδηγηθεί η χώρα σε κάλπες.

Περίεργη αν μη τι άλλο ήταν η χθεσινή δήλωση του Κώστα ΖΟυράρι ο οποίος είπε για το Μακεδονικό: ««Επειδή το θέμα των Σκοπίων είναι ιδρυτικό και ιδρυματικό για τους ΑΝΕΛ, φυσικά και θα καταψηφίσουν τη συμφωνία στη βουλή όταν και αν έρθει. Από τη στιγμή που υπάρχει η πλειοψηφία να ψηφιστεί δεν υπάρχει λόγος να άρει την εμπιστοσύνη του, ο κ. Καμμένος προς την κυβέρνηση» είπε προσθέτοντας ότι αυτό το έχει πει και στον ίδιο τον Πάνο Καμμένο.

Με αυτά τα δεδομένα ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του Μαξίμου έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να βρουν πρόθυμους βουλευτές και από άλλα κόμματα προκειμένου να πιάσουν την πλειοψηφία. Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο Νίκος Βούτσης η συμφωνία θα περάσει με 151,152 ή 153 βουλευτές ή μπορεί και με πλειοψηφία 170 βουλευτών.

Είναι δεδομένο ότι στην κυβέρνηση έχουν ρίξει δίχτυα και σε βουλευτές άλλων κομμάτων που στο πρόσφατο παρελθόν εκφράστηκαν θετικά για τη συμφωνία. Και που δεν θα είχαν πρόβλημα να στηρίξουν την κύρωση με κάποια ανταλλάγματα, όπως τη συμμετοχή τους σε ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που και ο Αλέξης Τσίπρας έχει μιλήσει ξεκάθαρα για διευρύνσεις πιο… δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολοι βεβαίως λογαριάζουν χωρίς τον… ξενοδόχο, και αυτός δεν είναι άλλος από το λαό των Σκοπίων. Η χθεσινή δημοσκόπηση έδειξε ότι το «ναι» επικρατεί οριακά, παρά τις έντονες πιέσεις που ασκούνται από ΗΠΑ και Ευρώπη.

Στην Αθήνα, ο Πάνος Καμμένος «εύχεται» να μην περάσει η συμφωνία από τα Σκόπια διότι και η κυβέρνηση δεν θα έχει χρεωθεί το φιάσκο των διαπραγματεύσεων και θα μπορεί να μείνει στην εξουσία ακόμη και μέχρι τον Οκτώβριο του 2019.

Αν και στην κυβέρνηση θα ήθελαν να κλείσει το θέμα και να εμφανιστεί ο Αλέξης Τσίπρας ως ο ηγέτης που κλείνει μεγάλα θέματα, μείζονος εθνικής σημασίας, που δεν τολμούσαν οι άλλοι. Πιστεύουν τέλος στο Μαξίμου ότι η όποια φθορά του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του πρωθυπουργού, έχει παγιωθεί, δεν μπορεί το Μακεδονικό δηλαδή να κάνει κι άλλη ζημιά στην κυβέρνηση.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024