Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ερευνητές παρουσιάζουν τέσσερις νέους τύπους προσωπικότητας

Ερευνητές παρουσιάζουν τέσσερις νέους τύπους προσωπικότητας

Η νέα ταξινόμηση έρχεται να αμφισβητήσει όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα

Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι βρήκαν τουλάχιστον τέσσερις διακριτές ομάδες τύπων προσωπικότητας, ανατρέποντας τους υπάρχοντες τύπους.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature Human Behaviour, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern, με επικεφαλής τον Δρ Λούις Αμαραλ από τη Σχολή Μηχανικής McCormick, ανέλυσαν στοιχεία που συγκέντρωσαν από περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο ερωτηματολόγια και έτσι κατέληξαν στους τέσσερις νέους τύπους προσωπικότητας: μέσος, εγκρατής, εγωκεντρικός και πρότυπο.

«Οι επιστήμονες προσπαθούν να ταξινομήσουν τις ανθρώπινες προσωπικότητες από την εποχή του Ιπποκράτη, αλλά μέχρι σήμερα η επιστημονική βιβλιογραφία είχε καταλήξει σε ανοησίες. Όμως, τώρα τα στοιχεία μας δείχνουν ότι υπάρχει συχνότητα συγκεκριμένων χαρακτηριστικών», σχολιάζει ο Δρ Γουίλιαμ Ρεβελ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Κολέγιο Επιστημών και Τεχνών Weinberg και συγγραφέας της νέας μελέτης.

Πάντως, σπεύδει να σημειώσει ότι το θέμα των τύπων προσωπικότητας παραμένει αντιφατικό στο πεδίο της Ψυχολογίας αφού τα συμπαγή επιστημονικά στοιχεία είναι δύσκολο να βρεθούν.

Και ο Δρ Αμαραλ συμπληρώνει ότι «οι τύποι προσωπικότητας συνήθως δεν έχουν θέση στα επιστημονικά περιοδικά. Αλλά τώρα πιστεύουμε ότι με τη μελέτη μας αυτό θα αλλάξει».

Οι ερευνητές συνδύασαν μια εναλλακτική υπολογιστική προσέγγιση με στοιχεία από τέσσερα ερωτηματολόγια που είχαν συμπληρώσει πάνω από 1,5 εκατομμύριο άτομα απ’ όλο τον κόσμο. Τα ερωτηματολόγια, είχαν σχεδιαστεί από ερευνητές στις προηγούμενες δεκαετίες και περιελάμβαναν από 44 έως 300 ερωτήσεις.

Οι συμμετέχοντες εθελοντικά είχαν συμμετάσχει με κίνητρο της περιέργεια τους.

Από τη συνδυαστική ανάλυση των δεδομένων, οι επιστήμονες εντόπισαν τα πέντε ευρέως αποδεκτά βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας: νευρωτισμό, εξωστρέφεια, ανοιχτοσύνη, συγκαταβατικότητα και συνειδητότητα.

Με τη βοήθεια του νέου αλγορίθμου όμως προέκυψαν τέσσερις ομάδες:

Ο μέσος άνθρωπος, που διακρίνεται από νευρωτισμό και εξωστρέφεια, αλλά δεν είναι πολύ ανοιχτός. Οι γυναίκες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να είναι μέσος τύπος.

Ο εγκρατής, που είναι συναισθηματικά σταθερός, αλλά όχι ανοιχτός ή νευρωτικός. Δεν είναι ιδιαίτερα εξωστρεφής αλλά σε κάποιο βαθμό διακρίνεται από συγκαταβατικότητα και συνειδητότητα.

Ο άνθρωπος πρότυπο έχει χαμηλό επίπεδο νευρωτισμού αλλά όλα τα άλλα χαρακτηριστικά είναι υψηλά. Μάλιστα η πιθανότητα να είναι κανείς πρότυπο αυξάνει δραματικά με την ηλικία.

Εγωκεντρικός είναι κάποιος που διακρίνεται από υψηλή εξωστρέφεια και έχει κάτω του μέσου όρου συνειδητότητα, ανοιχτοσύνη και συγκαταβατικότητα. Όσο κανείς μεγαλώνει παρατηρείται μείωση των εγωκεντρικών τύπων σε άνδρες και γυναίκες.

Για να διασφαλίσουν οι ερευνητές ότι οι νέοι αυτοί τύποι προσωπικότητα είναι ακριβείς, επαλήθευσαν την ομαδοποίηση σε μια ομάδα εγωκεντρικών εφήβων αγοριών.

«Ξέρουμε ότι τα έφηβα αγόρια συμπεριφέρονται με εγωκεντρισμό. Αναλύοντας λοιπόν δημογραφικά και άλλα χαρακτηριστικά τους πράγματι οι νεαροί έφηβοι υπερεκπροσωπούνταν στην ομάδα του εγωκεντρισμού, ενώ τα κορίτσια 15 ετών και άνω υποεκπροσωπούνταν», εξηγεί ο Δρ Αμαραλ.

Το καλό βέβαια νέο είναι ότι όσοι οι έφηβοι μεγαλώνουν και ωριμάζουν, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους αλλάζουν. Έτσι τείνουν πια σε μεγάλη ηλικία να είναι λιγότερο νευρωτικοί, πιο ενσυνείδητοι και συγκαταβατικοί, εν συγκρίνει με τη νεότητα.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024