Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σαλαμίνια 2018: Η αναπαράσταση του άθλου

Σαλαμίνια 2018: Η αναπαράσταση του άθλου

Η μεγαλύτερη γιορτή της Σαλαμίνας, με θέμα την ένδοξη ναυμαχία, πλαισιώνεται και εφέτος από ποικιλία πολιτιστικών εκδηλώσεων

Διεξήχθη έπειτα από επιμονή του Θεμιστοκλή στις 28 ή 29 Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ. στο στενό της Σαλαμίνας και θεωρείται μία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις ηρωισμού των Ελλήνων. Με λίγες συγκριτικά δυνάμεις αλλά με άριστη τακτική, οι Ελληνες, μετά την πτώση των Θερμοπυλών, μπόρεσαν στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας να κατατροπώσουν τον πανίσχυρο στόλο των Περσών οι οποίοι παρέταξαν γύρω στα 1.200 πολεμικά πλοία, αν και νεότερες πηγές τα υπολογίζουν από 600 έως 800. Και πάλι όμως η δύναμη των Ελλήνων ποσοτικά ήταν πολύ μικρότερη, με 371 περίπου τριήρεις, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο.

Την αυγή της 28ης ή 29ης Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ. στη Σαλαμίνα ο Περσικός στόλος βρέθηκε απέναντι στον Ελληνικό, έτοιμοι για ναυμαχία. Βέβαιος για τη νίκη του, ο Ξέρξης καθόταν σε χρυσό θρόνο πάνω στο όρος Αιγάλεω, για να απολαύσει το πολεμικό θέαμα. Τελικά έγινε ακριβώς το αντίθετο. Οπως αναφέρει ο Διόδωρος ο Σικελιώτης, κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας, η οποία διήρκεσε όλη την ημέρα, οι Πέρσες έχασαν 200 πλοία και οι Ελληνες μόλις 40. Σε μια παράλληλη επιχείρηση ο Αριστείδης αποβιβάστηκε στην Ψυττάλεια με ομάδα επίλεκτων αθηναίων οπλιτών και εξόντωσε την περσική φρουρά, που είχε αναπτυχθεί στη νησίδα του Σαρωνικού.

Με αρχηγό του συμμαχικού ελληνικού στόλου τον Ευρυβιάδη, ο οποίος ήταν αντίθετος με τη διεξαγωγή της ναυμαχίας στη Σαλαμίνα, οι πλοίαρχοι που διακρίθηκαν στη ναυμαχία ήταν ο Αθηναίος Αμεινίας (ο οποίος αφού διέσπασε τη φοινικική παράταξη, καταδίωξε την τριήρη της βασίλισσας της Αλικαρνασσού Αρτεμισίας, η οποία συμπολεμούσε με τους Πέρσες), ο Αιγινήτης Πολύκριτος αλλά και ο Νάξιος Δημόκριτος, ο οποίος βύθισε 5 εχθρικά πλοία.

Η επέτειος μιας τέτοιας ναυμαχίας, η οποία έχει καταγραφεί ως ένα από σημαντικότερα γεγονότα της ελληνικής αρχαίας Ιστορίας, δεν θα μπορούσε να περάσει ανεκμετάλλευτη από τη σύγχρονη κοινωνία. Εφέτος, για πολλοστή φορά στην Ιστορία του, ο Δήμος Σαλαμίνας διοργανώνει τα Σαλαμίνια, τη μεγαλύτερη γιορτή του νησιού, στην οποία θα γίνει αναπαράσταση της ένδοξης ναυμαχίας, πλαισιωμένη από ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το Πολεμικό Ναυτικό τιμά την ιστορικής σημασίας ναυμαχία με την παρουσία της τριήρους «Ολυμπιάς» και αγήματός του. Οι εκδηλώσεις αυτές άρχισαν ως θεσμός στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Καματερού Σαλαμίνας, πρόεδρος του οποίου ήταν ο Δημήτρης Ντάβος, και δύο δεκαετίες αργότερα μπήκαν στη δικαιοδοσία του Δήμου.

Το τελευταίο Σάββατο του Σεπτεμβρίου η αναπαράσταση θα γίνει στην προβλήτα του Καματερού με την ταυτόχρονη εξιστόρηση των ιστορικών γεγονότων. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί μέσα σε μια πανδαισία πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος στους εορτασμούς θα λάβει μέρος μεγάλος αριθμός κατοίκων της Σαλαμίνας και θα την τιμήσουν με την παρουσία τους πλήθος επίσημοι, εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Εκκλησίας, των αρχών καθώς και των γραμμάτων και των τεχνών.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024