Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χωρίς όφελος η λήψη ασπιρίνης για τους υγιείς ηλικιωμένους

Χωρίς όφελος η λήψη ασπιρίνης για τους υγιείς ηλικιωμένους

Μάλιστα, η ασπιρίνη φαίνεται να τους θέτει σε κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας και γαστρορραγίας

Η λήψη χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνης τελικά δεν φαίνεται να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής των υγιών ατόμων, άνω των 70 ετών, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Η ασπιρίνη συστήνεται στους μεσήλικες με ιστορικό καρδιακής νόσου για την πρόληψη μελλοντικών καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Οι επιστήμονες έχουν υποθέσει λοιπόν ότι η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να ζήσουν καλύτερα.

Αλλά η μεγάλη κλινική μελέτη που έγινε από επιστημονική ομάδα του Κέντρου Κλινικής Έρευνας Berman στο Σύστημα Υγείας Hennepin στη Μινεάπολις των ΗΠΑ, απεφάνθη τελικά ότι η ημερήσια λήψη ασπιρίνης δεν παρατείνει το ελεύθερο αναπηρίας προσδόκιμο επιβίωσης των ηλικιωμένων.

Μάλιστα, η ασπιρίνη φαίνεται να τους θέτει σε κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας και γαστρορραγίας.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα αφού μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 19.000 άτομα από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ. Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 74 ετών, και οι μισοί έπαιρναν καθημερινά ασπιρίνη και οι άλλοι μισοί εικονικό σκεύασμα.

Το δείγμα συγκροτήθηκε την περίοδο 2010-2014, δεν είχαν άνοια, σωματική αναπηρία ή κάποια ιατρική πάθηση που να χρειάζεται χορήγηση ασπιρίνης, και ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για πέντε χρόνια.

Η αγωγή με 100 mg ασπιρίνης καθημερινά τελικά δεν επηρέασε τις πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο χωρίς άνοια ή αναπηρία.

Μάλιστα, όσοι έπαιρναν ασπιρίνη είχαν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο θανάτου, το 5,9% απεβίωσαν συγκριτικά με το 5,2% της ομάδας ελέγχου. Όμως, το υψηλότερο ποσοστό θανάτου αποδόθηκε στους περισσότερους καρκινικούς θανάτους στην ομάδα της ασπιρίνης, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί και στην τύχη.

Πάντως, στην ομάδα της ασπιρίνης αναφέρθηκαν περισσότερες κλινικά σημαντικές αιμορραγίες.

Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, αιμορραγία στον εγκέφαλο, γαστρορραγία ή αιμορραγία σε άλλα σημεία του σώματος που χρειάστηκαν νοσηλεία ή μετάγγιση αναφέρθηκαν στο 3,8% των ατόμων που είχαν πάρει ασπιρίνη έναντι του 2,7% της ομάδας ελέγχου.

Η κλινική μελέτη δείχνει ότι «αν ένας ηλικιωμένος δεν έχει κλινικά τεκμηριωμένη ανάγκη για να πάρει ασπιρίνη, είναι απίθανο να αποκομίσει όφελος ενώ μπορεί να προκύπτουν και κίνδυνοι για την υγεία του», σημειώνει ο Τζον Μακ Νηλ, επικεφαλής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024