Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντιοξειδωτικό στη μάχη κατά της οστεοαρθρίτιδας

Αντιοξειδωτικό στη μάχη κατά της οστεοαρθρίτιδας

Tρωκτικά που έλαβαν NAC μέσω του νερού που έπιναν είχαν μειωμένη οστική απώλεια και χόνδρο, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου

Διεθνής επιστημονική ομάδα ανακάλυψε ότι μια αντιοξειδωτική ουσία είναι αποτελεσματική κατά της οστεοαρθρίτιδας.

Η οστεοαρθρίτιδα ως γνωστόν συντελεί στην απώλεια οστών και χόνδρου και αποτελεί τη συχνότερη πάθηση μεταξύ των ηλικιωμένων. Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία και οι αγωγές, φαρμακευτικές κυρίως έχουν ως στόχο τη μείωση της φλεγμονής.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine, ομάδα ειδικών από το Βέλγιο και την Ολλανδία, μελέτησαν δείγματα ιστών από πάσχοντες και ανακάλυψαν μειωμένα επίπεδα της πρωτεΐνης ANP32A.

Στη συνέχεια εξέτασαν τον ρόλο που παίζει η πρωτεΐνη στο σώμα και το γενετικό προφίλ της έδειξε η ANP32A εμπλέκεται στην παρακολούθηση των επιπέδων του ενζύμου AMT.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα επίπεδα προσαρμόζονται ώστε να ανταποκρίνονται στο οξειδωτικό στρες στα κύτταρα του χόνδρου και τα χαμηλά επίπεδα συντελούν σε αυξημένο στρες. Αυτό σημαίνει ότι η τεχνητή ενίσχυση των επιπέδων της ANP32A μπορεί να προλάβει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας.

Βάσει αυτών των παρατηρήσεων οι επιστήμονες χορήγησαν το αντιοξειδωτικό Ν-ακετυλ-κυστεΐνη (NAC) σε ποντίκια με οστεοαρθρίτιδα, που είχαν τροποποιηθεί γενετικά να μην παράγουν ANP32A.

Η Ν-ακετυλ-κυστεΐνη (NAC) επί του παρόντος χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας σε άτομα με εμφύσημα, κυστική ίνωση, φυματίωση, βρογχίτιδα και άλλες πνευμονικές παθήσεις.

Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι τα τρωκτικά που έλαβαν NAC μέσω του νερού που έπιναν είχαν τελικά μειωμένη οστική απώλεια και χόνδρο, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Σπεύδουν πάντως να σημειώσουν ότι υπάρχουν διαφορές στη φυσιολογία μεταξύ ανθρώπων και ποντικιών και είναι απίθανο η χορήγηση NAC σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα να είναι εξίσου αποτελεσματική, αλλά σκοπεύουν να συνεχίσουν την έρευνα ώστε να δουν αν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή της ANP32A στους ασθενείς, και επομένως να εμποδίσουν την εξέλιξη της εκφυλιστικής πάθησης.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024