Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πυρ ομαδόν κατά των fake news του ΑΠΕ για τις συντάξεις – Τους διαψεύδουν όλοι

Πυρ ομαδόν κατά των fake news του ΑΠΕ για τις συντάξεις – Τους διαψεύδουν όλοι

Και το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι δεν είναι αληθές το δημοσίευμα. Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης με σκληρές ανακοινώσεις που εξέδωσαν μίλησαν για όργιο προπαγάνδας της κυβέρνησης και ξεκαθάρισαν ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση ότι οι θεσμοί προτίθεται να δώσουν το πράσινο φως για αναστολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων

Πυρ ομαδόν για τα «fake news» του ΑΠΕ και τις πληροφορίες που μετέδωσε για συμφωνία των θεσμών  να μην περικοπούν οι συντάξεις δέχεται το Αθηναϊκό Πρακτορείο αλλά και η κυβέρνηση.

Αρχικά τα κόμματα της Αντιπολίτευσης με σκληρές ανακοινώσεις που εξέδωσαν μίλησαν για όργιο προπαγάνδας της κυβέρνησης και ξεκαθάρισαν ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση ότι οι θεσμοί προτίθεται να δώσουν το πράσινο φως για αναστολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων. Μετά τις ανακοινώσεις της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής, ήρθε να διαψεύσει το… κυβερνητικό αφήγημα δημοσίευμα του Reuters ενώ και η Κομισόν ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Ο,τι ακριβώς είχε πει δηλαδή λίγα 24ωρα πριν και ο Ζ. Κ. Γιούνκερ προκαλώντας εκνευρισμό στο Μαξίμου.

Τι λέει το ΥΠΟΙΚ

Το επιστέγασμα της αποκάλυψης της απίστευτης απάτης που στήθηκε μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων ήρθε από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών. Ανώτατη πηγή τονίζει σε οικονομικούς συντάκτες ότι «εσείς ξέρετε καλύτερα από όλους ότι αυτό που μεταδίδει το ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Είναι λάθος, γιατί δεν γίνεται διαπραγμάτευση, συζήτηση γίνεται. Άρα (οι θεσμοί) δεν μπορούσαν ούτε να συμφωνήσουν, ούτε να διαφωνήσουν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ως προς την πορεία της διαπραγμάτευσης αυτή την εβδομάδα ο ανώτατος αξιωματούχος με άμεση γνώση επί του θέματος είπε στους δημοσιογράφους πως αυτό που έγινε και σήμερα και ολοκληρώθηκε είναι ότι υπήρξε κάποια πρόοδος, σχεδόν συμφωνία στο δημοσιονομικό κόστος των εξαγγελιών που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. Μένουν μόνο κάποιες μικροαποκλίσεις.
Ο ίδιο αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν είναι κλειδωμένα τα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2019, τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει βέβαια κάποια προτίμηση στα μέτρα που θα ήθελε να εφαρμοστούν αλλά όλα θα είναι σε συνάρτηση με το δημοσιονομικό χώρο που θα συμφωνηθεί.
Ερωτώμενος για το εάν προλαβαίνουν να συμφωνήσουν για τις συντάξεις και η όποια απόφαση να αναγραφεί στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού (κατατίθεται την 1η Οκτωβρίου) ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι αυτό δεν είναι κάτι που απασχολεί τους ξένους αλλά φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά θα ήθελε να έχει απαλειφθεί το συγκεκριμένο μέτρο έως την 1η Οκτωβρίου. «Ο,τι είναι καλό είναι καλό να γίνεται όσο το δυνατόν πιο νωρίς», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, στη διαπραγμάτευση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις μεταρρυθμίσεις σε εξέλιξη και τη διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού.

Με όλα αυτά τα δεδομένα δημιουργείται μείζον θέμα για το Αθηναϊκό Πρακτορείο, όχι μόνο για τον άγνωστο συντάκτη του άρθρου αλλά και για τον ίδιον τον προέδρο Μιχάλη Ψύλλο ο οποίος από το πρωί επέμενε να στηρίζει το θέμα και να λέει ότι δεν είναι ανυπόστατο. Μάλιστα από τη Νέα Δημοκρατία αναμένεται να ζητήσουν την παραίτησή του.

Ωστόσο και παρά τον σάλο που προκλήθηκε, το ΑΠΕ επιμένει και σε ανακοίνωσε που εξέδωσε τονίζει: «To Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εμμένει στις πληροφορίες των συντακτών του από ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες «οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του».

Reuters: Δεν υπάρχει συμφωνία για τις συντάξεις

Πηγή που επικαλείται το Reuters τονίζει πως είναι πρώιμη η φημολογία που θέλει την Αθήνα να έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις. Κατά την ίδια πηγή, είναι ακόμη απαραίτητο να γίνει καλή δουλειά. Δεύτερη πηγή ανέφερε εξάλλου ότι δεν υπήρξε κάποια κατάληξη στις συζητήσεις για το ασφαλιστικό.

Τι λέει η Κομισιόν

Την ώρα που  έχει μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης – Αντιπολίτευσης με αφορμή τις πληροφορίες που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων σύμφωνα με τις οποίες εξετάζεται η κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, εκπρόσωπος της Κομισιόν, προχώρησε στη διάψευση των συγκεκριμένων πληροφοριών.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, κληθείς να απαντήσει αν αληθεύει ή όχι δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων  ανέφερε: «Η μόνη θέση που πρέπει να λαμβάνετε υπ’ όψιν είναι η απάντηση που έδωσε για το θέμα ο Πρόεδρος Γιούνκερ και όλες τις άλλες μπορείτε να τις αγνοήσετε» στην οποία ανέφερε πως «pacta sunt servanda», δηλαδή τα συμφωνημένα πρέπει να τηρούνται.

Οργισμένη αντίδραση από τη ΝΔ

Στην κατηγορηματική διάψευση πληροφοριών που επικαλέστηκε το ΑΠΕ σύμφωνα με τις οποίες  «οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό και ότι δεν χρειάζεται μείωση συντάξεων καθώς και ότι το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό αλλά δημοσιονομικό», προχώρησε η ΝΔ.

«Η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε το μέτρο της νέας περικοπής των συντάξεων από 1.1.2019. Το μέτρο που δεν υπήρχε καν στο 3ο αχρείαστο Μνημόνιο, ψηφίστηκε με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ. κατέθεσε και τροπολογία προ διμήνου για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές, την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου δυστυχώς απέρριψε. Τις ξεκάθαρες αυτές θέσεις της η Ν.Δ. τις επανέλαβε και στη συνάντηση της Τρίτης 11.09.2018 που είχε με τους εκπροσώπους των Θεσμών, οι οποίοι δεν αποσαφήνισαν τις προθέσεις τους. Έκτοτε, καμία άλλη συνάντηση ή ενημέρωση δεν υπήρξε στην αξιωματική αντιπολίτευση ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τους Θεσμούς.

Με αυτά τα δεδομένα, καλούμε τη διοίκηση του ΑΠΕ να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων και να το έχει μετατρέψει σε όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης».

Κίνημα Αλλαγής διαψεύδει ΑΠΕ

Το Κίνημα Αλλαγής με ανακοίνωση που εξέδωσε υποστηρίζει ότι «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τουλάχιστον όσον αφορά το Κίνημα Αλλαγής», «το σημερινό δημοσίευμα του Α.Π.Ε. περί «ενημέρωσης των κομμάτων» από τους θεσμούς, ότι δεν θα ισχύσει η περικοπή των συντάξεων την 1/12/19»

Στην ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει ότι «αντιπροσωπεία του Κινήματος Αλλαγής με εντολή της Φώφης Γεννηματά, πρότεινε κατά την συνάντηση με τους θεσμούς στις 11/09/2018 την αλλαγή του νόμου Κατρούγκαλου και την κατάργηση της διάταξης για την περικοπή των συντάξεων την 1/01/2019. Διάταξη την οποία προβλέπει ο νόμος που ψήφισαν ο κ. Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ».

Το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει επίσης ότι έχει καταθέσει σχετική πρόταση νόμου από τον περασμένο Ιούνιο και καταλήγει:

«Οι εκπρόσωποι των Θεσμών μας ενημέρωσαν ότι δεν έχουν λάβει καμία σχετική πρόταση από την Κυβέρνηση. Μάλιστα οι εκπρόσωποι των ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM δεν τοποθετήθηκαν στο θέμα αυτό, ο δε εκπρόσωπος της Ε.Ε., διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις θα παρθούν από το Eurogroup.

Καλούμε το Α.Π.Ε. να αποκαταστήσει το ταχύτερο δυνατόν την αλήθεια.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024