Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα σιβυλλική δήλωση Τσίπρα για τις πρόωρες εκλογές

Νέα σιβυλλική δήλωση Τσίπρα για τις πρόωρες εκλογές

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε το σενάριο τριπλής κάλπης τον Μάιο, αλλά άφησε εκ νέου να εννοηθεί ότι οι εθνικές εκλογές μπορεί να μην διενεργηθούν στο τέλος της 4ετίας, αλλά νωρίτερα

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός αφήνει να εννοηθεί ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Μετά τη δήλωση στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την περασμένη Κυριακή στη ΔΕΘ ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι η εξάντληση της 4ετίας και εκλογές τον Οκτώβριο του 2019», αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews τόνισε ότι δεν αποτελεί στόχο, ούτε επιθυμία της κυβέρνησης να διενεργηθούν τριπλές εκλογές τον Μάιο -δηλαδή εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ωστόσο, οι νέες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, καθώς απέφυγε να διευκρινίσει εάν θα στηθούν κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές πριν από τον Μάιο.

Η ακριβής δήλωσή του ήταν η εξής:

Κουτσοκώστα: Εκανα μια ερώτηση για τις εκλογές, στη ΔΕΘ δεν το κλείσατε ακριβώς αυτό το θέμα, τώρα μπορείτε να το κλείσετε; Μπορείτε να πείτε με βεβαιότητα ότι εκλογές θα γίνουν όταν τελειώσει η τετραετία ή μπορεί να περιμένουμε και κάτι άλλο;

Πρωθυπουργός: Στη Θεσσαλονίκη νομίζω ότι ήμουν ξεκάθαρος. Είπα ότι ο στόχος και η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει την τετραετία. Και μάλιστα εξήγησα, το πόσο μας συμφέρει πολιτικά αυτή η εξέλιξη στο βαθμό που στις ευρωπαϊκές εκλογές που μεσολαβούν, θα έχουμε τη δυνατότητα να καταγράψουμε τους πραγματικούς συσχετισμούς που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία, που δεν έχουν καμία σχέση με τις διαρκώς υποτιμημένες, εγώ δεν θα πω εσκεμμένα, ίσως για μεθοδολογικούς λόγους, δημοσκοπικές μετρήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Συνεπώς, θα επαναλάβω αυτό που είπα. Στόχος και στρατηγική της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της τετραετίας και οι εκλογές τον Οκτώβρη του 2019.

Κουτσοκώστα: Άρα, αποκλείετε το σενάριο των τριπλών εκλογών το Μάιο;

Πρωθυπουργός: Δεν αποτελεί στόχο, ούτε στρατηγική, ούτε επιθυμία μας να έχουμε τριπλές εκλογές.

Διαβάστε επίσης: Πρόωρες κάλπες: Εθνικές εκλογές καλοκαίρι του 2019 «βλέπει» ο Βούτσης

Συμφωνία των Πρεσπών

Σχετικά με το Μακεδονικό, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι στηρίζει την προσπάθεια Ζάεφ να κερδίσει το δημοψήφισμα, υποστήριξε ότι για την Ελλάδα είναι μεγάλη ευκαιρία και επανέλαβε την εκτίμηση ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Καταρχάς, εύχομαι και ελπίζω η Συμφωνία αυτή να προχωρήσει. Εύχομαι, ελπίζω και στηρίζω την προσπάθεια του Ζόραν Ζάεφ να κερδίσει το δημοψήφισμα. Και, βεβαίως, την ακόμη πιο δύσκολη προσπάθεια μετά, να βρει 2/3 στη Βουλή, στο Κοινοβούλιό του, προκειμένου να επικυρώσει τη συνταγματική αλλαγή. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την περιοχή. Λύνει ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και δεκαετίες, το λύνει με θετικό τρόπο για τη χώρα, κατά την άποψή μου. Άλλωστε, 140 χώρες σε όλον τον κόσμο αναγνώριζαν με τη συνταγματική της ονομασία τη γείτονα χώρα. Πλέον, υπάρχει ο γεωγραφικός προσδιορισμός για όλες τις χρήσεις και κυρίως, υπάρχει η αναγνώριση και αποδοχή από τους γείτονές μας ότι η ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας, είναι ελληνική. Και αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση.

»Η Συμφωνία θα έρθει στη Βουλή, όπως ακριβώς ορίζει η ίδια η Συμφωνία όταν ολοκληρωθεί στην άλλη πλευρά η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης και, βεβαίως, όταν προχωρήσει η συγγραφή του πρωτοκόλλου ένταξης και η υπογραφή του στο ΝΑΤΟ για να ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία και να μπορούμε να κυρώσουμε και το πρωτόκολλο ένταξης. Η Συμφωνία αυτή θα βρει απόλυτη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή. Και σε ό,τι αφορά το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας, το οποίο το απάντησα και στη ΔΕΘ, σέβομαι και διαφωνώ με τη στάση του κυβερνητικού μου εταίρου, με τον οποίο έχω μια έντιμη και ειλικρινή συνεργασία και είμαι βέβαιος ότι θα τηρήσει τις αρχές του, έτσι όπως και ο ίδιος τις πιστεύει, αλλά δεν θα διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την οικονομική ανάκαμψη και την πολιτική σταθερότητα.

Καμία συγγνώμη για τους 99 νεκρούς στο Μάτι

Σε ό,τι αφορά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει αμετανόητος. Όταν η δημοσιογράφος του Euronews του κάνει απευθείας ερώτηση εάν νιώθει την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη, ο πρωθυπουργός επιμένει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του, όπως έχει κάνει από την ημέρα της τραγωδίας που στοίχισε τη ζωή σε 99 ανθρώπους, χρησιμοποιώντας την κενή περιεχομένου φράση περί ανάληψη της «πολιτικής ευθύνης»…

Συγκεκριμένα είπε:

Κουτσοκώστα: Θέλω να σας κάνω μια τελευταία ερώτηση, πιο προσωπική, για ένα θέμα το οποίο, βασικά είχε συγκλονίσει και όλη την Ευρώπη το καλοκαίρι και μιλάω φυσικά για τις φωτιές στην Αττική και στο Μάτι, που είχε και αρκετούς νεκρούς, σχεδόν 98 νεκρούς. Και ήθελα να σας ρωτήσω ,προσωπικά αν εσείς νιώσατε ή νιώθετε την ανάγκη να ζητήσετε συγγνώμη από τους ανθρώπους που βίωσαν αυτή την τραγωδία το καλοκαίρι;

Πρωθυπουργός: Κυρία Κουτσοκώστα, συγγνώμη ζήτησα έμπρακτα και όχι επικοινωνιακά, όχι για να αντιμετωπίσω με έναν επικοινωνιακό τρόπο την τραγωδία, όταν ανέλαβα την πολιτική ευθύνη και άλλων κυβερνήσεων και όχι μονάχα της δικής μου. Διότι μια από τις βασικές αιτίες αυτής της τραγωδίας δεν ήταν μόνο το φυσικό φαινόμενο, ο αέρας των 11 μποφόρ, ή τα όποια λάθη και όποιες παραλείψεις μπορεί να έγιναν, αλλά –εν πάση περιπτώσει- για αυτά θα κρίνουν άλλοι, όχι εγώ. Άλλωστε, όλοι καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο κανείς είναι να αντιμετωπίσει σε αυτές τις συνθήκες μια καταστροφή μέσα σε μιάμιση ώρα γιατί τόσο διήρκησε από την έναρξη της φωτιάς, ώσπου να φτάσει στην παραλία. Αλλά, έλεγα ότι ένα μεγάλο μέρος των ευθυνών και των αιτιών έχει να κάνει με το πώς οικοδομήθηκαν αυτές οι περιοχές, το πώς δεν είχαν πρόσβαση οι πολίτες να βγουν στην ακτή, το πώς εγκλωβιστήκαν εξαιτίας της αυθαίρετης δόμησης και των παρανομιών που είναι κοινή ομολογία, που δεν είναι ευθύνες της δικής μου διακυβέρνησης.

Κουτσοκώστα: Ωστόσο, η δική σας διακυβέρνηση διαχειρίστηκε.

Πρωθυπουργός: Ωστόσο, ανέλαβα πλήρως την πολιτική ευθύνη και σε ό,τι μας αναλογεί αναλάβαμε πλήρως και μια μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια καθημερινής μάχης για την αποκατάσταση, την επούλωση των πληγών. Τους ανθρώπους που χάθηκαν δεν μπορούμε να τους γυρίσουμε πίσω, αλλά την επούλωση των πληγών αυτών που έμειναν, της περιοχής, ούτως ώστε το Μάτι να αναγεννηθεί στον πιο γρήγορο δυνατό χρόνο.

Ασάφεια για την περικοπή των συντάξεων

Ο πρωθυπουργός επέμεινε να περιγράφει μια θολή εικόνα σε σχέση με την περικοπή των συντάξεων τον Ιανουάριο του 2019, παρά την αγωνία των συνταξιούχων. Το επιχείρημα της κυβέρνησης παραμένει ότι το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό, αλλά δημοσιονομικό και πως αν επιτευχθούν οι στόχοι δεν θα χρειαστεί να ληφθεί. Όπως και να έχει όμως, παρά τις διαβεβαιώσεις το προηγούμενο διάστημα ότι οι συντάξεις δεν θα περικοπούν, πλέον ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται επιφυλακτικός και δεν διστάζει να παραδεχθεί ότι παρά την έξοδο από τα μνημόνια και την ανάκτηση της κυριαρχίας της χώρας, επί της ουσίας είναι η μετα-τρόικα που αποφασίζει για την μείωση των συντάξεων.

Συγκεκριμένα, πρωθυπουργός επισήμανε στη συνέντευξη: «Θα κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση και είναι βέβαιο, κατά την άποψή μου, ότι αυτό το οποίο θα επικρατήσει, είναι αυτό που είναι ωφέλιμο για την συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας και βεβαίως για την κοινωνική πλειοψηφία. Και ωφέλιμο για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας είναι να σταματήσουν οι περικοπές και η λιτότητα που δημιουργούν μια αντικυκλική πολιτική, που μειώνουν τη ζήτηση, μειώνουν την κατανάλωση και άρα σπρώχνουν την οικονομία ξανά σε ένα σπιράλ ύφεσης, το οποίο μόλις τώρα αποφύγαμε, μόλις τώρα ξεφύγαμε από αυτό. Είμαι, λοιπόν, αισιόδοξος ότι τα νούμερα θα είναι θετικά και άρα, θα καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι προς όφελος της οικονομίας, αλλά και προς όφελος των συνταξιούχων και της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Κουτσοκώστα: Άρα, λέτε ότι εάν πετύχετε τους στόχους δεν θα κόψετε τις συντάξεις. Μπορείτε να το πείτε καθαρά αυτό;

Πρωθυπουργός: Το λέω καθαρά. Αν πετύχουμε τους στόχους, στο βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να αποφύγουμε ένα μέτρο, το οποίο και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό είναι, αλλά και μη διαρθρωτικό είναι.

»Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τον δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων είναι και η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, που της έδωσε τη δυνατότητα να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά. Άρα, λοιπόν, οι δομικές μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει επ’ ουδενί να αντιστραφούν και δεν θα αντιστραφούν. Αυτό το οποίο σας εξήγησα, η περικοπή της προσωπικής διαφοράς, δεν είναι δομική μεταρρύθμιση, δεν είναι διαρθρωτική μεταρρύθμιση. Άρα, να λοιπόν ένα ακόμα επιχείρημα που συντείνει στην άποψη ότι αν πιάνουμε τους στόχους δεν θα περικοπούν οι συντάξεις.

Εξοδος στις αγορές έως το 2020

Σε ό,τι αφορά την έξοδο στις αγορές, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι η χώρα έχει την ασφάλεια του «μαξιλαριού» των 30 δισ. ευρώ και έχει την ευχέρεια να επιλέξει πότε θα βγει με ασφάλεια στις αγορές έως το 2020.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία έχει 180% του ΑΕΠ χρέος. Αυτό το οποίο καταφέραμε εμείς, είναι να καταστήσουμε βιώσιμη την εξυπηρέτηση αυτού του χρέους. Αυτό, λοιπόν, είναι που έχει δημιουργήσει ασφάλεια στις αγορές, ασφάλεια στους επενδυτές, συν το γεγονός ότι φτιάξαμε και αυτό το «μαξιλάρι» ρευστότητας των 30 περίπου δισ. ευρώ, που μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε εμείς μέχρι και το 2020 πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να πάρουμε ζεστό χρήμα από τις αγορές με χαμηλά επιτόκια.

Η Μόρια και το… πολυτελές ξενοδοχείο

Ιδιαίτερα προκλητικός εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Σε ερώτηση για τις απάνθρωπες συνθήκες στην Μόρια, ο πρωθυπουργός έκανε έναν ατυχή παραλληλισμό με ένα πολυτελές ξενοδοχείο, στο οποίο όταν φιλοξενούνται πολύ περισσότεροι από την χωρητικότητά του «εκ των πραγμάτων δεν μπορείς να ανταποκριθείς». Προσπάθησε, δε, να επιχειρηματολογήσει ότι ο υπερπληθυσμός στην Μόρια οφείλεται στο ότι η Ελλάδα τηρεί κατά γράμμα τις συμφωνίες…

Συγκεκριμένα ανέφερε:

Κουτσοκώστα: Τώρα θέλω να περάσουμε σε ένα άλλο θέμα που, επίσης, καίει την Ευρώπη και αν θέλετε την έχει αλλάξει κιόλας κατά πολύ, που είναι η μετανάστευση. Και η Ελλάδα παραμένει πάντα στην πρώτη γραμμή της συγκεκριμένης ιστορίας. Και θέλω να σας ρωτήσω για την τελευταία προειδοποίηση από την Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, που είπε ότι το Κέντρο Υποδοχής των προσφύγων στην Μόρια ενδέχεται να κλείσει μέσα σε 30 ημέρες, γιατί απλά οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που ζουν εκεί, είναι πραγματικά άθλιες. Και σας ρωτάω: μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυτό το πρόβλημα, γιατί δεν έχει καταφέρει τελικά να διαχειριστεί ποτέ αυτή την κατάσταση;

Πρωθυπουργός: Για τον πολύ απλό λόγο του ότι ακόμα και αν είχαμε το πιο πολυτελές ξενοδοχείο, το οποίο έχει μια χωρητικότητα άλφα, αλλά αναγκάζεσαι να φιλοξενείς πέντε φορές το άλφα ή έξι φορές το άλφα τους φιλοξενούμενους εκεί, τον αριθμό εννοώ των ανθρώπων εκεί, είναι εκ των πραγμάτων δεδομένο ότι δεν μπορείς να ανταποκριθείς. Αυτή είναι η πραγματικότητα στα νησιά. Είναι μία πραγματικότητα η οποία ορίζεται από την πολύ δύσκολη συμφωνία την οποία έχουμε υπογράψει με την Τουρκία, την ευρωτουρκική συμφωνία, την οποία πρέπει να τηρήσουμε. Και πρέπει να την τηρήσουμε όσο το δυνατόν…

Κουτσοκώστα: Δεν τηρείται αυτή τη στιγμή;

Πρωθυπουργός: Τηρείται και τηρείται με έναν τρόπο που εμείς επιδιώκουμε να – αν θέλετε- ικανοποιεί πλήρως τη διεθνή νομιμότητα, το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα των ανθρώπων, που σημαίνει ότι δεν μπορούμε ούτε να πνίγουμε ανθρώπους στο Αιγαίο. Και όχι μόνο δε μπορούμε αλλά δεν το θέλουμε βεβαίως. Που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επιστρέφουμε ανθρώπους χωρίς να εξετάσουμε σε πρώτο, δεύτερο και τρίτο βαθμό, όπως ορίζει η διεθνής νομιμότητα και οι διεθνείς συνθήκες, τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε όπως ορίζεται για αυτούς που ζητάνε άσυλο στη χώρα μας. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην φύγει πίσω ούτε ένας άνθρωπος, ο οποίος χρίζει, δικαιούται προστασίας με βάση τη διεθνή νομοθεσία στη χώρα μας και την Ευρώπη. Αυτό δημιουργεί καθυστερήσεις. Οι ροές την ίδια στιγμή δεν μειώνονται. Έχουν, βεβαίως, μειωθεί σε σχέση με αυτή την τραγική κατάσταση που επικρατούσε το 2015, αλλά υπάρχουν ακόμα. Είναι ροές κάποιων δεκάδων ανθρώπων καθημερινά που δημιουργούν αυτή την υπερσυγκέντρωση προσώπων στα νησιά, μεταναστών και προσφύγων στα νησιά. Που, πιστέψτε με, καμία χώρα και καμία δομή και καμία υποδομή δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά στον βαθμό που –επαναλαμβάνω- έχει ως προτεραιότητα να ανταποκριθεί στο διεθνές δίκαιο και στη διεθνή νομιμότητα.

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024