Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνάντηση με τρόικα: Δίνουν αντίμετρα για να πάρουν συντάξεις

Συνάντηση με τρόικα: Δίνουν αντίμετρα για να πάρουν συντάξεις

Στο πρώτο μεταμνημονιακό ραντεβού ζητήθηκε αναλυτικό... κόστος για τις εξαγγελίες Τσίπρα

Αίτηση για αναβολή του μέτρου μείωσης των συντάξεων από το 2019 έθεσε στη σημερινή συνάντηση με τους επικεφαλείς των θεσμών, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μετέφεραν στους θεσμούς τη θέση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για το θέμα των συντάξεων.

Κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωσε ότι η θέση αυτή θα συνοδεύεται με ένα αντάλλαγμα: την εφαρμογή μόνο εν μέρει των αντίμετρων του 2019. Μάλιστα τα αντίμετρα αυτά ενδεχομένως να πρέπει να εφαρμοστούν σε βάθος τετραετίας, ούτως ώστε να γίνουν δημοσιονομικά ανεκτά.

Οι κ.κ.  Τσακαλώτος και Χουλιαράκης υποστήριξαν ότι ο δημοσιονομικός χώρος του 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, γεγονός το οποίο συνεπάγεται αφενός την ακύρωση του μέτρου για τις συντάξεις, την υλοποίηση αφετέρου μέρους των αντιμέτρων.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο, υπάρχει διαφωνία αναφορικά με το πόσο θα υπερβεί η Ελλάδα το δημοσιονομικό στόχο του 3,5% του ΑΕΠ το 2019, άρα και με το περιθώριο που θα έχει για παροχές, ενώ ζήτησαν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το αναλυτικό κόστος για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών κατέγραψαν τις θέσεις και τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, παρέθεσαν τα δικά τους στοιχεία και δέχτηκαν πρόσθετες διευκρινίσεις μετά τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου.

Η πρώτη μεταμνημονιακή επίσκεψη ολοκληρώνεται την Παρασκευή, ενώ την Πέμπτη θα συνεχιστεί η συζήτηση για το δημοσιονομικό χώρο του 2019 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Τον Νοέμβριο θα υπάρξει και η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες τρεις, στα τέλη Φεβρουαρίου, στα τέλη Μαΐου και τον Νοέμβριο 2019. Από την πλευρά του ΔΝΤ θα εκδοθούν δύο εκθέσεις, καθώς το Ταμείο μετέχει περισσότερο ως παρατηρητής.

Οι αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν τώρα, αλλά στη συνεδρίαση του Eurogroup τον Νοέμβριο.

Για το ενδεχόμενο μη έγκρισης του ελληνικού αιτήματος, ο κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία τόσο για τον δημοσιονομικό χώρο, όσο και για τη μη διαρθρωτική φύση του μέτρου («παρουσιάσαμε πίνακες, ανέφερε, με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού χωρίς τη μείωση των συντάξεων») δεν θα υπάρξει πρόβλημα. «Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος υπουργός , ιδίως σοσιαλδημοκράτης, ο οποίος θα θέλει ντε και καλά να κοπούν οι συντάξεις…», είπε εμφατικά.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024