Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μουσείο της Ακρόπολης: 154 εκθέματα της «Απαγορευμένης Πόλης»

Μουσείο της Ακρόπολης: 154 εκθέματα της «Απαγορευμένης Πόλης»

Έως τις 14 Φεβρουαρίου οι επισκέπτες θα μπορέσουν να αντικρίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κινέζικού πολιτισμού η οποία θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, μέσω 154 αντικειμένων από τα Ιδιωτικά Διαμερίσματα του Αυτοκράτορα Qianlong

Η έκθεση «Από την απαγορευμένη πόλη: Αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong» περιμένει το κοινό της από τις 14 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Έως τις 14 Φεβρουαρίου οι επισκέπτες θα μπορέσουν να αντικρίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κινέζικού πολιτισμού η οποία θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, μέσω 154 αντικειμένων από τα Ιδιωτικά Διαμερίσματα του Αυτοκράτορα Qianlong, συγκεκριμένα από τους χώρους του Ανακτόρου του Πολλαπλού Μεγαλείου της Απαγορευμένης Πόλης. Πρόκειται για το παλάτι που χρησιμοποιούσε ο μεγάλος αυτοκράτορας της Κίνας Τσιανλόγκ (1736-1795) κατά την περίοδο της ετοιμασίας του για να ανέβει στον θρόνο.

Την έκθεση θα συνοδεύει ένας τρίγλωσσος οδηγός στα ελληνικά, στα κινέζικα και στα αγγλικά που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Μουσείο των Ανακτόρων της Απαγορευμένης Πόλης, στο πλαίσιο του προγραμματισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για το έτος Ελλάδα-Κίνα, ενώ τα εγκαίνιά της συμπίπτουν με τα αντίστοιχα της έκθεσης για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, που θα πραγματοποιηθούν στο Πεκίνο.

Ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου δήλωσε ότι «πρόκειται για τη μεγαλύτερη κινεζική έκθεση στη χώρα μας. Φιλοδοξία μας είναι να μπορέσει το κοινό να έρθει πιο κοντά σε ουσιαστικά θέματα του κινεζικού πολιτισμού, να μη μείνει στην επιφάνεια και συνήθως σε αυτό που λέγεται ότι «ο ελληνικός και κινεζικός πολιτισμός σχετίζονται και έχουν παράλληλες εκφράσεις πολιτιστικές κ.λπ.», αλλά να εμβαθύνουμε. Είναι ένα πολιτισμός συγγενικός και διαφορετικός συγχρόνως και αυτό αποτελεί τη γοητεία του. Όποιος μπορεί να αφήσει λίγο την ψυχή του ελεύθερη πραγματικά θα χαρεί τα έργα που εκτίθενται και θα καταλάβει κάτι από την έκρηξη πολιτισμού που έγινε από τον αυτοκράτορα Τσιανλόγκ τον 18ο αιώνα».

«Σκεφτήκαμε ότι είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία να παρουσιάσουμε κλειδωμένα και σκονισμένα δωμάτια του αυτοκράτορα Qianlong -τα οποία δεν είναι προσιτά ούτε από το κινεζικό κοινό- μία εικόνα της Απαγορευμένης Πόλης, των διαμερισμάτων, της επίπλωσης και των υπολοίπων πολύ σημαντικών αντικειμένων που για πρώτη φορά παρουσιάζονται παγκοσμίως» συμπλήρωσε.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να αντικρίσουν τη χρυσοκέντητη τελετουργική στολή του αυτοκράτορα και το γιγαντιαίο πορτραίτο του που τον απεικονίζει αμέσως μετά την άνοδο στον θρόνο. Ακολουθεί η παρουσίαση των τελετουργικών ενδυμάτων της αυτοκράτειρας και μετά ο θρόνος με όλα τα έπιπλα που τον συνοδεύουν. «Στην έκθεση γίνεται αμέσως αντιληπτός ο χαρακτήρας της εξουσίας. Κατά την κινεζική αντίληψη, ο αυτοκράτορας δεν είναι ένας κοινός θνητός, αλλά ο γιος του Ουρανού, ο οποίος κυριαρχεί σε όλη την οικουμένη, κάτι που απεικονίζεται στα επίσημα ενδύματά του. Στη συνέχεια παρουσιάζουμε τα ενδύματα της αυτοκράτειρας, τα οποία είναι δουλεμένα με εκπληκτική έμπνευση και ακρίβεια» ανέφερε ο κ. Παντερμαλής.

«Πρώτη φορά βγαίνουν αντικείμενα από το Ανάκτορο του Πολλαπλού Μεγαλείου στο εξωτερικό, ένα παλάτι που έπαιζε πολύ σημαντικό ρόλο στην Απαγορευμένη Πόλη» επισήμανε, από την πλευρά του, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Μουσείου των Ανακτόρων της Απαγορευμένης Πόλης, Li Xiaocheng, ευχόμενος «μέσα από αυτήν την έκθεση να σας ανοίξει ένα μεγάλο παράθυρο για να γνωρίσετε τη μεγάλη ιστορία και τον λαμπρό πολιτισμό της Κίνας, οι δύο λαοί να γνωριστούν και να επικοινωνήσουν στο μέλλον καλύτερα και να διοργανωθούν περισσότερες εκθέσεις».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024