Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σφοδρή σύγκρουση Τζανακόπουλου - Χατζηδάκη

Σφοδρή σύγκρουση Τζανακόπουλου – Χατζηδάκη

Οι εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ έγιναν αιτία σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ του κυβερνητικού εκπροσώπου και του αντιπροέδρου της ΝΔ.

Στην παρουσίαση συγκροτημένου και ολοκληρωμένου σχεδίου του πρωθυπουργού για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην εκπομπή «Η επόμενη μέρα» της ΕΡΤ, με συνομιλητή τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, σε μία συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας ήταν έντονη η σύγκρουση των δύο πλευρών.

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η ανταπόκριση του διεθνούς Τύπου στα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ήταν πάρα πολύ θετική. Ωστόσο, τόνισε ότι η αντιπαράθεση στο εσωτερικό γίνεται με διαφορετικούς όρους.

Εξέφρασε την ελπίδα να γίνει ουσιαστική συζήτηση για την καθημερινότητα των πολιτών και τα μέτρα τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν, πρόσθεσε όμως ότι δεν βλέπει διάθεση γι’ αυτό από την πλευρά της ΝΔ, και έκανε λόγο για «στρατηγική αμηχανία» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είπε ότι τα μέτρα θα αφορούν τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται την επόμενη τετραετία, πάνω και πέρα από τον στόχο του δημοσιονομικού πλεονάσματος 3,5% και πρόσθεσε ότι η χώρα μας έχει πεδίο ελευθερίας να αποφασίσει τον τρόπο, τους όρους και τις κοινωνικές κατηγορίες τις οποίες θα στηρίξει.

Μιλώντας για την πληρωμή των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, είπε ότι είναι νομική και ηθική υποχρέωση, λόγω της απόφασης του ΣτΕ, η οποία «ανατρέπει μία άδικη απόφαση» που είχε πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση.

«Διορθώνουμε τις αδικίες, όπως κάνουμε αυτά τα τρία χρόνια, που δημιούργησε η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, αλλά και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις», σημείωσε.

Για το 2019, είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε δέσμη μέτρων για τα οποία θα χρησιμοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται, σύμφωνα με τις προβλέψεις και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος το οποίο έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και έχουν εγκρίνει οι θεσμοί και προβλέπει υπέρβαση που θα αγγίζει τα 800 εκατ., ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως θα είναι ακόμα παραπάνω.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι πολύ σύντομα θα κατατεθούν στη Βουλή συγκεκριμένες διατάξεις για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες κατά 35%, με την αλλαγή του ασφαλίστρου από το 20% στο 13% και με ένα καθορισμένο ποσό 64,5 ευρώ για εφάπαξ και επικούρηση, το οποίο θα πληρώνουν οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί.

Είπε επίσης ότι το 88% αυτών που εργάζονται με «μπλοκάκι» έχει ελαφρυνθεί και γίνεται παρέμβαση για εκείνες τις εισοδηματικές κατηγορίες που επιβαρύνθηκαν δυσανάλογα, τονίζοντας ότι και αυτό θα κατατεθεί στη Βουλή πολύ σύντομα, όπως και – εντός των επόμενων εβδομάδων – το θέμα της μείωσης του ΕΝΦΙΑ 2019-2020 και «τότε οι πολιτικές δυνάμεις θα κληθούν να πουν αν συμφωνούν ή διαφωνούν», όπως τόνισε.

Υπογράμμισε ότι από τον Ιανουάριο του 2019 οι εισφορές που θα πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες με μεσαία εισοδήματα θα είναι μικρότερες.

Επίσης αναφέρθηκε στην επιδότηση ενοικίου μέχρι 200 ευρώ για 300.000 οικογένειες των κατώτερων και μεσαίων εισοδημάτων.

Ο Δ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται πέραν του πρωτογενούς πλεονάσματος, «έχει τη δυνατότητα να τον χρησιμοποιεί η κυβέρνηση κατά το δοκούν, ως κυρίαρχη κυβέρνηση που αποφασίζει για το ποιες κοινωνικές κατηγορίες θέλει να στηρίξει και ποιες πολιτικές θέλει να εφαρμόσει».

Υπογράμμισε ότι ο δημοσιονομικός χώρος των 800 εκατ. που δημιουργείται δεν απαιτεί ισοδύναμα.

Για φόρους και ανάπτυξη

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του κυβερνητικού εκπροσώπου και του αντιπροέδρου της ΝΔ Κ. Χατζηδάκη προκάλεσε το θέμα των φόρων και της ανάπτυξης, με τον κ. Τζανακόπουλο να κατηγορεί τον συνομιλητή του ότι παρουσιάζει ψευδή στοιχεία.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην αύξηση των φόρων στην Ευρώπη, παρουσιάζοντας πίνακες, οι οποίοι, όπως παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέρονταν στη μεταβολή των φόρων.

«Είστε ψεύτης» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και στη συνέχεια χαρακτήρισε κωμικό τον ισχυρισμό του κ. Χατζηδάκη, κατηγορώντας τον για πρόθεση «να δημιουργήσει σύγκρουση», ώστε «να μην γίνει συζήτηση», «παρουσιάζοντας ψευδή στοιχεία».

Σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως περνάμε από μια φάση δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία εκ των πραγμάτων περιορίζει τους αναπτυξιακούς ρυθμούς, σε μια περίοδο λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης, η οποία θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερα αναπτυξιακά αποτελέσματα στο μέλλον.

Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός παρουσίασε ένα συνολικό σχέδιο, με αρχή, μέση και τέλος και εξήγησε γιατί μόνο αυτή η κυβέρνηση και όχι το κόμμα της ΝΔ, «το οποίο ευθύνεται για το ότι η χώρα κατέληξε στην καταστροφή το 2010», μπορεί να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εκμοντερνισμού του κράτους, το οποίο, όπως είπε, η κυβέρνηση καλείται να το προστατεύσει από τις πρακτικές του κόμματος του κ. Χατζηδάκη.

Μιλώντας για τις αντιδράσεις των θεσμών απέναντι στα μέτρα, είπε ότι τα τεχνικά κλιμάκια κάνουν ό,τι γίνεται και στις άλλες χώρες που βρίσκονται σε μεταμνημονιακή εποπτεία, σημειώνοντας ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώνουμε τους θεσμούς και τόνισε ότι το πακέτο μέτρων είναι «απολύτως κοστολογημένο και αφορά τον επιπλέον χώρο που δημιουργείται πέραν του δημοσιονομικού πλεονάσματος 3,5%».

Στον ισχυρισμό του κ. Χατζηδάκη ότι η κυβέρνηση μειώνει τα έσοδα και κάνει προσλήψεις στο Δημόσιο, απάντησε ότι «η οποιαδήποτε μείωση των εσόδων προβλέπεται από το πακέτο εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, δεν μειώνει τα έσοδα κάτω από το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αντιθέτως, αφορά το υπερπλεόνασμα».

Τόνισε ότι υπάρχει δυνατότητα για ελαφρύνσεις και προσλήψεις, αναφέροντας ότι αυτές αφορούν στη «Βοήθεια στο Σπίτι» και στην Ειδική Αγωγή, για να λειτουργήσουν προγράμματα για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Εξάλλου, είπε ότι από το 2015 έχουν δημιουργηθεί 330.000 νέες θέσεις εργασίας και η ανεργία από 27% το 2014, τον Ιούνιο έπεσε στο 19,1%. Επίσης, την επόμενη τετραετία είναι δυνατόν να δημιουργηθούν 550.000 θέσεις εργασίας, απαραίτητες για να φθάσει η ανεργία στο 10%, σημείωσε.

Για τις συντάξεις

Για τις συντάξεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε σε όσα είπε ο πρωθυπουργός, ότι το μέτρο δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του συστήματος και δεν επιφέρει διαρθρωτικά αποτελέσματα. Ανέφερε ότι το μέτρο, το οποίο είχε συμφωνηθεί με απαίτηση του ΔΝΤ, δεν αφορούσε τους νέους συνταξιούχους, σημειώνοντας ότι αυτό εννοούσε ο πρωθυπουργός όταν αναφέρθηκε στους συνταξιούχους άνω των 70 ετών και συμπλήρωσε ότι όλα τα υπόλοιπα «αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν εντυπώσεις και μόνο».

Εντονη σύγκρουση προκάλεσε και το θέμα του ασφαλιστικού συστήματος. Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι το σύστημα που προτείνει η ΝΔ δεν είναι μόνο επικίνδυνο, είναι καταστροφικό.

«Μας λέει η ΝΔ ότι οι άνθρωποι που σήμερα πληρώνονται επικουρική σύνταξη, την επαύριον, με την δυνατότητα που θα δοθεί στον καθένα να επιλέξει ελεύθερα, είτε μεταξύ της επικουρικής σύνταξης στο δημόσιο ταμείο, είτε στο ιδιωτικό ταμείο, θα μείνουν χωρίς σύνταξη», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε ότι αν η ΝΔ ήταν κυβέρνηση θα έθετε σε κίνδυνο δύο εκατομμύρια συντάξεις.

Κατηγόρησε επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση ότι θέλει να κάνει δώρο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Είπε επίσης ότι για πρώτη φορά έχουμε πλεονασματικό ασφαλιστικό σύστημα.

Για το μέτρο περικοπής των συντάξεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «δεν είναι αναγκαίο, δεν είναι διαρθρωτικό και μπορεί να ακυρωθεί».

Τόνισε τέλος ότι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς βλέπουν θετικά την πιθανότητα να μην περικοπούν και πρόσθεσε πως σε 20 μέρες θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός και εκεί «θα πάρετε όλες τις απαντήσεις».

«Τα μέτρα είναι αλλοπρόσαλλα»

«Κάθε θετική εξέλιξη στον τόπο αυτονόητα τη χαιρετίζουμε», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης για τα μέτρα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ.

Παράλληλα, τόνισε: «Τα μέτρα αυτά είναι αλλοπρόσαλλα. Δείχνουν τον αλλοπρόσαλλο χαρακτήρα της κυβέρνησης. Ο ΕΝΦΙΑ μέχρι πρόσφατα αυξήθηκε σε λαϊκές περιοχές. Για τις ασφαλιστικές εισφορές ο αρμόδιος υπουργός κ. Πετρόπουλος έλεγε ότι του λέει μπράβο ο κόσμος για τον νόμο Κατρούγκαλου. Τα μέτρα αυτά είναι αντιφατικά μεταξύ τους. Από τη μια η κυβέρνηση εξαγγέλλει μείωση φόρων και από την άλλη μιλά για παραπάνω προσλήψεις στο δημόσιο. Οταν περιορίσεις τα έσοδά σου πως θα μεγαλώνεις το δημόσιο;».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε συγκεκριμένο πίνακα του ΟΟΣΑ σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση στην ευρωζώνη στην αύξηση των φόρων.

«Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στους φόρους», είπε και ρώτησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «γιατί δέχεστε να συζητάτε με ψεύτες;», όταν εκείνος τον χαρακτήρισε ψεύτη.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και σε δημοσίευμα στην εφημερίδα Καθημερινή σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα σε ποσοστό του ΑΕΠ εμφανίζεται να είναι στην πρώτη θέση στους φόρους στην ευρωζώνη.

Παρουσίασε και στοιχεία της eurostat σύμφωνα με τα οποία η χώρα μας είναι στην τελευταία θέση στην ευρωζώνη στην ανάπτυξη μαζί με τη Δανία.

«Θα μας πείτε ότι είναι Χριστούγεννα»

«Η κυβέρνηση συγκρούεται με την πραγματικότητα. Οι πίνακες δεν σας βολεύουν. Είστε ικανός να μας πείτε ότι τώρα είναι Χριστούγεννα», είπε σε μια από τις αντιπαραθέσεις του με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πως τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο και πως η κυβέρνηση δεν δίνει ελπίδα και προοπτική.

Επανέλαβε τη θέση της ΝΔ ότι χρειάζεται πολιτική αλλαγή καθώς «αυτή η κυβέρνηση δεν αποτελεί λύση».

«Οι άνθρωποι δεν πιστεύουν στην ελεύθερη οικονομία», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ενώ σε συνεχείς ερωτήσεις για τη στάση της ΝΔ όταν έρθουν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός προς ψήφιση στη Βουλή, απάντησε: «Να δούμε τι θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Αυτή η κυβέρνηση αλλάζει κάθε μήνα. Οταν τα φέρουν θα τοποθετηθούμε»

Συμπλήρωσε πως αν υπάρχει κάποιο θετικό μέτρο το βλέπουμε θετικά και έφερε ως παράδειγμα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

«Γίνεται όμως με λειψό τρόπο και για αυτό θα καταθέσουμε δίκη μας τροπολογία», ξεκαθάρισε.

«Το αφήγημα Μητσοτάκη»

Για την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο είπε ότι η ΝΔ πιστεύει στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, στην κοινή λογική, σε λιγότερους φόρους, σε λιγότερες δαπάνες και στο άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα γιατί είναι μοχλός για την ανάπτυξη.

«Ο κ. Μητσοτάκης θα αναπτύξει ένα αφήγημα γύρω από αυτά και ο λαός θα αποφασίσει», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, τονίζοντας πως η ΝΔ απευθύνεται σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και η πολιτική της πρωτίστως θα βοηθήσει τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Σχετικά με τη δήλωση του Κώστα Καραγκούνη για το ασφαλιστικό, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ απάντησε: «Ο κ. Καραγκούνης έκανε έτσι κι αλλιώς διορθωτική δήλωση».

Πιο συγκεκριμένα, για το ασφαλιστικό, ο κ. Χατζηδάκης ανέλυσε την πρόταση της ΝΔ που προβλέπει ένα πρώτο πυλώνα εθνικής σύνταξης και ένα δεύτερο πυλώνα, κεφαλοποιητικό, που θα λειτουργεί σαν κουμπαράς.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ εξήγησε ότι αυτό το σύστημα ακολουθείται με επιτυχία σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες και αναρωτήθηκε με νόημα αν πρέπει να διατηρήσουμε το παλιό σύστημα ή να πάμε σε αυτό.

«Είναι κοινωνική πολιτική να καταδικάζουμε τους συνταξιούχους σε συνεχείς περικοπές; Η ευρωπαϊκή επιτροπή συζητά να εφαρμόσει τέτοιο σύστημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εμείς τι συζητάμε;», συνέχισε.

Για τις περαιτέρω περικοπές των συντάξεων ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είπε ότι προφανώς και το κόμμα του συμμετέχει στο εθνικό μέτωπο.

Υπενθύμισε ότι πρόκειται για ρύθμιση που ζήτησε το 2016 το ΔΝΤ και που η ΝΔ καταψήφισε. «Θα ευχόμασταν αυτή η ρύθμιση να μην ισχύσει», πρόσθεσε.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024