Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πρεμιέρα στο Ευρωκοινοβούλιο με Γιούνκερ, Τσίπρα, Ζάεφ και Ορμπάν

Πρεμιέρα στο Ευρωκοινοβούλιο με Γιούνκερ, Τσίπρα, Ζάεφ και Ορμπάν

Με την τελευταία ομιλία Γιούνκερ για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την παρουσία των Τσίπρα, Ζάεφ και Ορμπάν να δίνουν το στίγμα, διεξάγεται η πρώτη σύνοδος της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, μετά το καλοκαίρι.

Η πρώτη, μετά το καλοκαίρι, Σύνοδος της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άρχισε σήμερα, Δευτέρα, στο Στρασβούργο, με την παρουσία των Τσίπρα, Ζάεφ και Ορμπάν να δίνουν το στίγμα.

Στο έργο του και στην κατάσταση στην οποία «παραδίδει» την ΕΕ θα αναφερθεί ο Γιούνκερ στην τελευταία ομιλία του, ενώ ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας είναι και η ψηφοφορία των ευρωβουλευτών για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία.

Αποτίμηση του έργου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Την Τετάρτη, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα προβεί σε απολογισμό του έργου της Επιτροπής Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να αναφερθεί στο έργο της Επιτροπής στους δέκα τομείς προτεραιότητας που έθεσε όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της και να εξηγήσει τους στόχους που θέλει να ολοκληρώσει μέχρι τις επόμενες εκλογές τον Μάϊο του 2019.

Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων θα κάνουν και αυτοί απολογισμό του έργου της Επιτροπής και θα πουν τί περιμένουν από τα κράτη μέλη πριν τον ερχόμενο Μάιο.

Ομιλία Τσίπρα για το μέλλον της Ευρώπης

Ο Έλληνας πρωθυπουργός την Τρίτη το πρωί θα είναι ο ένατος στη σειρά ηγέτης, που θα συζητήσει το μέλλον της Ευρώπης με τους ευρωβουλευτές και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε σήμερα και συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι και αύριο, Τρίτη, αναμένεται να κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Ως τώρα έχουν συζητήσει κατά σειρά στην ολομέλεια για το μέλλον της Ευρώπης: ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και οι πρωθυπουργοί του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ , της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι.

Ο Ζάεφ στην Ολομέλεια του ΕΚ

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη το πρωί.

Στην ομιλία του αναμένεται να δώσει έμφαση στη σημασία εξασφάλισης της στήριξης της κοινής γνώμης και της αντιπολίτευσης για την αλλαγή του ονόματος και στα επακόλουθα βήματα για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

Σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει ότι μετά από δύο δεκαετίες αντίθεσης για το ζήτημα λόγω του οποίου η Ελλάδα έχει ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, τον περασμένο Ιούνιο υπεγράφη προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, για την αλλαγή του ονόματος της τελευταίας.

Το νέο όνομα που έχει προταθεί είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» , το οποίο έχει ήδη επικυρωθεί από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ και θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου, προστίθεται.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να ψηφίσει έκθεση που θα αξιολογεί την έκθεση της Επιτροπής για την ΠΓΔΜ -που δημοσιεύθηκε νωρίτερα το 2018- αργότερα αυτό το φθινόπωρο.

Ψηφοφορία για το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία

Την παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία θα συζητήσουν οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρόντος του Ούγγρου πρωθυπουργού.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν θα παρουσιάσει τις απόψεις του κατά την έναρξη της συζήτησης, ενώ θα ακολουθήσει και ψηφοφορία με αντικείμενο την εκκίνηση της διαδικασίας από τα κράτη της ΕΕ, για την αντιμετώπιση απειλής κατά των ιδρυτικών αξιών της ΕΕ, σύμφωνα με το ‘Αρθρο 7, παράγραφος 1 της Συνθήκης της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου έχει ήδη συμφωνήσει ότι υπάρχει, πράγματι, κίνδυνος παραβίασης των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης από την Ουγγαρία και προτείνει στην ολομέλεια να καλέσει, με ψήφισμά της τα κράτη μέλη της ΕΕ να κινήσουν τη διαδικασία που προβλέπει το ‘Αρθρο 7, παράγραφος 1 της Συνθήκης της ΕΕ για την αντιμετώπιση απειλής κατά των ιδρυτικών αξιών της ΕΕ, οι οποίες περιλαμβάνουν τον σεβασμό στη δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η πρόταση με εισηγήτρια τη Γιούντιθ Σαργκεντίνι (Πράσινοι, Ολλάνδια), χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών του ΕΚ, δηλαδή 376 καθώς και τα δύο τρίτα των ψηφισάντων. Εφ όσον εγκριθεί, θα κατατεθεί στις κυβερνήσεις των κρατών μελών στο Συμβούλιο της Ένωσης

Θα είναι η πρώτη φορά που το Ευρωκοινοβούλιο προτείνει την ενεργοποίηση του άρθρου 7 λόγω σοβαρής απειλής κατά του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε κράτος μέλος.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024