Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η εικονική πραγματικότητα του Τσίπρα

Η εικονική πραγματικότητα του Τσίπρα

Είναι καλό ένας άνθρωπος να ζει σε μια εικονική πραγματικότητα. Τον κάνει να ξεχνά τις δυσκολίες του παρόντος

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης φέτος είχε μία μαγική ιδιότητα: Μπόρεσε να… τηλεμεταφέρει τον απερχόμενο πρωθυπουργό αυτής της χώρας σε ένα ιδεατό σύμπαν παράλληλης πραγματικότητας, όπου, κατά πρώτον, σημασία έχουν μόνο οι δικοί του αριθμοί και, δεύτερον, ότι οι εξαγγελίες του, δήθεν, θα αποκαταστήσουν τις αδικίες των μνημονίων. Η αλήθεια, όμως, είναι σκληρή. Και απέχει μερικά έτη φωτός από την εικόνα που παρουσίασε ο Τσίπρας.

Ξεκίνησε βλέποντας ισχυρή ανάπτυξη παντού, παραλείποντας να αναφερθεί στην ύφεση των τελευταίων ετών που είχε φέρει ο ίδιος, αλλά και στην υποχώρηση της ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Συνέχισε βλέποντας την (υπαρκτή) μείωση της ανεργίας, αλλά και την (ανύπαρκτη) υπερίσχυση των θέσεων πλήρους έναντι των θέσεων μερικής απασχόλησης.

Ψέλλισε διάφορα για τη δήθεν βιωσιμότητα ενός χρέους και την ιστορικότητα της συμφωνίας του, ξεχνώντας όλες τις αναλύσεις που κάνουν λόγο για μη βιώσιμο χρέος μετά το 2035. Αυτοεπαιρόταν για ρεκόρ δεκαετίας στις ξένες επενδύσεις, παραλείποντας ότι αυτές αφορούν κυρίως το συριζαϊκό ξεπούλημα των ιδιωτικοποιήσεων. Και κατέληξε με το ίδιο επιχείρημα που μας είχε φέρει στο χείλος της καταστροφής: «Θα πείσουμε τους εταίρους ότι δεν πρέπει να κόψουμε τις συντάξεις». Όπως θα τους πείθαμε να μας δώσουν λεφτά χωρίς όρους.

Πέρα, όμως, από τη μαγική εικόνα που ατένιζε γύρω του ο πρωθυπουργός, η ΔΕΘ του χάρισε και τη μαγική ικανότητα (αν και αυτή την είχε ήδη), να μεταμορφώσει μέτρα χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα σε δήθεν μέτρα αποκατάστασης των αδικιών (που ο ίδιος δημιούργησε). Ας πάρουμε για παράδειγμα τον ΕΝΦΙΑ. Είναι πράγματι σημαντικό να μειωθεί ένας φόρος για μια κατηγορία συμπολιτών μας που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα.

Φρόντισε, όμως, ο κύριος Τσίπρας να είναι ένας φόρος που θα έρθει σε έναν περίπου χρόνο, που δεν χρειάζεται να τον νομοθετήσει τώρα και θα τον εφαρμόσει μία άλλη κυβέρνηση! Ξέχασε, βέβαια, την επερχόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αλλά και το γεγονός πως από τον συγκεκριμένο φόρο δεν επλήγη περισσότερο η λαϊκή κατοικία, αλλά η μεσαία.

Αυτή η κατοικία μάλλον δεν έχει αδικηθεί για τον κύριο Τσίπρα. Αλλά το κόλπο γκρόσο του πρωθυπουργού ήταν αυτή η θρυλούμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους. Τι μας είπε ο πρωθυπουργός; Ότι η κύρια εισφορά θα μειωθεί από το 20% στο 13,3% επί του εισοδήματος, για όσους δηλώνουν πάνω από 7.000 ευρώ. Πρώτον, η δήθεν «γενική» αυτή εξαγγελία δεν αφορά 3 στους 4 επαγγελματίες, καθώς αυτοί δηλώνουν μέχρι 7.032 ευρώ.

Αλλά και για τους υπόλοιπους, η δήθεν μείωση θα είναι υποδιπλάσια της εξαγγελθείσας του 35%, καθώς ξέχασε να μας θυμίσει το προψηφισμένο μέτρο του ο κ. Τσίπρας ότι από το 2019 καταργείται η έκπτωση 15% που ίσχυε στη βάση υπολογισμού των εισφορών. Και ας μην ξεχνάμε και την απόφαση του ΣτΕ, που ναι μεν δεν έχει ακόμα καθαρογραφεί, αλλά η κυβέρνηση μάλλον την γνωρίζει.

Είναι καλό ένας άνθρωπος να ζει σε μια εικονική πραγματικότητα. Τον κάνει να ξεχνά τις δυσκολίες του παρόντος. Όταν αυτός, όμως, είναι πρωθυπουργός, τότε γίνεται επικίνδυνος. Και ψεύτης.

H Σοφία Νικολάου είναι δικηγόρος (www.sofianikolaou.com)

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024