Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νους υγιής εν σώματι... νωθρό;

Νους υγιής εν σώματι… νωθρό;

Μια νέα έρευνα επιβεβαιώνει την κακή σχέση μας με την άθληση την ίδια στιγμή (και αυτό ακούγεται σχεδόν παράλογο) που οι αγώνες δρόμου μέσα στις πόλεις μας έχουν γίνει της μόδας και προσελκύουν όλο και περισσότερο κόσμο

Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά: Διαβάζω πως σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά ανεπαρκούς άσκησης του συνολικού πληθυσμού μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών. Στους άνδρες το ποσοστό βρίσκεται στην κατηγορία του 30% έως 40%, ενώ στις γυναίκες του 40% έως 50%. Η αλήθεια είναι πως η αγυμνασία μας φαίνεται και στα κιλά μας και στο νωθρό τρόπο με τον οποίο κινούμαστε. Γνωρίζω ανθρώπους που χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους ακόμα και για να πάνε στο περίπτερο που βρίσκεται τρία τετράγωνα από το σπίτι τους.

Που μία απόσταση δύο – τριών χιλιομέτρων τους φαίνεται βουνό. Που το γυμναστήριο το επισκέπτονται τη μέρα της εγγραφής, άντε και δύο – τρεις φορές ακόμα, και μετά το ξεχνάνε. Που δίνουν περιουσίες σε διαιτολόγους, φιλοδοξώντας να αποκτήσουν το (τέλειο) σώμα των ονείρων τους οριζοντιωμένοι στον καναπέ τους.

Ανατρέχοντας και σε παλαιότερες έρευνες εύκολα διαπιστώνουμε πως τα συμπεράσματα ήταν πάντα απογοητευτικά: «Επτά στους δέκα Ελληνες δεν γυμνάζονται ποτέ», «Οι Ελληνες έφηβοι γυμνάζονται λιγότερο από τους εφήβους των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών χωρών»,  η Ελλάδα σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια «είναι η χώρα που ο μέσος κάτοικός της κάνει τα λιγότερα βήματα στην Ευρώπη»!

Παρατηρώ πολύ συχνά νέους ανθρώπους να ανεβαίνουν στα λεωφορεία για μία στάση. Αποφεύγουν δηλαδή να κάνουν ακόμα και 300 μέτρα με τα πόδια. Την ίδια όμως στιγμή, το κέντρο της Αθήνας κλείνει κάθε λίγο και λιγάκι για μεγάλους και μικρούς γύρους της πόλης, για ημιμαραθώνιους και ποδηλατοδρομίες. Σε αυτού του είδους τις διοργανώσεις, που διαρκώς πυκνώνουν, συμμετέχει όλο και περισσότερος κόσμος.

Επειδή είναι της μόδας; Για το θεαθήναι; ΄Η πράγματι κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει στη σχέση του Ελληνα με την άσκηση, απλώς δεν έχει ακόμα αρχίσει να φαίνεται στις έρευνες και στις μετρήσεις;

Ας ελπίσουμε πως η επόμενη έρευνα θα δείξει αυτή την αλλαγή προς το καλύτερο. (Για να γυμναστείς, βεβαίως, πρέπει να υπάρχει και ο κατάλληλος χώρος. Στην Ελλάδα, σε μια χώρα χωρίς πεζοδρόμια, χωρίς πάρκα, χωρίς πολλούς χώρους άθλησης ή με παρηκμασμένες και αφρόντιστες τις αθλητικές εγκαταστάσεις,  ακόμα και ένα ολιγόλεπτο τζόκινγκ μοιάζει ενίοτε επίπονη περιπέτεια.

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024