Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μήνυμα Γαλλίας προς Τουρκία για την επιθετική στάση στη Μεσόγειο

Μήνυμα Γαλλίας προς Τουρκία για την επιθετική στάση στη Μεσόγειο

Σε κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον Νίκο Κοτζιά ο γάλλος ΥΠΕΞ, χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία, τόνισε πως «η σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα» εστιάζοντας στο ζήτημα των υδρογονανθράκων

Μήνυμα πως η αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να γίνει χωρίς επιθετικές συμπεριφορές έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριαν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αθήνα.

Σε κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον έλληνα ομολογό του, Νίκο Κοτζιά, ο κ. Λε Ντριάν, χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία, τόνισε πως «η σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα» εστιάζοντας στο ζήτημα των υδρογονανθράκων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως υπάρχει σύμπνοια μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, υπογραμμίζοντας πως «προτείνουμε να αναληφθούν πρωτοβουλίες κοινής δράσης για να ξεπεραστούν οι διαφορές που υπάρχουν».

Ερωτηθείς αν παραμένει σταθερό το ενδιαφέρον και η πολιτική της Γαλλίας στο θέμα των υδρογονανθράκων στην περιοχή, κυρίως στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Λε Ντριάν είπε ότι «είναι απαραίτητο στην ανατολική Μεσόγειο να επιτευχθεί συμφωνία, κοινές δράσεις, η υπεράσπιση κοινών συμφερόντων ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή με την αξιοποίηση αυτού του νέου πόρου που έχουμε, των υδρογονανθράκων».

Όλα αυτά, βεβαίως, όπως υπογράμμισε «στο πλαίσιο μίας μη επιθετικής διαδικασίας που θα επιτρέψει και στους μεν και στους δε να αναπτύξουν συνεργασία και για να μπορέσουν αυτοί οι νέοι πόροι που υπάρχουν να είναι επωφελείς και για την Κύπρο και για την Ελλάδα, και να αποτελέσουν ένα νέο ατού για την ανάπτυξή τους».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε πως έχουν καταλήξει σε συμφωνία σε διάφορα θέματα, αν και δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Για προσφυγικό

Επί τάπητος τέθηκε και το ζήτημα του προσφυγικού, για το οποίο ο γάλλος ΥΠΕΞ τόνισε η Γαλλία συμμερίζεται «τη βούληση να υπάρξει μία ευρωπαϊκή, ισχυρή και αποτελεσματική και αλληλέγγυα μεταναστευτική πολιτική ώστε να αντιμετωπίσουμε τα μεταναστευτικά κύματα με τρόπο πιο αποτελεσματικό από ό,τι στο παρελθόν». Επ΄ αυτού εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρχουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση «και η πολιτική και η οικονομική υποστήριξη».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση σχετικά με κοινές δράσεις για τη λήψη ορισμένων πρωτοβουλιών μαζί, όσον αφορά στο πρόβλημα της μετανάστευσης, αλλά και για την ανάπτυξη των εκατέρωθεν θεσμών των δύο κρατών, όπως είναι τα διάφορα πολιτιστικά κέντρα. Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στη συζήτηση που εστίασε στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Ερωτηθείς εάν ζήτησε συγκεκριμένα περισσότερα δείγματα αλληλεγγύης από την Γαλλία και ιδιαίτερα για το προσφυγικό, απάντησε ότι «από τη Γαλλία παίρνουμε χωρίς να ζητάμε αλληλεγγύη. Μας τη δίνει απλόχερα η ίδια. Αυτό που ζητάμε από τη Γαλλία πάντα είναι η συνεργασία». Και πρόσθεσε: «Έχουμε κουβεντιάσει και έχουμε καταλήξει σε σειρά πρωτοβουλιών και για το προσφυγικό και θα συνεχίσουμε, είπαμε, τη συζήτησή μας και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που είναι σε λίγες μέρες».

Για Συμφωνία των Πρεσπών

Παράλληλα, ο κ. Λε Ντριάν αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι είναι «ένα πολύ σημαντικό θέμα ιστορικής σημασίας» το οποίο συζήτησε με τον κ. Κοτζιά, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «σύντομα θα μπορέσει να επικυρωθεί αυτή η συμφωνία που θα συνεισφέρει στην απαραίτητη σταθερότητα, η οποία πρέπει να υπάρχει στην περιοχή».

Ο έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι «είναι μία συμφωνία αποτέλεσμα διαλόγου, κουλτούρας, συναίνεσης και ευθύνης απέναντι στην περιοχή και στο μέλλον της». Και συμπλήρωσε: «Είναι μια συμφωνία που κατάφερε να κερδίσει ένα όνομα και μάλιστα erga omnes, που όπως δείχνουν όλα τα πρακτικά των διαπραγματεύσεων του 2007-2008, επροτάθη από την τότε υπουργό Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας χωρίς επιτυχία. Και μάλιστα, δεν επροτάθη erga omnes».

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024