Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αυστραλία: Σε άθλια ψυχολογική κατάσταση τα προσφυγόπουλα στο Ναούρου

Αυστραλία: Σε άθλια ψυχολογική κατάσταση τα προσφυγόπουλα στο Ναούρου

Ορισμένα παιδιά, ηλικίας 7 έως 12 ετών, έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν ρίχνοντας πάνω τους βενζίνη

Τη μετεγκατάσταση προσφυγόπουλων που ζουν στο αυστραλιανό κέντρο κράτησης στο νησί Ναούρου, στον Ειρηνικό Ωκεανό, ζητούν οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο κέντρο κράτησης στεγάζονται περίπου 900 πρόσφυγες, εκ των οποίων τα 109 είναι παιδιά. Ωστόσο, οι οργανώσεις ανησυχούν για την ψυχολογική κατάσταση των προσφυγόπουλων, καθώς όπως τονίζουν, πάσχουν από ψυχολογικές διαταραχές, όπως ανέδειξε έκθεση της οργάνωσης Refugee Council Australia.

Μάλιστα, ορισμένα παιδιά, ηλικίας 7 έως 12 ετών, έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν ρίχνοντας πάνω τους βενζίνη, ενώ κάποια έχουν γίνει κατατονικά.

Από πλευράς της η κυβέρνηση απορρίπτει την έκθεση, με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας να επισημαίνει ότι «έχουν γίνει διευθετήσεις επί τόπου για την παροχή φροντίδας και στήριξης προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες των παιδιών και των νέων».

Πρόσφυγες δήλωσαν ότι η ψυχολογική φροντίδα στο νησί δεν είναι επαρκής και τα παιδιά υποφέρουν διότι έχουν χάσει κάθε ελπίδα για το μέλλον.

Μία μητέρα δύο παιδιών, μεταξύ των οποίων ένα βρέφος που γεννήθηκε στο Ναούρου, δήλωσε ότι έφυγε από το Ιράν αφού ο πατέρας της φυλακίστηκε και ο αδελφός της «δολοφονήθηκε από την κυβέρνηση».

Οι αυστραλιανές αρχές σταμάτησαν το πλοίο στο οποίο επέβαινε και την έστειλαν στο Ναούρου το 2013 μαζί με τον γιο της που τώρα είναι 12 ετών. «Δεν τρώει και μένει μέσα συνεχώς και δεν βγαίνει. Ανησυχώ πολύ για εκείνον», δήλωσε.

«Ακόμη και ένας κρατούμενος γνωρίζει ποιο είναι το έγκλημά του και πόσο καιρό θα μείνει στη φυλακή (…), εμείς δεν ξέρουμε τίποτα», δήλωσε μια άλλη γυναίκα επίσης από το Ιράν.

Και οι δύο κάλεσαν την Αυστραλία να επανεξετάσει την πρόταση που επανέλαβε τον προηγούμενο μήνα η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν, η χώρα της να υποδεχθεί 150 πρόσφυγες.

«Υποφέρουμε εδώ και πέντε χρόνια. Σας παρακαλούμε, αρκεί. Δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο», υπογράμμισε η μητέρα των δύο παιδιών.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι η Αυστραλία έχει απορρίψει την πρόταση της Νέας Ζηλανδίας, καθώς ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την υπόδοχή 1.250 προσφύγων. Μέχρι στιγμής, 250 άνθρωποι που διέμεναν στο Ναούρου και έναν άλλο καταυλισμό στην Παπούα -Νέα Γουινέα έχουν αναχωρήσει μέχρι στιγμής για τις ΗΠΑ.

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024