Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Volvo 360c Concept: Αναζητώντας απαντήσεις για το αυτόνομο μέλλον

Volvo 360c Concept: Αναζητώντας απαντήσεις για το αυτόνομο μέλλον

Η Volvo αποφάσισε να παρουσιάσει ένα ουτοπικό πρωτότυπο αυτόνομο όχημα με το οποίο φιλοδοξεί να ανοίξει τη συζήτηση για τη διαμόρφωση του αυτόνομου μέλλοντος, καθώς όπως επισημαίνουν οι ιθύνοντες της σουηδικής φίρμας, οι αντίστοιχες τεχνολογίες αναμένεται να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο των μετακινήσεων.

H σουηδική φίρμα παρουσιάζει το όραμα της για το αυτόνομο μέλλον, αποκαλύπτοντας ένα φουτουριστικό concept car το οποίο εκτός από τις δεδομένες δυνατότητες πλήρους αυτονομίας και αμιγούς ηλεκτροκίνησης φιλοδοξεί να αποτυπώσει ένα νέο είδος μετακινήσεων πολυτελείας, δίνοντας το στίγμα του αύριο, στο οποίο η Volvo από μια παραδοσιακή αυτοκινητοβιομηχανία μετασχηματιστεί σε παγκόσμιο πάροχο πολυτελών υπηρεσιών μετακίνησης, διεκδικώντας μερίδιο από οποιοδήποτε άλλο μέσο μετακίνησης συμπεριλαμβανομένων, λεωφορείων τρένων και αεροπλάνων.

Με δεδομένες τις παραπάνω συστάσεις, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς το 360c Concept αναφέρεται σε ένα τρόπο ζωής που άπτεται ενός απώτερου μέλλοντος και ενός εντελώς διαφορετικού τρόπου ζωής.

Έτσι, το εσωτερικό του 360c δεν θυμίζει σε τίποτα τετράτροχο, παραπέμποντας στα pods των πολυτελών αεροσκαφών και δίνοντας τη δυνατότητα στον ή στους επιβαίνοντες να το χρησιμοποιήσουν ως υπνωτήριο, γραφείο ή χώρο ψυχαγωγίας, ενώ ταξιδεύουν προς τον προορισμό τους χωρίς την συνδρομή οδηγού αλλά και χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο και αθόρυβο όχημα.

Για την ακρίβεια, η Volvo οδηγεί το σκεπτικό ακόμα ένα βήμα με το συγκεκριμένο πρωτότυπο, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να επιφέρει δραστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής των ανθρώπων μιας και η αξιοποίηση αντίστοιχων τετράτροχων σε ευρεία κλίμακα, αφενός θα μείωνε τις στεγαστικές ανάγκες με την παραδοσιακή έννοια του όρους, οδηγώντας και τις τιμές χαμηλότερα και αφετέρου θα ενθάρρυνε ένα νέο πιο αποδοτικό τρόπο ζωής και εργασίας χωρίς την παράμετρο του χαμένου χρόνου.

«Το 360c σχεδιάστηκε για να διερευνηθούν οι δυνατότητες που ανοίγονται από ένα τετράτροχο από το οποίο λείπει η παράμετρος «οδηγός» τόσο σε σχεδιαστικό επίπεδο όσο και σε ό,τι αφορά την χρήση του ως οχήματος η οποία θα μπορούσε να έχει κάθε πιθανή ερμηνεία. Πρόκειται για μια ματιά στο αυτόνομο αύριο και στις δραστικές αλλαγές προς το καλύτερο που μπορούν να επιφέρουν οι τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης, τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Marten Levenstam, επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού στην Volvo.

Όπως επίσης προσθέτει ο ίδιος «οι άνθρωποι θα εξαρτώνται ολοένα και λιγότερο από τον παράγοντα εγγύτητα ενώ παράλληλα θα απαλλάσσονται και από τον αντιπαραγωγικό χρόνο των διαδρομών. Το 360c μπορεί να λειτουργήσει ως κινούμενο γραφείο και να απαλλάξει τον ιδιοκτήτη του από την υποχρέωση να διαμένει σε κοντινή απόσταση από μια πυκνοκατοικημένη πόλη. Παράλληλα του επιτρέπει να χρησιμοποιήσει τον χρόνο μιας τυπικής μετακίνησης πιο αποδοτικά».

Με τα παραπάνω δεδομένα, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς το 360c ή κάτι παρόμοιο απέχει πολλά χρόνια ακόμα από την παραγωγή, όπως παραδέχεται η Volvo η οποία ωστόσο, όπως αναφέρει επέλεξε να παρουσιάσει κάτι τόσο ρηξικέλευθο προκειμένου να ξεκινήσει τη συζήτηση για τις απαιτούμενες υποδομές που θα μπορούσαν να καταστήσουν εφικτό ένα τέτοιο αυτόνομο μέλλον.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι Σουηδοί, το 360c σχεδιάστηκε επίσης προκειμένου να ξεκινήσει και μια ακόμα συζήτηση, αυτή της θέσπισης κοινών προδιαγραφών για τον τρόπο επικοινωνίας των αυτόνομων αυτοκινήτων χωρίς οδηγό με τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου είτε πρόκειται για οχήματα είτε για τους πλέον ευάλωτους χρήστες όπως οι πεζοί και οι ποδηλάτες.

Όπως επισημαίνει η Volvo, όταν το αυτόνομο μέλλον των οχημάτων γίνει πραγματικότητα και δεν υπάρχει κανείς στην θέση του οδηγού, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος επικοινωνίας του οχήματος με το περιβάλλον ο οποίος να είναι κοινός για όλα τα αυτοκίνητα ανεξαρτήτως κατασκευαστή και κατανοητός με τρόπο ανάλογα απλό των φώτων φρένων ή των δεικτών αλλαγής πορείας.

Ενδεικτικά, το 360c αξιοποιεί ένα συνδυασμό ηχητικών σημάτων, φωτισμών διαφορετικών χρωμάτων και προβολών προκειμένου να επικοινωνήσει με τους άλλους χρήστες του οδικού δικτύου και γνωστοποιήσει τις «προθέσεις» του.

«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος επικοινωνίας στο αυτόνομο μέλλον αλλά και ότι θα πρέπει να υπόκειται σε ενιαίους κανόνες και προδιαγραφές καθώς οι υπόλοιποι χρήστες του δικτύου πρέπει να κατανοούν εύκολα τα εκπεμπόμενα σήματα οποιουδήποτε αυτόνομου αυτοκινήτου, ανεξαρτήτως του κατασκευαστή του», αναφέρει χαρακτηριστικά η Malin Ekholm επικεφαλής του τομέα εξέλιξης τεχνολογιών ασφάλειας της Volvo.

Όσο για το λόγο που η σουηδική φίρμα αποφάσισε να αποκαλύψει ένα τόσο ουτοπικό σχεδίασμα χωρίς, τουλάχιστον προς το παρόν, καμία χειροπιαστή προοπτική, εκτός από τα παραπάνω ερωτήματα τεχνολογικά και μη που θα πρέπει να απαντηθούν προκειμένου το αυτόνομο μέλλον να γίνει πραγματικότητα, όπως σημειώνει ο επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού της Volvo, Marten Lebenstam, «Όταν το 1903, οι αδελφοί Ράιτ αποφάσισαν να κατακτήσουν τους ουρανούς δεν είχαν την παραμικρή ιδέα για το πώς θα μπορούσαν να διαμορφωθούν οι εναέριες συγκοινωνίες. Ούτε εμείς γνωρίζουμε τι επιφυλάσσει το αυτόνομο μέλλον. Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι θα επιφέρει δραστικές αλλαγές στον τρόπο που οι άνθρωποι μετακινούνται και ταξιδεύουν, στον τρόπο που σχεδιάζουμε τις πόλεις και στην κατασκευή υποδομών. Αντιμετωπίζουμε το 360c ως ένα τρόπο να ανοίξει η συζήτηση και στην πορεία, όσο θα μαθαίνουμε περισσότερα, σε περισσότερες ιδέες και απαντήσεις».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024