Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άμος Γκιτάι: Ο πολιτισμός στο Ισραήλ είναι προπαγάνδα

Άμος Γκιτάι: Ο πολιτισμός στο Ισραήλ είναι προπαγάνδα

Δηλώσεις του ισραηλινού σκηνοθέτη στο 75ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Βενετία

Ο ισραηλινός σκηνοθέτης ‘Αμος Γκιτάι επέκρινε αυστηρά από το 75ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας την κυβέρνηση της χώρας του, η οποία θεωρεί ότι ο «πολιτισμός είναι προπαγάνδα».

«Στο Ισραήλ υπάρχει μεγάλη συζήτηση με το υπουργείο Πολιτισμού αυτής της κυβέρνησης, μιας πολύ κακής κυβέρνησης, που πιστεύει ότι ο πολιτισμός είναι προπαγάνδα», δήλωσε ο ‘Αμος Γκιτάι χθες, σε συνέντευξη Τύπου .

«Πάντα έλεγα ότι ο καλύτερος φόρος τιμής που ένας καλλιτέχνης μπορεί να αποδώσει στη χώρα του είναι η άσκηση κριτικής. Νομίζω ότι η κατεύθυνση που παίρνει η χώρα είναι πολύ προβληματική. Αν συνεχίσουν, θα καταστρέψουν την ιδέα μιας ανοικτής κοινωνίας», πρόσθεσε ο Γκιτάι.

Ο 67χρονος σκηνοθέτης ταξίδεψε στη Βενετία για να παρουσιάσει στη Μόστρα δυο ταινίες του (εκτός διαγωνισμού): «A Letter to a Friend in Gaza» (‘Ενα γράμμα σε έναν φίλο στη Γάζα) και «A Tramway in Jerusalem» (‘Ενα τραμ στην Ιερουσαλήμ).

Ο κινηματογραφιστής μίλησε επίσης για «τον ευρωπαϊκό αντισημιτισμό» εκτιμώντας ότι «υπάρχει στο DNA της ευρωπαϊκής κοινωνίας».

«Η Εκκλησία ανέθρεψε γενιές με μίσος για τους εβραίους, τους οποίους έκαψαν, τους ταπείνωσαν, έκαναν διακρίσεις σε βάρος τους επί αιώνες. Αλλά οι εβραίοι το ξεπέρασαν αυτό, είναι πάντα εδώ και δεν πρέπει να ξεχνούν τα μαθήματα» του παρελθόντος, δήλωσε.

«Όταν βλέπετε σήμερα τον (πρωθυπουργό) Μπενιαμίν Νετανιάχου να σφίγγει το χέρι των χειρότερων αντισημιτών ευρωπαίων ηγετών, όταν επιτρέπει να ανοίγουν πυρ εναντίον άοπλων παλαιστινίων διαδηλωτών στη Γάζα, όταν δεν χρησιμοποιεί παρά μόνο βία, πιστεύω ότι αυτά πρέπει να επικρίνονται», κατέληξε ο Γκιτάι.

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024