Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Κέμνιτς και η φράση «Θα τα καταφέρουμε» της Μέρκελ

Το Κέμνιτς και η φράση «Θα τα καταφέρουμε» της Μέρκελ

Οι ρατσιστικές συγκρούσεις στο Κέμνιτς συνδέονται με την ανοιχτή προσφυγική πολιτική Μέρκελ, όπως αποτυπώθηκε στη φράση «Θα τα καταφέρουμε». FAZ: Η κρίση της τουρκικής λίρας θέτει σε κίνδυνο τις αναδυόμενες οικονομίες;

Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τότε που η καγκελάριος Μέρκελ, υπό την πίεση των προσφυγικών ροών μέσα από τον λεγόμενο βαλκανικό δρόμο, είπε τρεις λέξεις που από τότε συνοδεύουν τη δημόσια συζήτηση στις αντιπαραθέσεις επί του θέματος: «Θα τα καταφέρουμε». Στη διαδικτυακή σελίδα της Tagesschau ο αρθογράφος καταγράφει τις διαφορετικές ερμηνείες που αποδόθηκαν σε αυτές τις τρεις λέξεις και προσπαθεί να τις αποφορτίσει.

«Ψήφος εμπιστοσύνης» στη γερμανική διοίκηση

Στους προηγούμενους δώδεκα μήνες αυτή η φράση ανέπτυξε μια απίστευτη δυναμική» σημειώνει. «Για τους εχθρούς της Μέρκελ συνοψίζει όλα όσα πήγαν στραβά στην προσφυγική πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης. Το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» χρησιμοποίησε τη φράση για να χλευάσει την καγκελάριο (…) η Ρουτ Κλίγκερ, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος αντίθετα αποκάλεσε την επιλογή των λέξεων ενθαρρυντική και παράλληλα ηρωική. Και οι δύο πλευρές της προσέδωσαν μια απίστευτη βαρύτητα. Αρχικά κανείς δεν αμφισβήτησε το νόημά της. Όταν την είπε στη συνέντευξη τύπου η καγκελάριος αποδόθηκε, όπως ακριβώς την εννοούσε, ως ‘ψήφο εμπιστοσύνης’ στη γερμανική διοίκηση και την κοινωνία των πολιτών. Ωστόσο αυτή η αντίληψη δεν κράτησε πολύ. Άλλαξε, όταν πέντε ημέρες αργότερα η Μέρκελ πήγε στην Αυστρία και μαζί με τον αυστριακό ομόλογό της έδωσαν το πράσινο φως στους εγκλωβισμένους στην Ουγγαρία πρόσφυγες. Από τότε εκατοντάδες χιλιάδες πέρασαν τα σύνορα της Γερμανίας» επισημαίνει ο γερμανός αρθρογράφος.

Οι σχολιαστές υπενθυμίζουν τη φράση κυρίως λόγω των τελευταίων ρατσιστικών συγκρούσεων στο Κέμνιτς και της ανάγνωσης πολλών σχολιαστών ότι πίσω από τις συγκρούσεις κρύβεται η αποξένωση από την προσφυγική πολιτική του «θα τα καταφέρουμε». Επ΄ αυτού η Rundschau της Φραγκφούρτης σχολιάζει: «Αυτή η ανάγνωση είναι λανθασμένη. Ήδη πριν από τις διαδηλώσεις της ισλαμοφοβικής Pegida το 2014 διαδήλωσαν δεκάδες χιλιάδες στη Δρέσδη, στη Χοϊεσβέρντε εκατοντάδες κάτοικοι συμμετείχαν σε επιθέσεις εναντίον ξένων και της αστυνομίας. Νεοναζιστές και φαινόμενα βίας εναντίον των μεταναστών υπάρχουν και στη δύση (…) Όποιος θέλει να βάλει τις ρίζες των συγκρούσεων στο Κέμνιτς, πρέπει να στρέψει το βλέμμα του πολύ παλαιότερα από το 2015. Τα γεγονότα στην πόλη δεν αποτελούν την πρώτη  ευκαιρία για να αναδείξει κανείς παραλείψεις στα ανατολικά κρατίδια».

Η παγίδα των δανείων σε δολάριο

Η οικονομική κρίση στην Τουρκία και την Αργεντινή με την κατακόρυφη πτώση των νομισμάτων τους είναι ενδεικτική του κινδύνου που ελλοχεύει και σε άλλες γοργά αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου. Ο σχολιαστής της Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει ότι υπό πίεση βρίσκονται κυρίως εκείνες οι χώρες που το κράτος και οι επιχειρήσεις έχουν χρέη σε αμερικανικό δολάριο. «Η αύξηση των βασικών επιτοκίων από τη FED οδήγησε στην ανατίμηση του δολαρίου» σημειώνει. «Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες αυτές θα έχουν δυσκολίες να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους με το εθνικό νόμισμα. Εκτός αυτού τα δάνεια σε δολάρια ακριβαίνουν. Τέλος Μαρτίου του 2018 σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών BIZ τα δάνεια των γοργά αναπτυσσόμενων χωρών σε δολάρια ανέρχονταν σε  3,7 τρις δολάρια, 300 δις περισσότερα από ότι 12 μήνες πριν. Από την αρχή του χρόνου η τουρκική λίρα έχασε το 40% της αξίας της. Υπολογισμοί του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας κατέδειξαν ότι τα δάνεια τούρκων επιχειρηματιών σε ξένο νόμισμα κυμαίνονταν τέλος Μαΐου στα 337 δις δολάρια, ή 1525 δις λίρες Τουρκίας. Χθες ήταν 2.258 δις δολάρια».

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Τουρκία ο σχολιαστής φιλοξενεί δηλώσεις οικονομολόγων που υποστηρίζουν ότι ναι μεν η κρίση του νομίσματός της δεν θα συμπαρασύρει σε μια μεγαλύτερη κρίση εμπιστοσύνης τις γοργά αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά λόγω του προέδρου Ερντογάν η Τουρκία θα νοιώσει την κρίση περισσότερο. «Ο αυταρχικός τρόπος διακυβέρνησης του τούρκου προέδρου αποδεικνύεται πολιτικά ριψοκίνδυνος. Επηρεάζει την νομισματική πολιτική για να εμποδίσει την αύξηση των επιτοκίων. Πόσο μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι για τη γερμανική οικονομία είναι δύσκολο αυτήν την στιγμή να καταγράψει κανείς με νούμερα» υποστηρίζει η εφημερίδα.

«Ο ανήμπορος Μάκρι»

Σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα την Αργεντινή ο σχολιαστής τη Süddeutsche Zeitung βάζει μηδέν στις κυβερνητικές επιδόσεις του πρώην πολυεκατομμυριούχου και ποδοσφαιρικού παράγοντα Μαουρίτσιο Μάκρι, ο οποίος, όπως υπενθυμίζει, κατέκτησε την εξουσία για να συμφιλιώσει τον λαό και να αναθερμάνει την οικονομία. «Η γονυκλισία στο ΔΝΤ έβγαλε στην επιφάνεια βαθιά ριζωμένους φόβους για αυστηρή πολιτική λιτότητας από την εποχή του 2001, 2002. Αυτό αποτέλεσε πλήγμα για την δημοτικότητά του εκτός του ότι δεν απέφερε τίποτα, αφού η ραγδαία υποτίμηση του πέσο συνεχίστηκε. Ο Μάκρι στην επικείμενη συνάντηση κορυφής του G20 στο Μπουένος Άιρες θέλει να εμφανιστεί ως παγκόσμιος παίκτης, τώρα όμως θα υποδεχθεί τους ισχυρούς του κόσμου ως ανήμπορος διαχειριστής ενός κράτους σε κρίση».

Ειρήνη Αναστασοπούλου

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024