Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο κενό το κάλεσμα της Ιταλίας σε Γαλλία - Ισπανία για το προσφυγικό

Στο κενό το κάλεσμα της Ιταλίας σε Γαλλία – Ισπανία για το προσφυγικό

Φαίνεται πως οι απειλές της Ρώμης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αποχώρηση από την «αποστολή Σοφία» δεν είχαν αντίκτυπο, με την Ιταλία να «φωνάζει» για την ανάγκη μοιράσει η χώρα το βάρος του προσφυγικού μαζί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Δε βρήκε ανταπόκριση στο πρόσωπο της Γαλλίας και της Ισπανίας το κάλεσμα της Ιταλίας για άνοιγμα των λιμανιών για την υποδοχή προσφύγων, από τις επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο.

Φαίνεται πως οι απειλές της Ρώμης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αποχώρηση από την «αποστολή Σοφία» δεν είχαν αντίκτυπο, με την Ιταλία να «φωνάζει» για την ανάγκη μοιράσει η χώρα το βάρος του προσφυγικού μαζί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Η ευρωπαϊκή ναυτική «αποστολή Σοφία», που τελεί το τρέχον διάστημα υπό ιταλική διοίκηση, μεταφέρει για την ώρα όλους τους μετανάστες που σώζονται στη θάλασσα σε ιταλικά λιμάνια, κανόνα τον οποίο η Ιταλία θεωρεί «απαράδεκτο».

Η Ιταλία έγινε η κύρια δίοδος στην Ευρώπη για εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο που έφτασαν δια θαλάσσης, καθώς η άλλη κύρια διαδρομή από την Τουρκία στην Ελλάδα είχε κλείσει σε μεγάλο βαθμό το 2016. Ενώ οι αριθμοί τον προσφυγικών ροών έχουν μειωθεί, η νέα ιταλική κυβέρνηση έχει κλείσει τον «δρόμο» για τους πρόσφυγες, χρησιμοποιώντας το ως σημαία της πολιτικής της.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις, Φεντερίκα Μογκερίνι, επιβεβαίωσε ότι η Ιταλία είχε καταθέσει την πρόταση, αλλά δήλωσε ότι η συνάντηση δεν ήταν ο τόπος για να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με το ζήτημα, μιλώντας για τη διήμερη άτυπη συνάντηση των υπουργών Άμυνας στη Βιέννη.

Όπως δήλωσε την Τετάρτη η ιταλίδα υπουργός Άμυνας Ελιζαμπέτα Τρέντα, κατέθεσε στην άτυπη σύνοδο την πρόταση να τροποποιηθούν οι κανόνες της αποστολής Σοφία όσον αφορά τα λιμάνια αποβίβασης.

Η πρόταση αυτή συνίσταται στο να γίνεται «εναλλαγή των λιμένων αποβίβασης», καθώς «ο στόχος μας είναι να εξασφαλιστεί ότι η Ιταλία δεν θα είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει το πρόβλημα, αλλά (ότι θα συνδράμουν) και άλλα κράτη μέλη», είχε δηλώσει η υπουργός Άμυνας της Ιταλίας, που ανήκει στο λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων

Ο Μογκερίνι δήλωσε επίσης ότι η πρόταση της Ιταλίας δεν είχε ούτε την απαιτούμενη ομόφωνη στήριξη των άλλων κρατών – μελών ούτε θα μπορούσε να είναι σίγουρη ότι θα μπορούσε να βρει αντίκρισμα.

Σχετικά με τις απειλές της Ιταλίας για αποχώρηση από την αποστολή, είπε ότι η χώρα συμφώνησε ότι η αποστολή έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο θα πρέπει να συνεχιστεί πέρα από την τρέχουσα θητεία της, η οποία λήγει τον Δεκέμβρη.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μείνει η αποστολή Σοφία χωρίς σαφείς κανόνες», επέμεινε η Φεντερίκα Μογκερίνι δηλώνοντας ότι όλα τα κράτη μέλη συμφωνούν ότι η επιχείρηση Σοφία, που ξεκίνησε τον Ιούνιο 2015, πρέπει να συνεχιστεί.

Sports in

Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024