Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μάτι: Μη έγκαιρη αντιμετώπιση του αμιάντου καταγγέλλουν κάτοικοι

Μάτι: Μη έγκαιρη αντιμετώπιση του αμιάντου καταγγέλλουν κάτοικοι

«Ζητούμε, ακόμα και σήμερα, να γίνει από το κράτος μαζική και ξεκάθαρη ενημέρωση στον οικισμό Μάτι και στην ευρύτερη πληγείσα περιοχή», υπογραμμίζει ο Εξωραϊστικός Σύλλογος ΜΑΤΙ

Τη μη έγκαιρη αντιμετώπιση της συλλογής και διαχείρισης του επικίνδυνου για την υγεία αμιάντου καταγγέλλουν κάτοικοι στο Μάτι, μετά τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου.

Ο Εξωραϊστικός Σύλλογός ΜΑΤΙ – Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων Μάτι Αττικής (ΣΕΚΜΑ), σε σχετικά ανακοίνωση σημειώνει ότι στην περιοχή υπάρχουν χιλιάδες τετραγωνικά ΕΛΛΕΝΙΤ, αλλά  η μια εκ των τριών εταιρειών που διαθέτουν πιστοποίηση συλλογής και διαχείρισης αμιάντου, τον ενημέρωσε ότι ο διαγωνισμός του υπουργείου Υποδομών για την αποξήλωση και περισυλλογή-απομάκρυνση αμιάντου από την περιοχή ολοκληρώθηκε 40 ημέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, και την Παρασκευή 31/8 ή τη Δευτέρα 3/9  υπογράφεται η σχετική σύμβαση.

Η εκτίμηση για το χρόνο ολοκλήρωσης εκτιμάται σε τρεις μήνες.

«Από  το πρώτο δεκαήμερο μετά την καταστροφή, θέσαμε στον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς κκ Σταθάκη και Σπίρτζη τη σοβαρότητα του θέματος αυτού σημειώνει η ΣΕΚΜΑ. Πέρασε όμως κρίσιμος χρόνος χωρίς ενημέρωση και αντιμετώπιση τους θέματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Τα μέχρι στιγμής στοιχεία των αυτοψιών που έχουν κάνει οι εξειδικευμένες εταιρείες είναι απογοητευτικά και ιδιαιτέρως ανησυχητικά:
1. Στον ένα τομέα της περιοχής Μάτι (από οδό Φυσιολατρών) έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 5.000 μ2 «ΕΛΛΕΝΙΤ» σε κόκκινα, κίτρινα, αλλά και σε πράσινα σπίτια. Ειδικά στην περιοχή της Ζούγκλας (περιοχή που συνορεύει με Κόκκινο Λιμανάκι), υπάρχουν πολύ μεγάλες ποσότητες. Από  αυτά, τα 3.000 μ2 ήταν στο έδαφος θρυμματισμένα.
2. Τα συνεργεία αυτά διαπίστωσαν ότι σε σχέση με την εικόνα που παρουσίαζε η περιοχή την πρώτη εβδομάδα μετά την πυρκαγιά, αρκετή ποσότητα έχει ήδη κοπεί, σκουπιστεί και απορριφθεί σε κάδους με μπάζα. Υπάρχει δηλαδή σημαντική ποσότητα που έχει συλλεχθεί και απορριφθεί από άγνοια», υπογραμμίζουν οι κάτοικοι.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης που θα μπορούσαν να έχουν αμβλύνει, ή και εξαλείψει το μείζον αυτό πρόβλημα σύμφωνα με τη ΣΕΚΜΑ θα ήταν:

α. Ενημέρωση κατοίκων για την επικινδυνότητα και την απαγόρευση εργασιών μαζί με την πρώτη αυτοψία κλιμακίου Υπ. Υποδομών στα κτίρια (κίτρινο χαρτί).

β. Ενημέρωση κατοίκων μέσω αφισών στην περιοχή, τοιχοκολλήσεων στα σπίτια, ανακοινώσεις στον τύπο και τα ΜΜΕ. Επιβολή σοβαρών προστίμων σε διαπίστωση παραβάσεων (κοπή ελλενίτ, μεταφορά, απόρριψη σε κάδους και σε ελεύθερους χώρους)

«Ζητούμε, ακόμα και σήμερα, να γίνει από το κράτος μαζική και ξεκάθαρη ενημέρωση στον οικισμό Μάτι και στην ευρύτερη πληγείσα περιοχή», υπογραμμίζει ο Εξωραϊστικός Σύλλογος ΜΑΤΙ.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024