Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νταλάρας: Ο Μάνος Ελευθερίου ήταν φάρος για την ελληνική κοινωνία

Νταλάρας: Ο Μάνος Ελευθερίου ήταν φάρος για την ελληνική κοινωνία

Την Τετάρτη 29 Αυγούστου η μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο

Αφιερωμένη στον Μάνο Ελευθερίου θα είναι η αυριανή βραδιά στο Ηρώδειο με τους σημαντικούς έλληνες ερμηνευτές να ανέβουν στη σκηνή για να τιμήσουν τον μεγάλο ποιητή που έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο.

Ο Γιώργος Νταλάρας που έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια της συναυλίας, βρήκε λίγο χρόνο ανάμεσα στις πρόβες για να μας δώσει το στίγμα αυτής της εκδήλωσης, τα έσοδα από τα εισιτήρια της οποίας θα διατεθούν στον ειδικό λογαριασμό για τους πυρόπληκτους από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική.

Όταν πρέπει να διαλέξεις 35 τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου για να παρουσιαστούν σε μια συναυλία, σίγουρα έχεις ένα πολύ δύσκολο έργο μπροστά σου, ο Νταλάρας ωστόσο μπήκε με μεγάλη χαρά σε αυτή την διαδικασία. «Μπορεί να ήταν δύσκολο το πρακτικό κομμάτι αλλά είμαι πολύ χαρούμενος. Ο λόγος είναι διπλός. Με τη συναυλία από τη μία θα τιμήσουμε τον αγαπημένο μας φίλο που χάθηκε τόσο ξαφνικά και μας γέμισε πόνο και λύπη και από την άλλη με αυτή την πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Αθηνών να βοηθήσουμε τους πυρόπληκτους της Ανατολικής Αττικής. Όλοι ζήσαμε αυτή την τραγωδία και ο καθένας όσο περνάει από το χέρι του, όσο μπορεί, βοηθάει».

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν (Γιώργος Ανδρέου, Φωτεινή Βελεσιώτου, Μανώλης Λιδάκης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μιχάλης Μυτακίδης, Γιώργος Νταλάρας, Χρήστος Νικολόπουλος, Μίλτος Πασχαλίδης, Ηρώ Σαΐα, Ασπασία Στρατηγού, Τάνια Τσανακλίδου, Μαρία Φαραντούρη, Λάκης Χαλκιάς) μαζί με πολυμελής ορχήστρα θα κληθούν να αποδώσουν μερικά από τα αριστουργήματα που ποιητή και να δώσουν μια εικόνα για το πόσο σημαντικός ήταν. «Δεν ήτα μόνο στιχουργός, αλλά και ποιητής, πεζογράφος και λαογράφος. Είχε ασχοληθεί με διάφορα πράγματα όπως η συλλογή αντικειμένων από διάφορες προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων. Η ελληνική κοινωνία έχασε ένα σημαντικό φάρο, που ήταν παράδειγμα προς μίμηση με τη ζωή και τις επιλογές του».

Ποιο είναι όμως αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έκανε τη γραφή του μοναδική; «Αυτό που με εντυπωσίαζε πάντα, εκτός από το προσωπικό στοιχείο, ήταν η απήχηση που είχε στους νέους. Ο Μάνος είναι από τους πέντε ανθρώπους που με βοήθησε στα πρώτα μου βήματα» μου λέει ο ίδιος και προσθέτει: «Μαζί με τον Καλδάρα, τον Λοΐζο, τον Κουγιουμτζή και τον Λευτέρη Παπαδόπουλο ο Ελευθερίου ήταν μια οικογένεια για εμένα που λειτουργούσε προστατευτικά. Ήταν μαθητεία να μιλάς, να ζεις, να ωριμάζεις με αυτούς τους ανθρώπους. Ο Μάνος δεν είχε ηλικία, τον αγαπούσα πολύ τα νέα παιδιά. Δεν έχω ξαναδεί 80αρη να έχει τόσους θαυμαστές, από παιδιά Λυκείου μέχρι 30 χρόνων».

Στόχος του Νταλάρα ήταν να φανεί στην αυριανή βραδιά όλο το εύρος του στιχουργού. Όπως μου διευκρινίζει επειδή οι άνθρωποι που συμμετέχουν είναι ιστορικά πρόσωπα αλλά και νεότεροι προσπάθησε να εντάξει μέσα σε δύο ώρες όλο το φάσμα των τραγουδιών του Ελευθερίου. «Νομίζω πως θα πετύχουμε το στόχο« αναφέρει ο Νταλάρας κλείνοντας κυρίως γιατί όλοι οι συμμετέχοντες έχουν αγκαλιάσει αυτή την συναυλία σαν να πρόκειται για οικογενειακή υπόθεση».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024