Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Σουηδία σε κρίση;

Η Σουηδία σε κρίση;

Μια χώρα που αποτελεί επί δεκαετίες πρότυπο για τις υπόλοιπες να βρίσκεται σε κρίση;

Μα είναι δυνατόν; Μια χώρα που αποτελεί επί δεκαετίες πρότυπο για τις υπόλοιπες να βρίσκεται σε κρίση; Ε, λοιπόν ναι. Η Σουηδία, η οποία βάσει διεθνών μελετών για την ευτυχία και την επιτυχία κατατάσσεται μονίμως στις πρώτες θέσεις, βρίσκεται αντιμετωπη τον τελευταίο καιρό μα πολλά προβλήματα. Συχνές επιθέσεις με όπλα και χειροβομβίδες, εμπρησμούς σε αυτοκίνητα στα προάστια μεγάλων πόλεων, κυρίως σε περιοχές με πολλούς μετανάστες. Αυτή η βία έχει γίνει πρώτο θέμα στην προεκλογική περίοδο που οδηγεί στις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου, εκτοπίζοντας την οικονομία από την κορυφή των θεμάτων που καίνε τους πολίτες.

Τα θέματα της ασφάλειας και της μετανάστευσης είναι τόσο φλέγοντα ώστε σε αυτή την ευημερούσα χώρα των 10 εκατομμυρίων, οι Σουηδοί Δημοκράτες, ένα εθνικιστικό κόμμα που υποστηρίζει πολύ πιο αυστηρούς ελέγχους στον αριθμό των μεταναστών στους οποίους επιτρέπεται η εγκατάσταση κάθε χρόνο, φαίνεται στις δημοσκοπήσεις να ενισχύεται σημαντικά. ‘Οπως και το κεντρο-δεξικό Μετριοπαθές Κόμμα που και αυτό έχει μια παρεμφερή ατζέντα.

Ομως χαμένη πίσω από την έντονη πολιτική ρητορική είναι η ιστορία της μεγάλης συμβολής των μεταναστών στην σουηδική οικονομία των 540 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εγκατάσταση περίπου 600.000 μεταναστών και προσφύγων τα τελευταία 5 χρόνια στη χώρα, έχει οδηγήσει σε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη και βοηθά να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις προς την οικονομία από έναν πληθυσμό που γερνάει.

«Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ήρθαν την κατάλληλη στιγμή», εξηγεί ο οικονομολόγος Λαρς Κρίστενσεν. «Ανησυχώ επειδή υπάρχει έλλειψη κινήτρων (για δουλειά) στο σουηδικό κράτος πρόνοιας, αλλά δεν ανησυχώ για τους 250.000 πρόσφυγες».  Ο επικεφαλής του Μετριοπαθούς Κόμματος όμως, έχει ένα καλό επιχείρημα. «Οι εμπρησμοί και τα ξεσπάσματα βίας, δείχνουν πως κάτι συμβαίνει που δεν έπρεπε να συμβεί. Κάτι δεν κάνουμε καλά και πρέπει να διορθωθεί.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε άνω του 3% στο πρώτο μισό της χρονιάς – δηλαδή πάνω από τον μέσο όρο ανάπτυξης του 2% της ευρωζώνης. Κι όμως παρ’ όλα αυτά, υπάρχει δυσαρέσκεια και προβλήματα, όπως και σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες υπολογίζεται ότι θα συγκεντρώσουν ποσοστό περίπου 20%, γεγονός που μάλλον θα στερήσει ένα από τους δύο κυρίαρχους συνασπισμούς το 50% που χρειάζονται για την δημιουργία αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024