Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τακτικές Μαυρογιαλούρου: Παροχολογία αμέσως μετά την Ιθάκη

Τακτικές Μαυρογιαλούρου: Παροχολογία αμέσως μετά την Ιθάκη

Με υποσχέσεις σε δημοσίους υπαλλήλους, κλείσιμο του ματιού σε συνταξιούχους, αύξηση του κατώτατου μισθού, ακόμη και μονομερώς προσπαθεί η κυβέρνηση να σταματήσει τη φθορά που υφίσταται καθημερινά

Σε μια φθηνή επικοινωνιακή αντεπίθεση με όπλο την ανεξέλεγκτη παροχολογία, προχωρά ήδη η κυβέρνηση, λίγα εικοσιτετράωρα από την Ιθάκη του κ. Τσίπρα. Κυβερνητικά στελέχη έχουν ήδη ανοίξει το πουγκί και μοιράζουν υποσχέσεις, παρά το γεγονός ότι η μεταμνημνημονιακή Ελλάδα δεν έχει καμιά σχέση με μια κανονική χώρα.

Οι αγορές προβλέπουν μια μακρά προεκλογική περίοδο ακραίας πόλωσης και οι δανειστές φοβούνται ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να εκτροχιαστεί ξανά εξαιτίας του κλίματος που ήδη καλλιεργείται. Ακόμη και κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανησυχούν μήπως το κρεσέντο παροχολογίας οδηγήσει τη χώρα σε νέες επικίνδυνες ατραπούς. Κυρίως φοβούνται ότι θα παγώσουν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και η νέα κυβέρνηση, μετά τον ανασχηματισμό θα επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να κερδίσει τους χαμένους ψηφοφόρους.

Υποσχέσεις σε δημοσίους υπαλλήλους, κλείσιμο του ματιού σε συνταξιούχους, αύξηση του κατώτατου μισθού, ακόμη και μονομερώς, μοιρασιά από το υπερπλεόνασμα.

«Πάνω από 1 δις θα είναι το υπερπλεόνασμα και θα διανεμηθεί στους πιο χτυπημένους της κρίσης -αυτό θα το δούμε μέσα στο 2018 και άλλο 1 δις μέσα στο 2019-  και αυτή είναι η πρώτη ελευθερία των κυβερνήσεων μετά τη λήξη των μνημονίων. Επιπλέον δεν χρειάζεται να κάνεις επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις πέραν όσων έχουμε δεσμευθεί». Αυτά είπε ο Θ. Φωτίου περιγράφοντας το κλίμα που θα επικρατήσει, έστω κι από στέλεχος σε στέλεχος τα νούμερα διαφέρουν. Η Εφη Αχτσιόγλου μίλησε για φοροελαφρύνσεις και εισφοροελαφρύνσεις 750 εκατ. ευρώ το 2019 και μη περικοπή των συντάξεων ενώ ως το τέλος του έτους με αρχές του 2019 θα γίνουν οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό.

Ο Τάσος Πετρόπουλος, που ήταν από τους αρχιτέκτονες του νόμου εκτρώματος για τις περικοπές στις συντάξεις τώρα παίζει με τους συνταξιούχους λέγοντας ότι υπάρχει τρόπος να μη γίνουν περικοπές.

Οσο για την Ολγα Γεροβασίλη; Είπε ότι η κυβέρνηση μελετά και θα δρομολογήσει το επόμενο έτος μέτρα που θα ανακουφίσουν τον κάθε Έλληνα πολίτη και κυρίως τη μεσαία τάξη με φοροελαφρύνσεις και μείωση ασφαλιστικών εισφορών.

Για τις προσλήψεις είπε: «όσες αντέχει το δημόσιο», κάτι που σημαίνει ότι θα συνεχιστεί το κρεσέντο προσλήψεων που οδήγησε στη μείωση της ανεργίας κάτω από 20%.

Η ΔΕΘ θα είναι το κομβικό σημείο. Ο Τσίπρας θα ανακοινώσει το πρόγραμμά του με παροχές τριετίας έστω κι αν τις ίδιες ημέρες θα βρίσκονται στην Αθήνα οι δανειστές για την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση και την αυστηρή εποπτεία. Πώς θα συνδυαστούν οι παροχολογίες με τον στενό κορσέ της τρόικας είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσει σύντομα η κυβέρνηση.

Οι σύγχρονοι Μαυρογιαλούροι επιδεικτικά αγνοούν το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον με την Ιταλία και την Τουρκία να προκαλούν αναταράξεις στις αγορές και να προβληματίζουν όσους φοβούνται νέα κρίση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οποιος, ωστόσο, τολμά να μιλήσει για τους κινδύνους που υπάρχουν μπαίνει στο στόχαστρο της κυβέρνησης και τον «ανεπίσημων» καναλιών υπεράσπισης της κυβερνητικής γραμμής. Αυτό το σκηνικό θα κορυφωθεί τους επόμενους μήνες και σίγουρα μέχρι τη σύνταξη του προϋπολογισμού 2019 όπου θα καταγραφούν οι δημόσιες δαπάνες για μισθούς και συντάξεις.

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024