Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μπλακ άουτ στον μεταμνημονιακό ανασχηματισμό - Οι «καραμπόλες» και οι... τρικλοποδιές

Μπλακ άουτ στον μεταμνημονιακό ανασχηματισμό – Οι «καραμπόλες» και οι… τρικλοποδιές

Ο υπουργός Οικονομικών που θεωρείται αμετακίνητος στο επικείμενο κυβερνητικό «λίφτινγκ», έδωσε το στίγμα του για την επόμενη μέρα την ώρα που φουντώνουν οι πληροφορίες για τις επιφυλάξεις που έχει ο Πάνος Σκουρλέτης σχετικά με τη μετακίνησή του στο κόμμα

Η καθυστέρηση στην ανακοίνωσή του νέου κυβερνητικού σχήματος φέρνει στο προσκήνιο τις γκρίνιες και τις… τρικλοποδιές που βάζουν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη για συγκεκριμένες αλλαγές στις οποίες θέλει να προχωρήσει ο πρωθυπουργός.

Η παρέμβαση Τσακαλώτου την Τετάρτη εν αναμονή του ανασχηματισμού έστειλε τα δικά του μηνύματα προς τον πρωθυπουργό. Ο υπουργός Οικονομικών που θεωρείται ως αμετακίνητος στο επικείμενο κυβερνητικό «λίφτινγκ», έδωσε το στίγμα του για την επόμενη μέρα την ώρα που φουντώνουν οι πληροφορίες για τις επιφυλάξεις που έχει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης για τη μετακίνησή του στο κόμμα.

«Χρειάζεται να συνεχίσουμε με την ίδια αφοσίωση και με τις ίδιες αξίες για την υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας, για τους μισθούς για τις συντάξεις και για τις εργασιακές σχέσεις» σημείωσε μεταξύ άλλων δίνοντας έτσι τον τόνο για τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει η κυβέρνηση στη μεταμνημονιακή εποχή.

Ταυτόχρονα όμως, μιλώντας με το «μανδύα» του επικεφαλής της ομάδας του 53+ , ζήτησε από τον πρωθυπουργό αναβάθμιση του κόμματος. «Ξέρουμε ότι δεν θα τα καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας χωρίς την κοινωνίας δίπλα μας, χωρίς το κόμμα πλαισιωμένο από τους καλύτερους από εμάς», ήταν το σαφές μήνυμα Τσακαλώτου τόσο προς τον πρωθυπουργό όσο και σε άλλους «συντρόφους» του.

Την ίδια στιγμή, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος θα εγκαταλείψει την Κουμουνδούρου σε περίπτωση που επιλεγεί η λύση Σκουρλέτη για το κόμμα, μίλησε την Πέμπτη στο ραδιόφωνο 24/7 στέλνοντας τα δικά του μηνύματα.  «Ο,τι είναι να γίνει θα συζητηθεί και στα όργανα του κόμματος, ο ανασχηματισμός είναι προνόμιο του πρωθυπουργού. Εγώ υπηρετώ το συλλογικό υποκείμενο. Στη δική μου αντίληψη το «θέλω» το δικό μου δεν είναι μπροστά, σημασία έχει η συλλογική απόφαση» είπε εκτιμώντας ότι  ο ανασχηματισμός πρέπει να φέρει «όσο μεγαλύτερη συλλογικότητα γίνεται».

Οι «καραμπόλες» και οι… τρικλοποδιές

Όπως σε κάθε ανασχηματισμό, πάντα υπάρχουν οι λεγόμενες «καραμπόλες» από την άρνηση ενός στελέχους να μετακινηθεί από ένα υπουργείο σε άλλο ή να πάει από την κυβέρνηση στο κόμμα και τούμπαλιν. Η στάση του  Πάνου Σκουρλέτη, αν δηλαδή δεχθεί να μετακινηθεί στην Κουμουνδούρου σηκώνοντας και το βάρος της σχεδιασμού για τις επερχόμενες εκλογές, θα κρίνει πολλά όσο αφορά στα νέα πρόσωπα που θα εισέλθουν στην κυβέρνηση.

Όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ» ο φερόμενος ως πιθανός αντικαταστάτης του – σε περίπτωση μετακίνησης – Χρήστος Σπίρτζης μάλλον θέλει να παραμείνει στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Στην ονοματολογία των τελευταίων ημερών έχει πέσει στο «τραπέζι» και το όνομα του Νίκου Παππά ο οποίος πιθανόν να αφήσει το Ψηφιακής Πολιτικής για το Εσωτερικών ενώ έχει ακουστεί το «χαρτοφυλάκιο» που αφορά τον τομέα των Επενδύσεων.

Το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά και οι γκρίνιες

Όσο πλησιάζει η μέρα του ανασχηματισμού κυβερνητικοί βουλευτές και υπουργοί κάνουν νέες προσεγγίσεις προς στελέχη της Κεντροαριστεράς, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για υπουργοποίηση ορισμένων από αυτούς. Στα κυβερνητικά «πηγαδάκια» έχει ακουστεί έντονα το όνομα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου καθώς και αυτό του Γιάννη Ραγκούση ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες … έσταζε μέλι για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Κάποιοι πιο τολμηροί φαίνεται να έχουν ρίξει και την ιδέα να εισέλθει στην κυβέρνηση ακόμη και πρόσωπο – έκπληξη από την Κεντροδεξιά, πρόταση που θα φανεί τις επόμενες ημέρες αν θα προχωρήσει καθώς ήδη υπάρχουν αντιδράσεις.

Ποιοι ελπίζουν σε αναβάθμιση

Το βέβαιο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα βάλει στην κυβέρνηση πρόσωπα της επιρροής του με τα οποία θα φτάσει μέχρι τις εκλογές. Ανάμεσά τους αναμένεται να είναι και στελέχη της νέας γενιάς τα οποία είτε θα εισέλθουν για πρώτη φορά στην κυβέρνηση – ακούγεται το όνομα του διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη – είτε θα αναβαθμιστούν, όπως φαίνεται ότι θα γίνει με τον Αλέξη Χαρίτση ο οποίος είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024