Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χαμάς: Εφικτή η άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας

Χαμάς: Εφικτή η άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας

Το Ισραήλ θεωρεί ότι ο αποκλεισμός είναι αναγκαίος για να περιορίζεται η Χαμάς, που θεωρείται ο μεγαλύτερος εχθρός του.

«Εφικτή» κρίνει την άρση του αποκλεισμού, που έχει επιβάλλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγε, μιλώντας σε χιλιάδες πιστούς που συγκεντρώθηκαν στη Γάζα για την παραδοσιακή προσευχή του Κουρμπάν Μπαϊράμ.

Η προσευχή πρόκειται για μια μεγάλη μουσουλμανική Γιορτή της Θυσίας όπου το ζώο θυσιάζεται στη μνήμη του Αβραάμ.

Η Αίγυπτος και το ΝΑΤΟ από μεριάς τους προσπαθούν να καταστήσουν δυνατή μια διαρκή κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ μετά από μήνες έντασης και βίας.

Ένα από τα θέματα της συζήτησης θα αποτελέσει και η άρση του αποκλεισμού που πνίγει τον θύλακα για περισσότερο από δέκα χρόνια.

Το Ισραήλ θεωρεί ότι ο αποκλεισμός είναι αναγκαίος για να περιορίζεται η Χαμάς, που θεωρείται ο μεγαλύτερος εχθρός του.

Από τις 30 Μαρτίου η Λωρίδα της Γάζας αποτελεί το θέατρο διαδηλώσεων κατά μήκος των ισραηλινών συνόρων με αίτημα την άρση του αποκλεισμού και το δικαίωμα της επιστροφής των Παλαιστινίων που εκδιώχθηκαν ή έφυγαν από τη γη τους για να δημιουργήσουν το Ισραήλ το 1948.

Η περιοχή αυτή και τα περίχωρά της έχουν επίσης βιώσει διάφορα επεισόδια ανταλλαγής παλαιστινιακών ρουκετών και ισραηλινών επιδρομών αυξάνοντας έτσι τους φόβους μιας νέας σύγκρουσης.

«Είμαστε σε καλό δρόμο για να τερματιστεί ο άδικος αποκλεισμός της Γάζας και αυτό όχι χάρη στον κατακτητή, αλλά χάρη στη δική σας (…) αντίσταση» είπε ο επικεφαλής της Χαμάς, διευκρινίζοντας ότι μια συμφωνία θα υλοποιηθεί με τη βοήθεια των αραβικών χωρών σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσουν «την υλοποίηση των όσων έχουν αποφασιστεί».

Συνολικά, από τις 30 Μαρτίου, που ξεκίνησε η «Πορεία της Επιστροφής», 171 Παλαιστίνιοι έχουν πέσει νεκροί από ισραηλινά πυρά, ενώ ένας ισραηλινός στρατιώτης έχει χάσει τη ζωή του.

Η έρευνα για το θάνατο του 18χρονου Αμπεντ Ναμπί στις 30 Μαρτίου και του 15χρονου Οτμάν Χέλες, στις 13 Ιουλίου, ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός για τη χρήση θανατηφόρου βίας στις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν πριν από πέντε μήνες.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024