Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το…παρεξηγημένο ποπ-κορν

Το…παρεξηγημένο ποπ-κορν

Χαμηλό σε λιπαρά και με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, το ποπ-κορν μπορεί να είναι ένα υγιεινό σνακ - αν επιλέξετε το σωστό είδος. Ανακαλύψτε το τέλειο μέγεθος μερίδας και τις πιο υγιεινές γεύσεις.

Το ποπ-κορν είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και νόστιμα σνακ και μας συνοδεύει συνήθως στο σινεμά. Τα τελευταία χρόνια η όρεξή μας για το ποπ-κορν έχει εκτοξευτεί, αφού προτείνεται ως εναλλακτικό σνακ, αντί για τσιπς ή σοκολάτα. 

Τι είναι το ποπ κορν;

Το ποπ-κορν είναι φτιαγμένο από καρπούς καλαμποκιού που «σκάνε» και φουσκώνουν όταν θερμαίνονται είτε βάζοντας τους σπόρους καλαμποκιού σε μια κατσαρόλα με βούτυρο ή λάδι μέσα σε μια κατσαρόλα είτε σε επαγγελματικές συσκευές με θερμό αέρα. Μόλις γίνουν μπορούν να προστεθεί αλάτι, ζάχαρη ή μπαχαρικά.

Διατροφικό προφίλ του ποπ-κορν

Το ποπ-κορν αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες. Είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, καθιστώντας το καλή επιλογή σνακ σε σύγκριση με τα τσιπς. Περιέχει κάποιες βιταμίνες και μέταλλα, όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και μερικές βιταμίνες Β, αλλά όχι σε μεγάλες ποσότητες. Έχει λίγες θερμίδες, δηλαδή μια μερίδα 30g που έχει μόλις 122 θερμίδες.

Ωστόσο, επειδή μαγειρεύεται σε λάδι ή βούτυρο το θερμιδικό του φορτίο αυξάνεται μετατρέποντάς το σε ένα αρκετά ανθυγιεινό σνακ. Για παράδειγμα, ένα σακουλάκι  ποπ-κορν 30 γραμμαρίων με βούτυρο, περιέχει πάνω από 10% της συνιστώμενης πρόσληψης αλατιού και έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη. Το γλυκό ή αλατισμένο ποπ-κορν φυσικά θα αυξήσει την ποσότητα αλατιού και ζάχαρης στην καθημερινή διατροφή σας.

Ποίο είναι ένα υγιεινό μέγεθος μερίδας ποπ-κορν;

Ένα υγιές μέγεθος μερίδας ποπ-κορν είναι περίπου 25-30g. Ενώ το απλό ποπ-κορν αποτελεί σνακ χαμηλό σε θερμίδες, το μέγεθος της μερίδας είναι το κλειδί για να διατηρούνται οι θερμίδες υπό έλεγχο.

Πώς να αγοράσετε το πιο υγιεινό ποπ-κορν;

Μεγάλο ρόλο παίζει ο τρόπος που παρασκευάζεται το ποπ-κόρν. Αν είναι μαγειρεμένο με πολύ λάδι ή με κακής ποιότητας βούτυρο, όπως συχνά συμβαίνει στους κινηματογράφους τότε το ποπ-κόρν περιέχει άφθονα λίπη και θερμίδες και δεν κάνει καλό στην υγεία.

Ο πιο υγιεινός τρόπος για να απολαύσετε τοπ-κορν είναι να το φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι. Τοποθετήστε τους σπόρους ποπ-κορν στην κατσαρόλα μαζί με λίγο βούτυρο ή λάδι και βάλτε δυνατή φωτιά. Κρατήστε το καπάκι της κατσαρόλας καλά κλεισμένο ώστε όταν αρχίσουν να «σκάνε» οι σπόροι να μην εκτοξευθούν από την κατσαρόλα. Μπορείτε να προσθέσετε αλάτι, κανέλα ή πάπρικα για έξτρα γεύση.

Εάν αγοράζετε προπαρασκευασμένο ποπ-κορν, ελέγχετε πάντα την ετικέτα για να δείτε τι πρόσθετα έχουν προστεθεί. Το ποπ-κορν επειδή προέρχεται από το καλαμπόκι δεν περιέχει γλουτένη, ωστόσο κάποιες συσκευασίες προπαρασκευασμένου ποπ-κορν μπορεί να περιέχουν πρόσθετη γλουτένη. Οι απλές συσκευασίες με αλάτι ή ζάχαρη θα έχουν συνήθως λιγότερα πρόσθετα συστατικά από ό,τι οι γεύσεις όπως καραμέλα ή σοκολάτα.

Το ποπ-κορν έχει κερδίσει έδαφος στον κόσμο των εύκολων σνακ τα τελευταία χρόνια, καθώς είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, αλλά εάν πηγαίνετε στον κινηματογράφο, θα πρέπει να θυμάστε ότι μια μεγάλη συσκευασία αλατισμένου ποπ-κορν περιέχει περίπου 1.400 θερμίδες και πάνω από 5g αλάτι!

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024