Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Από την Πρίγκηπο στο Σαρλερουά

Από την Πρίγκηπο στο Σαρλερουά

Ενα Εγκλημα στο τρένο Βρυξέλλες - Παρίσι, ο κωνσταντινουπολίτης ήρωας, το Βέλγιο των ανθρακωρυχείων, τα αυτοβιογραφικά στοιχεία και το ρεπορτάζ σε ένα από τα πρώτα «σκληρά» αφηγήματα του Ζορζ Σιμενόν

Τον Ιούνιο του 1933 ο Ζορζ Σιμενόν, ως ρεπόρτερ της μεγαλύτερης γαλλικής εφημερίδας της εποχής, της Paris-Soir, ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη για να πάρει συνέντευξη από μια σημαντική προσωπικότητα, τον Λεβ Νταβίντοβιτς Μπρόνσταϊν, που δεν ήταν άλλος από τον Τρότσκι. Ο άλλοτε κραταιός λαϊκός επίτροπος είναι τώρα κυνηγημένος από τον Στάλιν και έχει βρει καταφύγιο σε μια βίλα στην Πρίγκηπο, στη θάλασσα του Μαρμαρά, «φιλοξενούμενος» του Κεμάλ Ατατούρκ.

Σχεδόν κάθε πρωί ο εξόριστος Τρότσκι κατεβαίνει ως τη μικρή προβλήτα της βίλας, στην άκρη ενός ολάνθιστου κήπου, και μπαίνει στη βάρκα για να ψαρέψει. Είναι 54 ετών και έχει δεχθεί να δώσει συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα του σταλούν γραπτές ερωτήσεις, στις οποίες και θα απαντήσει γραπτά. Το εισιτήριο του Σιμενόν, στο πλοίο της γραμμής Νάπολι – Πειραιάς – Κωνσταντινούπολη, έχει ημερομηνία 7 Ιουνίου 1933. Ο Σιμενόν συναντά τον Τρότσκι στην Πρίγκηπο και ταυτόχρονα φωτογραφίζει. Ο φωτογράφος Σιμενόν είναι ίσως λιγότερο γνωστός από τον συγγραφέα, αλλά οι φωτογραφίες του έχουν την ποιότητα του μεγάλου ρεπορτάζ. Το πορτρέτο του Τρότσκι, στο γραφείο του στην Πρίγκηπο, το λιμάνι της Πριγκήπου, ένας ορθόδοξος παπάς και η οικογένειά του στο βαπορέτο από το Καντίκιοϊ στην Πρίγκηπο, ένας μελαγχολικός τούρκος ναύτης, είναι μερικές από τις φωτογραφίες που τράβηξε ο Σιμενόν σε αυτό το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024